6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleScurt și cuprinzător despre alimentația iezilor pe vârste

Scurt și cuprinzător despre alimentația iezilor pe vârste

O capră înalt productivă în mod obligatoriu este una crescută și hrănită corect în prima perioadă de viață. Contează cu ce se alimentează animalul, dar și în ce cantitate.

Mai ales, sunt importante primele trei luni de viață, începând încă de la prima alimentație. Un ied hrănit corect, crește într-un animal matur cu producții înalte

Introducerea în alimentație a diferitor furaje stimulează dezvoltarea sistemului digestiv. Dacă cunoaștem la ce vârstă și în ce volum se administrează diferite tipuri de nutrețuri, vom putea crește o capră sănătoasă cu o digestie adecvată. Iar digestia bună duce la producție sporită.

‹ adv ›

Citiți în continuare succint, dar informativ despre alimentația iezilor la diferite vârste și exact despre:

  • Pregătirea iedului de prima alimentație;
  • Nutriția iezilor nou-născuți;
  • Cu ce hrănim iezii din a doua săptămână de viață;
  • Alimentația iezilor din a treia săptămână de viață;
  • Cum hrănim iezii după vârsta de 3 luni;
  • Cât cântărește un ied hrănit corespunzător.

Pregătirea iedului de prima alimentație

Parturiția la capre, cel mai frecvent, are loc în mod natural și fără complicații. După fătare, iedului i se taie cordonul ombilical, se prelucrează cu antiseptic. Se curăță de secreții cavitatea bucală și cea nazală, evitând pătrunderea acestora în căile respiratorii, deoarece pot provoca infecții.

Vedeți și despre ologirea caprelor după fătare.

Iedul se îndreaptă spre mamă, pentru ca aceasta să-l lingă. Este un proces foarte important pentru ambii, de aceea nu se ignoră în niciun caz.

Beneficiul de bază pentru iezi este, că li se stimulează circulația sangvină. În timp ce femela beneficiază de ingerarea unui volum considerabil de lichid amniotic de pe blana nou-născutului, acesta fiind bogat în hormoni, ce stimulează expulzarea învelișurilor fetale.

Dacă vremea de afară e rece, ieduții numaidecât se vor înveli sau se vor plasa într-o încăpere caldă. Funcția de termoreglare a organismului nou-născut nu este activă și acesta se poate ușor îmbolnăvi.

Nutriția iezilor nou-născuți

După ce s-au efectuat procedurile sus enumerate, iezii trebuie aduși la mamă pentru primul supt. Acesta trebuie să fie efectuat în primele 30-40 de minute și nu mai târziu de o oră.

Laptele în primele zile după fătare este numit colostru și are o importanță deosebită pentru nou-născuți: el stimulează imunitatea începând cu primele ore de viață, precum și funcțiile tractului digestiv. Ignorarea acestui pas duce la o rezistență scăzută a organismului iedului, o rată crescută de îmbolnăviri și de mortalitate.

Ugerul caprei se spală bine înainte de supt, înlăturând bacteriile patogene, și se usucă cu un prosop. Primele jeturi de lapte se mulg aparte, deoarece și ele pot conține microorganisme dăunătoare. Iedul se ajută să se apropie de uger și se direcționează spre mameloane.

În primele zile de viață iedul se alăptează de 5-6 ori pe zi, în zilele 7-10 – de 4 ori pe zi, după a 10-a zi – de 3 ori pe zi. Colostrul poate fi muls și administrat cu ajutorul biberonului. În cazul dat, el se încălzește preventiv până la temperatura de 37oC.

Citiți cum hrănim caprele după fătare pentru sporirea lactației.

Iezilor neapărat li se oferă apă proaspătă, încălzită, încă din prima zi de viață.

Cu ce hrănim iezii din a doua săptămână de viață

În această perioadă laptele rămâne a fi elementul de bază al nutriției. Iezii pot fi separați de capră sau lăsați în preajma acesteia.

Cel mai frecvent, se separă iezii raselor de lapte, pentru a obține producție suficientă. Caprele raselor de carne se lasă să-și hrănească puii cât este nevoie, aceștia crescând mai intens datorită alăptării la discreție.

Din săptămâna a doua, în încăperea tineretului poate fi legat un șomoiag de fân moale, de calitate înaltă. Iezii vor începe a gusta câte un fir, din curiozitate, obișnuindu-se treptat cu alimentația suplimentară.

Este benefică introducerea timpurie a furajelor grosiere, acestea având rol stimulant asupra dezvoltării prestomacelor. Ulterior, va fi mai ușoară trecerea la furajele animalelor adulte.

Crescătorii recomandă și prepararea unui amestec energizant din a doua săptămână de viață: la un litru de lapte se adaugă 10 gr de sare, 2-3 ouă de găină și 15 gr de grăsime de pește. Compoziția se încălzește la temperatura corpului și se administrează în doze mici.

După prima săptămână de viață, iezii trebuie scoși la pășune pentru 2-5 ore pe zi.

Alimentația iezilor din a treia săptămână de viață

În această perioadă capacitatea nutritivă a laptelui matern scade, iar cerința organismului tânăr în elemente nutritive crește. Așa că apare necesitatea intoducerii alimentelor suplimentare. Se administrează doze mici din fiecare grup de nutrețuri.

Grosierele cuprind prioritar fânul de calitate, care se pune în iesle la discreția animalelor. Din concentrate frecvent se dau fulgi de ovăz și tărâțele de grâu în formă de terci, cu apă fiartă sau lapte. Suculentele de bază sunt rădăcinoasele mărunțite, cartofi câte puțin, în stare fiartă și siloz.

După trei săptămâni, iezii pot fi învățați să mănânce diverse crenguțe, care se vor agăța în grajd sub formă de mături.

Tot în această perioadă, se administrează suplimente minerale în formă de sare (5 gr pe zi) și făină de oase (5-7 gr pe zi).

La vârsta de trei săptămâni iezii pot fi trecuți la pășune pe toată durata zilei.

Vedeți și descrierea rasei de capre Anglo-Nubiană.

Cum hrănim iezii după vârsta de 3 luni

Cel mai frecvent, această vârstă corespunde cu înțărcarea. Deși există diverse tehnologii de creștere, înțărcarea putând fi efectuată de la vârsta de 2 zile și până la 5 luni.

La 3 luni de zile iezii deja consumă aceleași furaje, ca și caprele adulte și sunt scoși la pășune pe toată durata zilei.

Foto: washingtonian.com

În medie, un animal tânăr va consuma zilnic:

  • 500 gr de fân;
  • 300 gr de concentrate;
  • 250 gr de suculente.

Valoarea nutritivă totală a rației iezilor la diferite vârste este de:

  • 0,2 UN în a doua lună de viață;
  • 0,35 UN în luna a treia;
  • 0,5-0,6 UN în luna a patra.

Cât cântărește un ied, hrănit adecvat

Greutatea corporală este cel mai bun indice al unei rații echilibrate corect. La o alimentație adecvată, în fiecare lună, până la vârsta de jumătate de an, iedul acumulează în greutate 3-5 kg.

Spre exemplu, un ied de rasa Saanen cântărește:

  • 3,5 kg la fătare;
  • 16 kg la 3 luni;
  • 28 kg la 6 luni.

După vârsta de 6 luni, iedul crește în greutate cu 2-2,5 kg lunar. Respectiv, la vârsta de 1 an, animalul tânăr va cântări 40-42 kg. Acești indici sunt estimativi, pot fi influențați de factori diverși (rasa, sexul, condițiile de întreținere ș.a.).

Citiți și despre capra Alpină Franceză.

Important! Animalele nou-născute vor fi sănătoase doar atunci când este sănătoasă și mama. Așa că sarcina de bază a crescătorului este alimentația corectă a caprei, încă din perioada gestației.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole