Rasele de capre sunt convențional divizate în câteva grupe: pentru producerea laptelui, cărnii, fibrelor și pieilor. Una dintre cele mai populare rase sunt caprele Saanen.
Acestea au o mulțime de calități pozitive, datorită cărora sunt foarte populare atât pentru creșterea în ferme specializate, cât și pentru asigurarea necesităților familiei în gospodăriile casnice.
Descrierea și caracteristicile caprelor Saanen
Rasa a apărut ca rezultat al selecției populare în valea orășelului Saanen din Alpii Elvețieni. Caprele din această rasă s-au remarcat printre crescătorii de animale prin producția înaltă de lapte, iar în secolul XIX au început să se răspândească în întreaga lume.
Cum arată caprele Saanen:
- talia 80-90 cm la masculi și 74-80 cm la femele;
- greutatea corporală a femelelor constituie 50-55 kg, a masculilor 70-80 kg;
- corpul alungit;
- capul potrivit de lung, fruntea largă, masivă;
- urechile sunt întotdeauna erecte;
- piept adânc, cu bună capacitate toracică;
- spata largă și bine prinsă;
- gât lung, relativ subțire și cu „cercei” sub maxilar;
- picioarele puternice și drepte cu ongloane („copite”) rezistente de culoare bej-gălbui;
- ugerul mare, în formă de pară, cu mameloane bine dezvoltate, înclinate lateral înainte;
- părul scurt, des și mătăsos de culoare albă, sunt permise pete mici pe piele sau uger;
- nu toți indivizii speciei au coarne.
Care sunt avantajele și dezavantajele rasei Saanen?
- Caprele Saanen sunt apreciate pentru productivitate. Sursele indică că, chiar după prima fătare, o capră poate da până la 700 de kg de lapte. Iar după fătările ulterioare productivitatea crește și ajunge la 1000-2000 kg de lapte pe an, producția record înregistrată pentru această rasa este de 2495 kg. Apogeul îl atinge după 4-5 fătări, în această perioadă poate da până la 12 kg de lapte pe zi.
- Laptele este de o calitate înaltă, cu gust plăcut, delicat și cu o notă cremoasă. Se consumă proaspăt sau se prepară brânză, cașcaval, unt. Conținutul mediu de grăsime în lapte este de 4%. Indicatorul variază în funcție de vârsta animalului, de perioada de muls și de nutriție.
- Perioada de lactație la caprele Saanen este îndelungată și poate ajunge la 11 luni. În timp ce cele mai productive rase pot da lapte timp de aproximativ 9 luni – acest lucru le sporește semnificativ popularitatea.
- La fătare, iezii cântăresc deja 3,5 – 4,5 kg, iar greutatea lor crește lunar cu 4 – 5 kg. Astfel, chiar dacă rasa nu este crescută anume pentru carne, la vârsta de 3-5 luni se poate obține carne de înaltă calitate.
- Caprele Saanen și laptele lor nu au miros neplăcut, specific.
- Se folosesc cu rezultate bune la încrucișări cu rasa Carpatină și alte rase crescute pentru producția de lapte.
Dintre neajunsuri, pot fi necesitățile speciale de hrană și indisponibilitatea indivizilor acestei rase în unele țări și regiuni.
Întreținerea caprelor Saanen
Caprele Saanen sunt întreținute conform metodei combinate de grajd și pășune. Rasa se adaptează bine la temperaturile reci, dar nu tolerează căldura și umiditatea excesivă, ultimele pot duce chiar la pierirea animalelor.
Pentru a obține un randament înalt de lapte, caprinele Saanen necesită condiții adecvate de întreținere. În perioada caldă au nevoie să pască pe pășuni, iar în cea rece să fie întreținute în grajduri.
Întreținerea în grajduri
Grajdurile pentru întreținerea caprinelor, comparativ cu cele ale bovinelor sunt mai simple din punct de vedere al amenajării cu utilaje tehnologice.
Întreținerea în grajduri poate fi temporară, cu durata de 4-5 luni în perioada rece. Iar în cazul efectivelor de 200-300 capete și mai mult pot fi întreținute pe parcursul întregului an în grajduri.
Cerințe pentru întreținerea în grajduri a caprelor Saanen:
- umiditatea să nu depășească 65-75%;
- temperatura – nu mai mică de 10°С;
- ferestrele instalate la înălțimea de 1,5-1,7 m de la podea pentru a nu fi sparte și ca să poată asigura lumină naturală din abundență;
- sistem de ventilație calitativ;
- prezența unor țarcuri îngrădite adiacente grajdului, pentru a permite plimbările zilnice în aer liber;
- podeaua încăperilor se recomandă să fie așternută cu un strat de paie;
- prezența alimentatoarelor și bolurilor de băut fixate pe pereți;
- curățarea și dezinfectarea completă a grajdului de 2 ori pe an;
- tăierea ongloanelor („copitelor”) la fiecare 6 luni.
Caprele Saanen au nevoie să facă plimbări regulate în aer liber. Avantajele fiind:
- îmbunătățirea metabolismului;
- sporirea imunității.
Plimbarea se amână dacă afară:
- ninge;
- înghețurile sunt prea puternice;
- grosimea stratului de zăpadă depășește 10 cm.
Grajdurile bine ventilate se folosesc și vara, temperatura aici nu trebuie să depășească 20°C – deoarece caprele Saaanen nu tolerează căldura excesivă. Primăvara, animalele se recomandă să fie transferate treptat la pășunat, pentru a se obișnui cu condițiile naturale.
Turma nu trebuie să fie prea mare, deoarece animalele vor fi neliniștite. Atunci când se formează o turmă e important să se țină cont că la 20-50 femele se recomandă un mascul.
Cerințe pentru pășunat:
- pentru a începe sezonul de pășunat se ține cont de temperatura, clima și calitatea ierbii din pășune;
- nu se recomandă pășunatul în zonele umede, pentru că caprele vor strivi plantele utile;
- la începutul sezonului, turma ar trebui să fie păscută în zone bine iluminate, de preferință în partea superioară a dealurilor;
- turma se scoate la pășunat până la răsăritul soarelui. Numai la începutul primăverii și toamna târziu sunt scoase după ce se ridică roua;
- caprelor Saanen le este contraindicat soarele puternic și arșița. De aceea, se recomandă de la ora 10 până la 16 să fie conduse la umbră;
- caprele au preferințe alimentare deosebite și nu vor mânca ierburile care nu le plac, alegând doar cele mai delicioase și suculente. Prin urmare, turma nu trebuie scoasă pe pășunile cu iarbă nepotrivită;
- Saanen nu tolerează modificările presiunii atmosferice și ploile, de accea pe așa timp nu se scot la păscut;
- pășunile trebuie alternate, astfel încât să aibă loc refacerea învelișului de iarbă;
- suprafața optimă de pășune pentru 10 capre este de 2,5-3 ha, aceasta poate fi utilizată pentru păscut aproximativ 6 zile;
- pentru a se sătura, caprele Saanen au nevoie să pască cca 6 ore, în acest timp femelele mănâncă în medie 6 kg, iar masculii – 8 kg de iarbă;
- animalele care pasc sunt adăpate de 2 ori pe zi. Dacă iarba este suculentă, se admite și o singură dată. Cel mai bun moment pentru adăpat este dimineața devreme și la prânz.
O cerință importantă de întreținere a rasei Saanen este crearea pășunilor artificiale din cereale și fabacee, deoarece aceste capre nu pasc iarba obișnuită.
Iarna caprele Saanen se hrănesc cu fân din cereale și leguminoase, mături de mesteacăn, tei, stejar, salcie. Obligatoriu, în rație se introduc tărâțele și furajele concentrate, pentru a spori productivitatea. Vitaminele se recomandă să fie preluate din formele lor naturale: morcovi, cartofi, varză, sfeclă, mere.
Citește și despre Caprele Saanen – cea mai productivă rasă de capre din lume.
Vreau un număr de telefon