18.6 C
București
vineri, 17 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la zmeur și mur. Când și cum se fac

Tăierile la zmeur și mur. Când și cum se fac

Murul și zmeurul sunt arbuști fructiferi ce fac parte din același gen (Rubus) și au un ciclu de viață asemănator, astfel principiile de tăiere sunt similare.

Totuși, pentru efectuarea corectă a tăierilor și formarea tulpinilor de rod trebuie să cunoaștem particularitățile de creștere și fructificare a plantelor pe care le cultivăm.

În dependență de ciclul de viață soiurile de mur și zmeur se clasifică în 2 grupe mari: sezoniere și remontante.

Ambele au partea subterană – sistemul radicular și coletul perene, ceea ce înseamnă că trăiesc mulți ani.

Ciclul de viață a soiurilor de mur și zmeur sezoniere

Care sunt soiurile sezoniere de zmeur și mur

La soiurile sezoniere tulpinile sunt bienale, ceea ce înseamnă că au o durată de viață de doi ani.

În primul an tulpinile cresc din mugurii de la baza tulpinilor existente, coletului sau rădăcinii în funcție de soi, creșterea fiind vegetativă.

Pe parcursul la al doilea an, pe tulpini vor apărea lăstari laterali fructiferi, care apar din mugurii micști formați în axilele frunzelor în primul an de vegetație.

În urma fructificării, tulpina de 2 ani moare și trebuie înlăturată.

Soiurile remontante de zmeur si mur

Soiurile remontante de zmeur și mur produc fructe pe vârful tulpinilor de un an, vara târziu până la sfârșitul toamnei. Dacă sunt lăsate peste iarnă aceste tulpini vor produce din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.

Calitatea fructelor însă pe tulpinile de doi ani va fi mult inferioară și recoltarea dificilă datorită intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere. De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă și în toamnă.

Ciclul de viață al soiurilor remontante de mur și zmeur.

Indiferent dacă avem un soi remontant sau sezonier lucrările de tăiere la zmeur și mur sunt absolut necesare pentru:

 • a stimula creșterea în anumite zone;
 • a ajusta încărcătura de rod;
 • a spori calitatatea fructelor și randamentul;
 • a elimina tulpinile bolnave și moarte;
 • a spori penetrația solară și mișcarea maselor de aer;
 • a facilita recoltarea;
 • a spori uniformitatea aplicării produselor de uz fitosanitar prin pulverizare;
 • a combate și preveni bolile și dăunătorii.

Tăierea zmeurului și murului sezonier

Încă din primul an de viaţa, adică imediat după plantare, tulpinile se scurtează la 2-4 muguri la suprafața solului.

Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului. Lăstarii, apăruţi pe parcursul vegetaţiei, se conduc şi se palisează pe spalier.

În anul 2 se aleg pentru fructificare 1-3 tulpini bine dezvoltate, care se scurtează la cca 1,2 m, pentru a limita fructificarea și a permite dezvoltarea sistemului radicular.

În anii urmatori, după frutificare, majoritatea surselor indică justificat, necesitatea înlăturării tulpinilor de 2 ani toamna devreme.

Înlăturarea tulpinilor care au fructificat la mur

Concomitent suprimându-se și tulpinile slabe sau bolnave.

Dacă acest lucru s-a realizat, primăvară, când a trecut pericolul înghețului, se realizează doar tăierea sanitară, prin care se selectează tulpinile potrivite pentru fructificare și se înlătură cele bolnave, slab dezvoltate chiar la nivelul solului.

La mur se păstrează 3-6 tulpini pentru fructificare, care se scurtează printr-o tăietură oblică deasupra mugurelui la înălțimea de1,8-2,0. Iar 4-5 ramuri laterale, sunt scurtate la 3-5 muguri. Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează.

Tăieri de formare a murului primăvara
Aspectul unei plantații de mur după tăierile de primăvară

La zmeur, după trecerea pericolului de îngheţ, tulpinile se răresc, astfel ca distnța dintre ele să fie de cca 15 cm (8-10 buc/m liniar) şi se scurtează la 1,7-1,8 m. Tăierile au scopul de a selecta cele mai bune tulpini, neafectate de boli și suficient de groase (min. 0,8 cm).

Tăieri de formare la zmeur

În cazul când tulpinile zmeurului sau murului care au fructificat, nu au fost înlăturate toamna, acest lucru se realizează primăvara devreme în paralel cu tăierile sanitare descrise mai sus.

Plantație de zmeur după tăieri

Soiurile remontante de zmeur și mur

În plantațiile profesionale de zmeur și mur remontant se păstrează doar roada de pe tulpinile anuale. În acest caz, după recoltarea fructelor toate tulpinile se taie la nivelul solului.

Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).

Grădinarii amatori mai practică înlăturarea vârfului tulpinii de un an care a rodit, după maturarea fructelor din prima recoltă.

Aceasta se face cu scopul obținerii unei recolte timpurii pe lăstarii de 2 ani.

Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul unu și doi) avem o produție mai mare dar de calitate mai slabă și recoltarea fiind mai dificilă.

Absolut la toate soiurile de zmeur și mur este foarte  important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului.

Deoarece, atunci când se taie mai sus, în anul urmator din mugurii de la suprafața solului vor crește mulți lăstari laterali, care îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunatori.

Tăiere incorectă
Tăiere corectă

După efectuarea tăierilor, pentru cicatrizare și prevenirea bolilor fungice se aplică 1-2 stropiri cu un fungicid pe bază de cupru.

Citește despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

 1. La remontant în primul an numai sus cca 30 cm rodeste, deci puțin!!! Anul 2 rodeste partea inferioară care are cca 1,25m, și are rod mult mai mare!!!!
  Eu am pe spalier, dar mult de lucru cu el. Complet că ai întotdeauna deajoni de 1 și 2 ani, deci táieri mai complicate, etc.
  Fără spalier numai tufe este mult mai simplu, dar trebuie suprafata de téren mai mare. Dar majoritatea producátorilor toamna după recoltare simplu taie drajonii complet deasupra pămîntului an de an, deci recoltează numai odată, dar este mai simplu, și nu necesită spalier.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ce este zmeur-murul, ce avantaje are și cum îl îngrijim

Zmeur-murul (zmurul) după cum spune și denumirea, este un...
‹ adv ›

Tehnologia de producere a murelor – aspecte importante

Murul este un semiarbust de 3-6 m înălţime, cu partea subterană – perenă, iar partea aeriană de 2 ani. Sistemul...

Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi

Majoritatea producătorilor sunt obișnuiți să realizeze tăierile la zmeur și mur primăvara. Cu toate acestea, specialiștii recomandă realizarea tăierilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole