12.8 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se alungește răsadul – 5 greșeli de evitat

De ce se alungește răsadul – 5 greșeli de evitat

Creșterea răsadurilor de legume este o lucrare cu care încep sezonul mulți legumicultori. Dar, totodată, poate deveni un proces anevoios: fie răsadurile au puțină lumină, fie multă umiditate, fie semințele nu au încolțit, sau încolțesc bine, dar sunt semănate prea des.

Din acest motiv, este importantă îngrijirea corespunzătoare și asigurarea necesităților plantelor pentru a evita probemele cum ar fi alungirea răsadului.

În cazul nerespectării tehnologiei, răsadurile se întind și devin firave, sistemul lor radicular se dezvoltă slab, iar tulpinile devin subțiri.

Sfaturi generale la creșterea răsadului:

Dacă aveți de gând să creșteți răsaduri acasă până la plantarea definitivă, nu trebuie să vă grăbiți să semănați. Verificați recomandările producătorului de semințe care indică particularițățile soiului sau hibridului ales și numărul necesar de zile.

Reieșind din parametrii recomandați pentru plantare, la roșii aceștia sunt atinși de obicei la vârsta răsadului de 70-80 de zile la tomatele timpurii și în jur de 50 de zile la tomatele de vară.

Ardeii și vinetele sunt semănate cu 60-80 de zile înainte de data estimată a plantării, iar răsadurile de castraveți și dovleci vor crește circa 30-45 de zile până la momentul transplantului.

Pentru ca răsadurile să fie puternice și pe deplin dezvoltate, este necesar să alegeți un substrat hrănitor, ușor și cu umiditate suficientă, cu pH-ul neutru.

Alegerea recipientului de semănat depinde de cultură: este mai bine să semănați ardeii, vinetele și toate semințele de curcubitacee (castraveți, pepene verde, galben) în vase separate, iar roșiile tolerează bine transplantarea, prin urmare, pot fi semănate în recipiente joase.

În continuare, prezentăm principalele cauze ale alungirii răsadului:

1. Semănatul prea des

Chiar și grădinarii experimentați pregătesc adesea mai multe semințe pentru semănat decât au nevoie. Uneori, nu este suficient spațiu pentru semănat, dar semințele sunt deja înmuiate, ceea ce înseamnă că trebuie să fie semănate.

Și pentru a încăpea totul într-un singur recipient, se seamănă des. Ca urmare, răsadurile se întind și adesea se îmbolnăvesc.

La semănatul roșiilor, distanța optimă recomandată dintre semințe e de circa 4 cm, semințele de ardei se seamănă la o distanță de 4-5 cm.

Varza poate fi semănată puțin mai des. De regulă, se seamănă în rânduri, distanța dintre ele de 4-5 cm, iar semințele pot fi așezate la fiecare 3 cm.

Cu toate acestea, aceeași cultură are soiuri/hibrizi care permit să fie semănați diferit.

De exemplu, roșiile cu creștere redusă, nu se întind chiar dacă semințele sunt semănate conform schemei de 2 × 3 cm. Cu toate acestea, atunci când se seamănă majoritatea soiurilor viguroase, este necesar să se mențină o distanță de 4 cm între semințe.

2. Temperatură ridicată

Dacă temperatura optimă pentru germinarea semințelor a majorității plantelor este de 22-24°C, atunci după germinare ar trebui să fie mai scăzută și variază în următoarele două săptămâni.

Containerele cu culturi de varză se pun într-o încăpere în care temperatura ziua este de 12-16°C, iar noaptea este de 6-8°C.

La vinete și ardei temperatura necesară e de 20-22°C ziua și la 18-19°C noaptea, iar temperatura optimă pentru cultivarea tomatelor este de 18-20°C ziua și 15-17°C noaptea.

Și, din nou, mult depinde de soi/hibrid: dacă vedeți că răsadurile au început să se alungească, reduceți temperatura cu câteva grade.

Alte recomandări privind creșterea răsadurilor pentru cultura în spații protejate găsiți în următorul tabel:

3. Iluminare slabă

Din momentul semănării, plantele au nevoie de lumină solară. Pentru roșii e recomandată semănarea în partea de sud, aproape de lumină.

Dacă nu o vor avea, în decurs de o săptămână, răsadul va fi deja întins, firav, decolorat.

Pentru a soluționa această problemă, este mai bine să eliminați răsadurile slabe din plantațiile dese, îl puteți transplanta în recipiente separate.

Dacă răsadurile nu au suficientă lumină, încep să se întindă. Acest lucru se întâmplă adesea la însămânțarea timpurie a semințelor, precum și pe vreme înnorată.

Pentru o dezvoltare completă, răsadurile au nevoie de 12-13 ore de lumină pe zi.

Prin urmare, este de dorit să iluminați răsadurile, mai ales în februarie, când orele de lumină nu sunt încă suficiente.

Acest lucru se aplică tuturor culturilor, iar tomatelor într-o măsură mai mare.

4. Udarea excesivă

Răsadurile trebuie udate pe măsură ce solul se usucă. Udate excesiv, răsadurile nu numai că încep să se întindă, dar se pot îmbolnăvi de piciorușul negru, în special dacă sunt semănate des.

O dată la două săptămâni, udarea poate fi combinată cu administrarea de îngrășămintelor organice lichide care conțin fosfor și potasiu. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unui sistem radicular puternic.

Fertilizarea cu îngrășăminte organice poate fi făcută utilizând gunoi de păsări diluat în proporție de 1:15, bălegar diluat în proporție de 1:10. Se recomandă ca îngrășămintele să se lase la macerat 3-5 zile, după care se strecoară și se diluează în concentrațiile recomandate. Asemenea îngrășăminte se aplică în doze de 5-8 litri/m2.

Prima fertilizare se face după 12-14 zile după răsărire sau după repicare și se repetă respectând același interval.

Răsadurile se udă regulat. Folosiți apă caldă, de temperatura camerei, căci udarea cu apă rece duce la putrezirea rădăcinilor.

5. Excesul de nutrienți

Dozarea incorectă de îngrășăminte sau solul/substratul selectat în mod necorespunzător, duce la alungirea rapidă a răsadurilor și subdezvoltarea sistemului radicular.

Răsadurile supra-crescute trebuie transplantate cu mare atenție.

Rădăcinile plantelor ce au depășit perioada optimă de plantat sunt împletite și poate fi dificil să le îndepărtați cu grijă din recipient.

Rădăcina centrală trebuie scurtată cu o treime. Acest lucru va încuraja dezvoltarea rădăcinilor laterale.

Este indicat să alegeți recipiente mai mari pentru transplantarea roșiilor și să adânciți răsadurile, dacă este posibil, până la frunzele de cotiledon, pentru a stimula formarea de noi rădăcini.

Alte recomandări la creșterea răsadurilor

Pentru o adaptare mai ușoară a plantelor la noile condiții, este indicat să se adauge la transplantare și amestecul care a fost folosit pentru semințe.

După plantarea definitivă, roșiile se opresc din creștere, deoarece au nevoie de putere pentru a forma rădăcini noi. După 2 săptămâni, răsadurile trebuie hrănite cu un îngrășământ pentru a stimula creșterea.

Pentru a nu comite aceleași greșeli în fiecare an, este indicat să duceți un jurnal unde să înregistrați observațiile despre creșterea răsadurilor la diferite culturi.

Atunci vă veți aminti exact când este mai bine să semănați semințele și cum se dezvoltă plantele în anumite condiții, din experiența proprie.

V-ar putea plăcea și articolul Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Producerea răsadului de vinete – sfaturi utile

Creșterea vinetelor prin răsaduri este cea mai sigură și...
‹ adv ›

Cum creștem pătrunjel pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează rozete de frunze și rădăcina tuberizată, iar în al doilea...

6 dăunători la răsadul de legume – semne de atac, combatere

Răsadul de legume sănătos este primul factor, dar foarte important, de care depinde capacitatea plantelor de a forma ulterior...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole