Anul agricol 2022/2023 ne preocupă mai mult din punct de vedere al fertilizanţilor decât cel pe care îl parcurgem, în condiţiile în care în prezent avem asigurate peste două treimi din necesar, a declarat, duminică, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, subliniind că în momentul de faţă nu ştie ce se va întâmpla.
Ministrul a explicat că majorarea preţurilor la îngrăşăminte s-a datorat efectului a doi factori principali, respectiv criza gazelor naturale din Europa şi explozia preţului la certificatele de emisii de CO2.
Potrivit sursei citate, principala problemă a Azomureş a fost că nu a găsit pe piaţa furnizării de gaze naturale suficientă cantitate pentru a-şi asigura necesarul de consum zilnic, respectiv 17.000 kwh, disponibilul găsit fiind de numai 6.000 kwh gaze naturale la vremea respectivă.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a spus că încă de la preluarea mandatului a decis reluarea activităţii Comisiei de autorizare a punerii pe piaţă de fertilizanţi proveniţi din ţări terţe, făcând astfel posibilă apariţia pe piaţa românească a unor cantităţi semnificative de îngrăşăminte provenite din alte ţări producătoare, precum Iordania, Egipt, Ţările din Orientul Mijlociu şi o bună parte din Rusia, până când a apărut situaţia din Ucraina.
În data de 10 martie, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a solicitat autorităţilor eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru o perioadă limitată şi acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizat în agricultura autohtonă, în contextul crizelor provocate de pandemie, război şi preţuri ridicate la energie.
Potrivit reprezentanţilor Alinaţei, efectele crizelor menţionate au început să se resimtă şi vor avea impact în producţia anului 2022, dar mult mai proeminentă va fi pentru producţia şi preţul recoltelor din anul 2023.
Ei consideră că este foarte important să se concretizeze cât mai rapid această formă de sprijin pentru a se putea începe producţia de îngrăşăminte chimice, depozitarea la distribuitori şi chiar fermieri pentru campania din toamna 2022.
Ministerul Agriculturii va monitoriza, în perioada următoare, adaosul comercial practicat de retaileri pentru produsele procesate în România, dar şi...