24.9 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaUcraina - importanța în agricultură, ce exporturi asigură la nivel mondial

Ucraina – importanța în agricultură, ce exporturi asigură la nivel mondial

Ucraina este un mare producător și exportator agricol la nivel mondial, dar joacă un rol important și în alte industrii. Astfel, războiul din această țară a perturbat lanțurile de aprovizionare și activitatea economică în regiune, efectele secundare însă simțindu-se în întreaga lume.

Su­prafaţa de teren agricol al Ucrainei este de 42 de milioane de hectare, de patru ori mai mare decât a României, şi cultivă anual circa 32 de milioane, puţin peste 5 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu cereale de România.

Astfel, Ucraina ocupă locul 1 în Europa în ceea ce priveşte suprafaţa de teren arabil.

Potrivit USDA, cea mai mare pondere din suprafaţa Ucrainei este cultivată cu grâu (22%), urmată de floarea-soarelui (21,5%) şi porumb (16,5%).

Suprafața cultivată cu grâu este de circa 7 mi­lioane de hectare, iar producția anuală constituie 25-30 de milioane de tone, iar suprafața cultivată cu porumb de circa 5-5,5 milioane de hectare, asigurând o producţie de 30-35 de milioane de tone și fiind al treilea producător mondial de porumb.

Ucraina este al cincilea cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial asigurând, în medie, peste 8% din exporturile mondiale, al patrulea exportator mondial de porumb, asigurând peste 12% din exporturile totale și principalul exportator de floarea-soarelui, asigurând peste 50% din valoarea exporturilor.

Top exportatori mondiali de grâu (după volum în tone, conform FAS/USDA)

Top exportatori mondiali de porumb (după volum în tone, conform FAS/USDA, anul 2020)

Ucraina ocupă locul 1 în lume la exporturile de ulei de floarea-soarelui şi semințe de floarea-soarelui.

Top exportatori mondiali de floarea soarelui (după valoare, anul 2020, conform tridge.com)

În plus, Ucraina asigură 5% din producția mondială de rapiță și este al doilea cel mai mare producător de orz din lume, fiind și al patrulea cel mai mare exportator de orz la nivel mondial, dar al cincilea cel mai mare producător de secară.

Ce ține de inputurile din agricultură, Ucraina ocupă locul 1 în Europa după producția de amoniac, iar din punct de vedere agricol, Ucraina poate asigura nevoile alimentare a 600 de milioane de oameni. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat astăzi în vigoare

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile...
‹ adv ›

Ucraina va opri exporturile de zahăr către UE, după completarea cotei atribuite în 2024

Guvernul Ucrainei va interzice oficial exporturile de zahăr către Uniunea Europeană pentru restul acestui an, deoarece a completat cota...

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole