13.2 C
București
sâmbătă, 23 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleEnergia eoliană: avantaje și dezavantaje

Energia eoliană: avantaje și dezavantaje

Energia eoliană, din punct de vedere al fizicii, reprezintă transformarea energiei solare în energie cinetică. Deci, se poate afirma cu certitudine că energia vântului, la fel ca și energia valurilor, este un tip de energie solară, care va fi disponibilă pentru noi atât timp cât va exista soarele și planeta noastră.energ

Care sunt însă avantajele și dezavantajele utilizării energiei eoliene, puteți afla citind materialul de mai jos.

Beneficiile energiei eoliene

 1. Utilizarea energiei eoliene are o istorie de mii de ani. Chiar și în Roma Antică aceasta era folosită pentru livrarea apei și pentru măcinarea cerealelor.
 2. Energia eoliană este un tip de energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că pământul „produce” vânt constant, gratuit și fără a afecta mediul.
 3. Energia eoliană poate fi destul de ieftină dacă la etapa inițială a producerii ei, va fi susținută de autorități și dacă se va utiliza într-o cantitate mare. Potrivit unor estimări, prețul pentru un KW/oră poate fi mai mic decât 4-6 cenți (sub un leu moldovenesc).
 4. Energia eoliană poate înlocui cu succes energia produsă de centralele termice, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră.
 5. Energia eoliană este disponibilă practic pe toată suprafața pământului. Undeva vântul este mai slab, undeva este mai puternic, dar cert e faptul că el există peste tot.
 6. Turbinele eoliene nu emit substanțe nocive în timpul funcționării.
 7. Generatoarele eoliene sunt amplasate pe stâlpi și ocupă un spațiu foarte mic. Aceasta vă permite să le instalați alături de alte clădiri.
 8. Energia eoliană va fi deosebit de binevenită în locurile aflate la distanță mare de orașe sau alte așezări și în cazul în care livrarea energiei electrice e mai dificil de asigurat.
 9. Producerea și utilizarea turbinelor eoliene reprezintă noi locuri de muncă.
 10. Ca și alte surse alternative de energie, energia eoliană reduce dependența de firmele sau de persoanele fizice care dețin companiile de petrol și gaz. Astfel, se creează o concurență din care au de câștigat doar cetățenii simpli.

Citește și despre Metode eficiente de economisire a energiei la încălzirea serelor.

Structura unei turbine eoliene

 Dezavantajele utilizării energiei eoliene

 1. Puterea vântului este destul de schimbătoare și adesea imprevizibilă. Din acest motiv necesită utilizarea unui buffer suplimentar pentru a acumula excesul de energie electrică. Această problemă poate fi rezolvată și prin introducerea tehnologiei Smart Grid – un sistem inteligent de distribuție a energiei electrice produse către consumatori, în funcție de nevoile acestora.
 2. Mulți oameni cred că morile de vânt instalate pe câmpuri reprezintă un moft și strică frumusețea naturii și a mediului rural.
 3. În funcție de țara în care locuiți, vântul suflă diferit. Din acest motiv, atunci când veți instala o turbină eoliană este necesar ca mai întâi se cercetați și să elaborați o hartă a vânturilor.
 4. Suma ce trebuie investită într-o astfel de instalație e foarte mare. Pentru o centrală de 1 MW e nevoie de circa 1 milion de dolari.
 5. Teritoriul acoperit cu instalații eoliene este destul de mare. Și din acest motiv, distanța de la o centrală până la consumator poate presupune cheltuieli suplimentare de transportare.
 6. Păstrarea excesului de energie produsă de turbinele eoliene necesită soluții suplimentare: procurarea unor baterii sau convertoare în care să o stocați.
 7. Unii cercetători susțin că turbinele eoliene sunt „vinovate” de faptul că unele specii de păsări își schimbă „rutele” de migrație.
 8. Turbinele eoliene produc zgomot comparabil cu sunetul unui vehicul care se deplasează cu o viteză de 70 kilometri pe oră, ceea ce creează disconfort pentru oameni ce locuiesc prin preajmă și pot speria și animalele.
 9. Paletele rotative ale turbinelor sunt o potențială amenințare pentru unele specii de organisme vii. Potrivit statisticilor, ele provoacă moartea a cel puțin 4 specii de păsări pe an.
 10. Se crede că turbina poate interfera negativ și afecta undele radio și de televiziune.

Află și despre Cum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Germania: Producţia de energie eoliană a crescut semnificativ în 2023

Numărul turbinelor eoliene noi din Germania a crescut semnificativ...
‹ adv ›

IEA: Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022

Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022, a anunţat joi...

Reuters: Germania a instalat în 2023 capacităţi record de producţie a energiei fotovoltaice şi eoliene

Echipamentele de producţie a energiei fotovoltaice şi eoliene instalate în 2023 în Germania au atins un nivel record, însă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole