marți, 17 mai, 2022
23.9 C
București

-

HomepageArticoleMetode eficiente de economisire a energiei la încălzirea serelor

Metode eficiente de economisire a energiei la încălzirea serelor

Din toată energia utilizată în producerea legumelor în seră, 65- 65…85% este consumată pentru încălzire. Mai jos sunt prezentate metode și tehnici simple care pot fi aplicate de dvs. pentru a reduce consumul de energie pentru încălzirea serelor.

Utilizarea foliei duble cu pernă de aer pentru sere

Folia dublă cu pernă de aer poate reduce costurile pentru încălzire cu până la 25%. Presiunea aerului între folii se menține cu ajutorul unui ventilator centrifug electric. Ventilatorul trebuie să fie instalat în interiorul serei, dar trebuie să sufle aer între folii din exteriorul ei, nu din interiorul ei (Fig.1). Prin aceasta se va reduce probabilitatea suflării aerului cu umiditate sporită care cauzează condensarea în acest spațiu și apariția picăturilor de apă.

Productivitatea ventilatorului este suficientă începând cu un nivel de 28 litri/secundă, iar presiunea aerului trebuie menținută astfel încât diferența nivelului apei într-un tub de forma “U” să fie  de 0.8 cm (Fig.2). O metodă derivată de la cea descrisă mai sus, dar mai eficientă și mai costisitoare, este utilizarea foliei cu aditiv protector infraroșu (IR). În acest caz, stratul exterior al pernei  de aer din folie este de o calitate mai joasă, iar cel interior (din seră) este din folie cu aditiv protector infraroșu. Aceasta din urmă sporește capacitatea pernei de aer de a menține căldura în interiorul serei.

Izolarea peretelui din partea de nord a serei

Peretele din partea de nord a serei permite pătrunderea în interior a unei cantităţi neînsemnate de lumină. Pentru reducerea pierderilor de căldură, acesta poate fi acoperit din partea interioară cu o folie de aluminiu, cu scopul de a direcționa lumina spre plante. Tot cu acest scop, folia peretelui din partea de nord poate fi vopsită cu vopsea albă lavabilă (în bază de apă). Aceasta tot va asigura direcționarea luminii spre interior. Pentru izolarea termică eficientă a peretelui din partea de nord a serei, acesta poate fi confecționat din folie „cu bule de aer” (Fig.3).

Utilizarea plaselor (ecranelor) termale/de umbrire

Plasele termale plasate orizontal formează ecrane care pot fi utilizate în serele unde partea superioară permite acest lucru (Fig.4). Cu toate că pe piaţă se găsesc ecrane termale foarte scumpe, acestea pot fi confecționate folosind folia cu grosimea de 100 microni.

Acestea sunt folosite pe timp de noapte în lunile de iarnă, primăvară și toamnă pentru a conserva căldura, iar pe timp de vară pentru a reduce temperatura, astfel evitând supraîncălzirea plantelor (Fig. 5). Deci, aceste ecrane au un rol atât de conservare a căldurii, dar și de umbrire – în dependență de anotimp.

Izolarea pe perimetrul fundamentului serei

Izolarea pe perimetru se folosește la etapa de construcție a fundamentului serelor noi. Pe perimetrul fundamentului serei, în sol, se amplasează plăci de polistiren, “îngropate“ în pământ la o adâncime de 45 cm (Fig.6). Această metodă este eficientă pentru reducerea pierderilor de căldură prin sol și menținere a temperaturii solului în seră.


Află cum se face corect ventilarea naturală a serelor aici.

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cum influențează culoarea plasei de umbrire recolta de tomate

Plasele de umbrire sunt utilizate pentru a diminua cantitatea...

Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite...

Mai sunt două zile până la RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...

Septorioza frunzelor este prezentă în culturile de grâu

Condițiile climatice ale acestei primăveri au favorizat dezvoltarea fungului Zymoseptoria tritici care produce boala numită „septorioza frunzelor”. Deși în...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate