32 C
București
luni, 17 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFlorin Stanica: Păsările utile pot asigura în livezi beneficii în valoare de...

Florin Stanica: Păsările utile pot asigura în livezi beneficii în valoare de 360 de euro/ha/an

Menținerea biodiversității în livezi oferă mai multe beneficii pomicultorilor. Chiar dacă numărul destul de mare de tratamente a devenit pentru mulți necesar pentru a produce fructe conform standardelor, înlocuirea cel puțin a o parte din produse cu cele cu impact redus asupra mediului va oferi avantaje esențiale producătorilor.

Potrivit profesorului doctor Florin Stanica, Facultatea de Horticultură, USAMV București, realizarea unei protecții integrate eficiente este posibilă doar atunci când realizăm o analiză per ansamblu a livezii.

„Pe lângă faptul că avem boli și dăunători ce pot produce pagube importante, nu ar trebui să uităm că nelipsite din livezi sunt și organismele utile, cum ar fi insectele, prădătorii sau păsările. Aplicând tratamente cu produse puternic toxice, impactul acestora este mai mare asupra organismelor utile, decât asupra dăunătorilor, bolilor. În consecință, numărul ultimilor va crește, iar al organismelor utile va scădea”, a explicat dr. Florin Stanica în cadrul Bayer Expert Forum Pomicultura.

O atenție deosebită trebuie oferită păsărilor utile, ce consumă în mare parte insecte dăunătoare și sunt de real folos pomicultorilor.

„Livada este un ecosistem deosebit, similar unei păduri. La moment, pițigoii își caută loc pentru construirea cuiburilor. Este o pasăre insectivoră ce, practic, consumă doar insecte în perioada prezenței acestora. Reușim să-i atragem în livadă hrănindu-i în această perioadă, în care își dezvoltă condiții pentru viitoarea familie, însă sursele de hrană sunt limitate.

Oferindu-le semințe de floarea soarelui și montând cuiburi artificiale, pițigoiul se va stabili în livadă și va ajuta pe parcursul sezonului să menținem sub control dăunătorii periculoși. Potrivit studiilor, păsările utile din livezi pot să asigure eco-beneficii într-un an în valoare de 360 de euro per hectar. Ceea ce înseamnă că dacă reușim să protejăm aceste păsări, iar ele fiind o mulțime, vom avea direct de câștigat”.

O altă specie utilă de păsări în livezi este mierla. La fel ca și pițigoiul, mierla consumă în plin sezon o mulțime de insecte dăunătoare.

Totodată, printre speciile de păsări pe care merită să le atragem în livezi se numără pupăza, capîntortura, codroșul de pădure, cucuveaua, sfrânciocul cu cap roșu, care, de altfel, sunt pe cale de dispariție.

Vezi și Biodiversitatea în ferme – utilă la prevenirea bolilor și dăunătorilor.

Alte organisme utile pentru livezi sunt viespile Ichneumon (parazitoide), musca Syrphidae, musca Chrysopidae, acarienii prădători (Phytoseiulus persimilis) și albinele sălbatice (Apoidea).

Musca Syrphidae și musca Chrysopidae sunt dușmani importanți ai afidelor (Aphidina) și acarienilor roșii ai pomilor (Tetranychidae) și pot dezvolta populații semnificative deja la începutul perioadei de vegetaţie și, astfel, pot contribui la menținerea fitofagilor dăunători sub pragul optim de dăunare.

Citește și despre Insectele utile. Vezi speciile ce distrug dăunătorii la legume.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Focul bacterian Erwinia amylovora – sfaturi pentru control

Focul bacterian este o boală produsă de Erwinia amylovora...
‹ adv ›

Îngrijire pomi după grindină și ploi torențiale

Ploile cu grindină din ultimele zile au produs pagube importante agricultorilor și grădinarilor. În acest articol, oferim câteva sfaturi...

De ce putrezesc prunele pe pomi? Cauze, combatere

De multe ori, se întâmpla ca pomii de prun să vegeteze armonios, să înflorească și să se formeze fructele,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole