16.4 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriZelenski: Am găsit o soluţie pentru a calma furia fermierilor polonezi

Zelenski: Am găsit o soluţie pentru a calma furia fermierilor polonezi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, transmite Reuters.

„Am găsit o soluţie, cred că în zilele şi săptămânile următoare vom rezolva definitiv toate chestiunile şi că nu vor mai exista niciun fel de întrebări, niciun fel de complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi cum sunt Polonia şi Ucraina”, a declarat Zelenski presei la Varşovia, unde se află într-o vizită oficială şi unde s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

Chiar în ziua vizitei lui Zelenski în Polonia ministrul polonez al agriculturii a demisionat în semn de protest faţă de decizia Comisiei Europene de a prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale ucrainene până în iunie 2024.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de slabă calitate şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Avertizare ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale în 10 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă...

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate de multiple specii reunite sub familia Aphididae. Acestea produc daune...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole