10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZelenski: Am găsit o soluţie pentru a calma furia fermierilor polonezi

Zelenski: Am găsit o soluţie pentru a calma furia fermierilor polonezi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că se aşteaptă să fi anunţate în zilele şi săptămânile următoare decizii care să calmeze furia provocată fermierilor polonezi de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene ce au determinat prăbuşirea preţurilor, transmite Reuters.

„Am găsit o soluţie, cred că în zilele şi săptămânile următoare vom rezolva definitiv toate chestiunile şi că nu vor mai exista niciun fel de întrebări, niciun fel de complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi cum sunt Polonia şi Ucraina”, a declarat Zelenski presei la Varşovia, unde se află într-o vizită oficială şi unde s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

Chiar în ziua vizitei lui Zelenski în Polonia ministrul polonez al agriculturii a demisionat în semn de protest faţă de decizia Comisiei Europene de a prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale ucrainene până în iunie 2024.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de slabă calitate şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Harghita: Ninsori în zonele înalte ale judeţului

În mai multe zone înalte ale judeţului Harghita s-au...
‹ adv ›

Atenţionări de Cod galben şi Cod portocaliu de viituri pe râurile din Dobrogea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de...

Fermierii americani se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale

Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole