24.2 C
București
joi, 28 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriValeriu Tabără: În România nu se cultivă plante modificate genetic nici măcar...

Valeriu Tabără: În România nu se cultivă plante modificate genetic nici măcar în scopul testării

În ultima vreme, s-a vorbit foarte mult despre organismele modificate genetic, celebrele OMG-uri, ba chiar s-a spus că ar fi ajuns și la procesare în România, furnizate fiind de producători autohtoni. Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, exclude această variantă și spune că în România nu se cultivă plante OMG nici măcar în scopul testării, scrie puterea.ro.

”Este o speculație, după părerea mea. S-a vehiculat ideea că ele sunt dăunătoare. Nu, nu este așa, numai că aceasta a fost politica UE și a Franței, în primul rând, pentru că Franța a impus regula aceasta. În România, nu există nimic cultivat la această dată, nici măcar pentru testare. Eu am dat drumul la stațiunea de la Turda, pe propria răspundere, să ne amenajăm un laborator cu dotările corespunzătoare pentru ca la momentul oportun să nu ne ia nimeni de jos să nu-i mai ajungem pe ceilalți. Oricum, ar fi imposibil ca pe coridoarele de transport cu Ucraina, care n-au niciun control, să nu fi intrat ceva”, a declarat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS spune că în Ucraina se cultivă soia OMG și rapiță OMG pentru ulei, așa că este foarte posibil să fi pătruns ceva volume de marfă și în România, însă nu este singura sursă de unde acestea ar fi putut veni.

De exemplu, Româna importă șrot de soia din Uniunea Europeană, care, la rândul ei, importă 35 de milioane tone de soia pe an, din care 90% este modificată genetică și provine din Brazilia, Argentina și Statele Unite.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ciolacu: Salariile din agricultură, industria alimentară și construcții – exceptate de la plata CASS

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, creşterea cu 10%...
‹ adv ›

Egiptul cumpără 170.000 de tone de grâu din România şi Bulgaria, în pofida scăderii preţurilor de către Rusia

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a...

BASF Innovation Hub 2023 prelungește termenul de înscrieri cu două săptămâni

BASF și AHK România revin cu noutăți în ceea ce privește BASF Innovation Hub – competiția dedicată dezvoltării durabile:...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole