19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui din...

UE se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui din cauza conflictului din Ucraina

Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, deoarece războiul blochează exporturile de la furnizorul cheie Ucraina, a avertizat vineri Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL, transmite Reuters.

Aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa vine din Ucraina şi se estimează că stocurile disponibile în UE acoperă patru-şase săptămâni.

„Dincolo de această perioadă, este posibil ca lipsa seminţelor de floarea soarelui şi alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de seminţe de floarea soarelui îmbuteliate/rafinate pe piaţa europeană, care va fi resimţit de consumatori”, se arată într-un comunicat al FEDIOL.

80% din exporturile globale de seminţe de floarea soarelui vin din Rusia şi Ucraina iar în urma invaziei importatorii, cum ar fi UE şi India, caută alternative.

Războiul a oprit livrările ucrainene de ulei de floarea soarelui către UE, care de obicei reprezentau 200.000 tone pe an, a informat FEDIOL.

Organizaţia adaugă că producătorii din UE încearcă să compenseze impactul războiului transferând pe piaţa alimentară volume limitate de ulei de floarea soarelui destinat pentru biomotorină combustibilă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole