14.2 C
București
sâmbătă, 23 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTabără: Legea privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, în forma adoptată,...

Tabără: Legea privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, în forma adoptată, aduce un prejudiciu grav cercetării agricole

Legea privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România, în forma adoptată, va aduce un prejudiciu grav cercetării agricole, prin fragmentarea actualei structuri unitare a acesteia, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

„Referitor la Legea (Plx 791/2022) adoptată ieri (marţi, n.r.), 20 decembrie 2022, de către Parlamentul României, în regim de urgenţă, conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti (ASAS) îşi exprimă dezacordul faţă de adoptarea acesteia fără consultarea cercetătorilor din domeniul agricol, al ASAS şi al MADR. În forma adoptată, Legea va aduce un prejudiciu grav cercetării agricole, prin fragmentarea actualei structuri unitare a acesteia, integrată de mult timp în Spaţiul european şi mondial de cercetare prin nenumărate colaborări bilaterale şi multilaterale finalizate prin rezultate de excepţie aplicate în practica agricolă şi nu numai”, a menţionat Valeriu Tabără.

În opinia sa, dovada grăitoare a acestei integrări este şi faptul că ASAS este membru fondator al Uniunii Academiilor Europene pentru Ştiinţe Aplicate în Agricultură, Alimentaţie şi Natură (UEAA), a cărei vicepreşedinţie o asigură în urma alegerii în această poziţie de către Adunarea Generală a UEAA în octombrie.

„Actuala structură a cercetării agricole a fost fundamentată de marele savant Gheorghe Ionescu-Şişeşti, gândită ca un tot unitar determinat de particularităţile cercetării agricole, derulate în mare parte direct în natură şi ale cărei rezultate (noi soiuri de plante, tehnologii, care să satisfacă necesităţile de alimentaţie ale populaţiei, adaptarea la condiţiile climatice tot mai nefavorabile, asigurarea siguranţei şi securităţii alimentare a ţării în contextul Pandemiilor şi războiului de la graniţă) sunt puternic dependente de zona geografică şi condiţiile climatice şi hidro-pedologice locale. Un soi nou creat la unul dintre institutele sau staţiunile ASAS trebuie preluat şi adaptat la condiţiile mult diferite din nordul, sau vestul ţării, fapt care impune existenţa unei reţele de staţiuni distribuite cât mai uniform pe întreg teritoriul şi coordonate de institute naţionale sau de ramură. Ruperea acestei unităţi va avea acelaşi efect pe care l-ar avea, prin comparaţie, ruperea Reţelei naţionale meteorologice şi distribuirea componentelor sale, pe baze voluntare, la diferite entităţi”, se menţionează în comunicat.

Astfel, potrivit reprezentanţilor ASAS, cei care au propus modificarea legii faţă de varianta adoptată de Guvern trebuie să-şi asume în totalitate consecinţele, respectiv distrugerea reţelei unitare de cercetare agricolă coordonată de cel mai înalt şi competent for ştiinţific – ASAS, dependenţa totală a României faţă de importuri şi compromiterea siguranţei şi securităţii alimentare a ţării.

„Trebuie să-şi asume toată răspunderea pentru conţinutul legii şi mai ales pentru consecinţele rezultate din aplicarea acestei legi păguboase pentru tot sistemul de cercetare, dar mai ales pentru economia naţională a României. Problema cercetării agricole, şi nu numai agricole, în România este finanţarea la nivel de performanţă. Ne permitem să atenţionăm că cercetarea românească, cu precădere cea agricolă, va fi distrusă”, a precizat Valeriu Tabără. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la ridichi – sfaturi pentru control

Ridichea de lună este o legumă populară datorită perioadei...
‹ adv ›

Elena Mateescu, ANM: Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre

Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre, o modalitate eficientă...

Ziua Mondială a Apei: Practicile sustenabile în agricultură facilitează managementul strategic al resurselor de apă

Odată cu evoluția schimbărilor climatice, fermierii sunt tot mai conștienți de necesitatea adoptării practicilor sustenabile pentru a asigura o...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole