‹ adv ›
joi, 30 martie, 2023
7.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia, țara din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri la...

România, țara din UE cu cele mai mari creșteri de prețuri la terenurile agricole, după 2015

România este țara din UE care a înregistrat, în perioada 2015-2021, cea mai mare creștere a prețurilor la terenurile agricole, alături de Cehia, potrivit datelor Eurostat. În 2021, prețul mediu pentru un hectar de teren în România se ridica la 7.601 euro, în creștere cu aproape 500 euro, față de anul anterior, scrie puterea.ro.

Datele Eurostat arată că, în cazul României, prețurile s-au mărit cu 273%, în timp ce în situația Cehiei este vorba de un avans de 122%.

Alte creșteri puternice de prețuri au mai fost înregistrate în cazul unor țări precum Estonia și Luxemburg (peste +70%). 

Pe ansamblu, prețurile au crescut în majoritatea statelor membre, chiar dacă mai puțin. Excepție constituie Danemarca, unde terenul s-a ieftinit în medie cu aproximativ 3%.

Cât costă un hectar de teren agricol în România

Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în România, era în 2021, de 7.601 euro, față de 7.163 de euro în 2020. Cele mai mari preţuri erau în regiunea Bucureşti-Ilfov (10.707 euro pentru un hectar), iar cele mai mici în regiunea Nord-Vest (6.206 de euro pentru un hectar). În ambele cazuri, preţurile sunt mai mici decât în 2020.

Comparativ, preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în 2021, era de 6.096 de euro în Bulgaria, 5.940 de euro în Franţa şi 5.187 de euro în Ungaria. Alte state membre unde preţul mediu al unui hectar de teren arabil este mai mic decât în România sunt Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia şi Croaţia.

Cel mai scump teren arabil se află în Olanda, unde preţul este de zece ori mai mare decât cel plătit pentru un teren în România.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața terenurilor agricole: România este una dintre cele mai ieftine piețe din UE

Arenda pentru un hectar de teren agricol costă între...
‹ adv ›

Jumătate din terenurile agricole din România sunt arendate, proprietarii încasează în medie 100 euro/ha

Circa 4,4 milioane de hectare de teren sunt date în arendă, adică jumătate din terenurile agricole din România, iar...

Procedura de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan – în vigoare

Ordinul nr. 216/2023 privind aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de...

Piața terenurilor agricole în România: Prima tranzacţie din 2023 – 12.000 euro/hectar

A avut loc prima tranzacție cu teren agricol a acestui an, la Giurgiu. Un israelian și irakian sunt norocoșii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole