29 C
București
marți, 22 iunie, 2021

-

HomepageȘtiriRomânia, locul șase în UE la producția de cartofi

România, locul șase în UE la producția de cartofi

Producţia de cartofi obţinută anul trecut – 2,68 milioane de tone – clasează România pe locul şase în Uniunea Europeană (UE), prima poziţie fiind ocupată de Germania, cu 11,55 milioane de tone, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În topul producătorilor de cartofi din UE se mai află Franţa, cu 8,73 milioane de tone, urmată de Olanda – 7,09 milioane de tone, Polonia – 6,48 milioane de tone şi Belgia, cu 4,1 milioane de tone.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, România a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, după Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) şi Franţa (206.000 hectare).

Datele provizorii ale INS arată că anul trecut recolta locală de cartofi a fost uşor mai mare decât în 2019, un plus de 56.000 de tone, deşi seceta a produs pagube serioase în 2020, în timp ce suprafaţa cultivată a scăzut cu circa 3.000 de hectare.

România consemna în urmă cu 10 ani producţii de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, dar de pe suprafeţe mai mari, respectiv între 200.000 – 250.000 de hectare, însă în ultimii cinci ani suprafeţele cultivate au scăzut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.

Pe 18 februarie, Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului în România (FNCR), declara la o dezbatere online că „a doua pâine a românilor” a fost ignorată în ultimii 30 de ani şi de aceea s-a ajuns în prezent la cultivarea unor suprafeţe ridicole cu cartofi.

Oprea susţinea că această cultură se retrage, „încet-încet”, în zonele tradiţionale, iar din cauza schimbărilor climatice această retragere va fi tot mai accentuată.

În privinţa importurilor de cartofi congelaţi, preşedintele FNCR susţinea că în 1996 România importa doar 600 tone, iar în prezent se apropie de 90.000 tone de cartofi preprăjiţi şi congelaţi importaţi prin reţelele de supermarket.

Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%, potrivit unor studii realizate de o firmă de profil.

În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme, însă lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.

Consumul intern de cartofi este estimat la circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.

Citește Cind și cum se plantează cartofii: sfaturi utile.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în...
- adv -spot_img

PRIAevents organizează Gala Fermierilor Români din Banat

PRIAevents organizează marţi Gala Fermierilor Români din Banat, un eveniment naţional ce va avea loc on-site, la Timişoara, la...

Tratamente cu iod și lapte la legume pentru recolte bogate

Tratamentele realizate cu iod și lapte la legume au un efect bun de combatere a bolilor, dar și îmbunătățesc...

Noi pe Facebook

De citit

Cetoza sau de ce vacile slăbesc brusc după fătare

Pentru a satisface cerințele producției de lapte, vaca se...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției