2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleCând și cum se plantează cartofii: sfaturi utile

Când și cum se plantează cartofii: sfaturi utile

Cartofii sunt cultivați nu doar pentru a economisi ceva bani, dar și pentru faptul că aceasta reprezintă o oportunitate bună de a încerca noi soiuri și de a obține legume ecologice de înaltă calitate.

Solul pentru cartofi

Cartoful nu trebuie plantat pe același lot unde anterior au crescut alte plante din familia Solanacee (cartofi, roșii, vinete, ardei).

Cel mai bun predecesor însă este considerat castravetele, ridichea, varza, fasolea, mazărea și alte legume sau crucifere (inclusiv îngrășăminte verzi – de exemplu, semințele oleaginoase de ridiche, care au un efect de vindecare minunată al solului).

Această legumă preferă solurile lutoase și nisipoase. Greu se va dezvolta pe un teren pietros, iar tuberculii vor crește deformați. În plus, această cultură este foarte exigentă și față de fertilitatea solului.

Prin urmare, pe un teren alocat pentru creșterea cartofilor, nu ar strica să mai adăugați și niște îngrășăminte de azot și potasiu: minerale sau organice (humus, compost – 5 kg pentru 1 mp, gunoi de grajd, dar nu în stare proaspătă).

Îngrășămintele pentru cartofi

Cartofii sunt foarte receptivi și la adaosul de cenușă, câte 300 grame la 1 mp sunt binevenite. Trebuie să țineți cont și de faptul că îngrășămintele organice, de obicei, se pun după săpatul de toamnă, iar primăvara, solul trebuie afânat cu furca.

Dacă dispuneți de puține îngrășăminte, atunci compostul, humusul și cenușa trebuie aplicate direct în gaura de plantare.

Dar la introducerea lor, aveți grijă să nu faceți abuz de doze excesive de îngrășăminte organice. Acestea pot extinde sezonul de dezvoltare a cartofilor.

În cazul în care adăugați o cantitate mai mare de îngrășăminte, riscați să fiți nevoiți să recoltați cartofii de soiuri devreme împreună cu cei de soiuri mediu-târzii. Și mai mult decât atât, aceasta poate ridica valoarea de nitrați în culturi.

Locul pentru plantarea cartofilor trebuie pregătit din toamnă. Solul trebuie curățat de buruieni, de adăugat câte o găleată de compost sau gunoi de grajd putrezit per un metru pătrat, 30 de grame de superfosfat și alte 15 grame de sare de potasiu.

Aceasta va reduce și numărul de dăunători de sol, inclusiv gândacul de Colorado, care pot apărea ulterior.

FOTO: ogorodsadovod.com

Momentul plantării cartofilor

Este foarte important să vă decideți cu momentul plantării. În cazul, în care cartofii sunt plantați prea devreme, într-un sol neîncălzit, procesul de germinare este inhibat, iar când are loc un îngheț sub -3° C, planta întreagă (și tuberculii, și tufa de la suprafață) moare.

Astfel, când alegeți data, ar fi mai bine să țineți cont nu de datele calendaristice, dar de temperatura solului, ca aceasta, la o adâncime de 8-10 cm, să fie de 6-8° C. Ca să nu măsurați temperatura solului în fiecare zi, ar trebui să urmăriți dezvoltarea copacilor. Rădăcinile lor adânci sunt un barometru care ne arată temperatura solului.

În popor se spune că cea mai bună perioadă de-a planta cartofii e atunci când apare floarea de cireș. Înflorirea copacilor arată că e timpul să acționați.

Pentru a avea timp să pregătiți cartofii pentru plantare, este util să cunoașteți că florile de cireș apar la a 28-a zi după înflorirea alunului și la a 10-a zi după ce înverzește mesteacănul.

Cu 20-25 zile înainte de plantare, pregătiți tuberculii: mutați-i într-o cameră luminoasă, la o temperatură de 15-18 ° C și puneți cartofii în 1-2 straturi pentru a germina.

Cu 1-2 zile înainte de plantare înmuiați tuberculii timp de 5-8 minute într-o soluție slabă de sulfat de cupru, permanganat de potasiu și acid boric – aceasta va crește rezistența la infecții va contribui la dezvoltarea acestora.

Tuberculii se tratează cu atenție pentru a nu rupe lăstarii. Trebuie să cunoașteți că aceste culturi au fiecare câte 3-4 „ochi” cu muguri care se vor transforma ulterior în lăstari. Primele sunt cele mai productive. Din acest motiv, e de dorit ca să nu-i rupeți.

Cartofi au nevoie în mod constant de un sol afânat, în special după ploaie. Când se formează mugurii pe tufe, ar fi de dorit să rupeți vârfurile, pentru că astfel planta va utiliza din plin „produsele” de fotosinteză pentru roada sa.

Cartofii se recoltează atunci când frunzele plantei se ofilesc și se usucă. Vârfurile ar trebui cosite cu 1,5-2 săptămâni înainte. Dacă în acel moment, terenul este umed, ar trebui să afânați măcar rândurile dintre plante.

Acest lucru va asigura accesul aerului la tuberculi, coaja lor va deveni mai densă, iar cartofii se vor păstra mai bine.

Legumele recoltate trebuie depozitate o temperatură a aerului de 15-18° C și o umiditate de 85-90%.  Nu le depozitați mai devreme, decât atunci când temperatura în depozit ajunge la 5° C.

Citește aici despre sfaturi și recomandări la plantarea cartofului.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției