Cartofii sunt cultivați nu doar pentru a economisi ceva bani, dar și pentru faptul că aceasta reprezintă o oportunitate bună de a încerca noi soiuri și de a obține legume ecologice de înaltă calitate.
Solul pentru cartofi
Cartoful nu trebuie plantat pe același lot unde anterior au crescut alte plante din familia Solanacee (cartofi, roșii, vinete, ardei).
Cel mai bun predecesor însă este considerat castravetele, ridichea, varza, fasolea, mazărea și alte legume sau crucifere (inclusiv îngrășăminte verzi – de exemplu, semințele oleaginoase de ridiche, care au un efect de vindecare minunată al solului).
Această legumă preferă solurile lutoase și nisipoase. Greu se va dezvolta pe un teren pietros, iar tuberculii vor crește deformați. În plus, această cultură este foarte exigentă și față de fertilitatea solului.
Prin urmare, pe un teren alocat pentru creșterea cartofilor, nu ar strica să mai adăugați și niște îngrășăminte de azot și potasiu: minerale sau organice (humus, compost – 5 kg pentru 1 mp, gunoi de grajd, dar nu în stare proaspătă).
Îngrășămintele pentru cartofi
Cartofii sunt foarte receptivi și la adaosul de cenușă, câte 300 grame la 1 mp sunt binevenite. Trebuie să țineți cont și de faptul că îngrășămintele organice, de obicei, se pun după lucrarea de toamnă a solului, iar primăvara, solul trebuie afânat.
Dacă dispuneți de puține îngrășăminte, atunci compostul, humusul și cenușa trebuie aplicate direct în gaura de plantare.
Dar la introducerea lor, aveți grijă să nu faceți abuz de doze excesive de îngrășăminte organice. Acestea pot extinde sezonul de dezvoltare a cartofilor.
În cazul în care adăugați o cantitate mai mare de îngrășăminte, riscați să fiți nevoiți să recoltați cartofii de soiuri timpurii împreună cu cei de soiuri medii-târzii. Și mai mult decât atât, aceasta poate ridica valoarea de nitrați în culturi.
Locul pentru plantarea cartofilor trebuie pregătit din toamnă. Solul trebuie curățat de buruieni, de adăugat câte o găleată de compost sau gunoi de grajd putrezit per un metru pătrat, 30 de grame de superfosfat și alte 15 grame de sare de potasiu.
Aceasta va reduce și numărul de dăunători de sol.
Momentul plantării cartofilor
Este foarte important să vă decideți cu momentul plantării. În cazul, în care cartofii sunt plantați prea devreme, într-un sol neîncălzit, procesul de germinare este inhibat, iar când are loc un îngheț sub -3° C, planta întreagă (și tuberculii, și tufa de la suprafață) moare.
Astfel, când alegeți data, ar fi mai bine să țineți cont nu de datele calendaristice, dar de temperatura solului, ca aceasta, la o adâncime de 8-10 cm, să fie de 6-8° C. Ca să nu măsurați temperatura solului în fiecare zi, ar trebui să urmăriți dezvoltarea pomilor. Rădăcinile lor adânci sunt un barometru care ne arată temperatura solului.
În popor se spune că cea mai bună perioadă de-a planta cartofii e atunci când apare floarea de cireș. Înflorirea pomilor arată că e timpul să acționați.
Pentru a avea timp să pregătiți cartofii pentru plantare, este util să cunoașteți că florile de cireș apar la a 28-a zi după înflorirea alunului și la a 10-a zi după ce înverzește mesteacănul.
Cu 20-25 zile înainte de plantare, pregătiți tuberculii: mutați-i într-o cameră luminoasă, la o temperatură de 15-18 ° C și puneți cartofii în 1-2 straturi pentru a germina.
Cu 1-2 zile înainte de plantare înmuiați tuberculii timp de 5-8 minute într-o soluție slabă de sulfat de cupru, permanganat de potasiu și acid boric – aceasta va crește rezistența la infecții va contribui la dezvoltarea acestora.
Tuberculii se tratează cu atenție pentru a nu rupe lăstarii. Trebuie să cunoașteți că aceste culturi au fiecare câte 3-4 „ochi” cu muguri care se vor transforma ulterior în lăstari. Primele sunt cele mai productive. Din acest motiv, e de dorit ca să nu-i rupeți.
Cartofi au nevoie în mod constant de un sol afânat, în special după ploaie. Când se formează mugurii, ar fi de dorit să rupeți vârfurile, pentru că astfel planta va utiliza din plin „produsele” de fotosinteză pentru roada sa.
Cartofii se recoltează atunci când frunzele plantei se ofilesc și se usucă. Vârfurile ar trebui cosite cu 1,5-2 săptămâni înainte. Dacă în acel moment, terenul este umed, ar trebui să afânați măcar rândurile dintre plante.
Acest lucru va asigura accesul aerului la tuberculi, coaja lor va deveni mai densă, iar cartofii se vor păstra mai bine.
Legumele recoltate trebuie depozitate o temperatură a aerului de 15-18° C și o umiditate de 85-90%. Nu le depozitați mai devreme, decât atunci când temperatura în depozit ajunge la 5° C.
Citește aici despre sfaturi și recomandări la plantarea cartofului.
[…] A fost exact așa cum îmi imaginam că va fi: excelent. Chifla este făcută și coaptă în casă, deci din start e de bine. A avut carne din plin, iar sosul de trufe îi dă un gust de nota 10. Fiind amestecat cu brânza camembert și cu smântână, gustul de trufe nu-i atât de agresiv, deci eu l-aș recomanda și persoanelor care nu sunt neapărat fane trufe. M-am simțit full după un astfel de doner și jumătate de porție de cartofi. […]