23 C
București
duminică, 14 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi utile: întreținerea și furajarea caprelor

Sfaturi utile: întreținerea și furajarea caprelor

Alimentația corectă a caprinelor reprezintă un factor esențial în creșterea acestor animale. Hrana pe care o primesc caprele influențează direct cantitatea de lapte pe care o oferă, dar și starea lor de sănătate.

Ce presupune alimentația corectă a caprelor?

Aceasta înseamnă ca regulat să li se ofere caprinelor o cantitate de alimente suficiente ca ele să-și mențină în același timp și greutatea, dar și să ofere mari cantități de lapte. O capră de dimensiuni mai mari are nevoie de mai mulți nutrienți, decât una de dimensiuni mai mici.

Femelelor gravide, la fel trebuie să li se acorde mai multă mâncare decât unei capre care nu se află în perioada gestantă; o capră mulgătoare are nevoie de mai multă hrană, decât una tânără.

Un proverb spune: „Cum animalele le hrănești, atât de mult lapte primești”. Și cu cât mai mult lapte obții, cu atât mai multe alimente variate și hrănitoare ar trebui să fie în rația lor zilnică.

Pentru o digestie corectă, o capră ar trebui să consume cel puțin un kilogram, dar nu mai mult de 2,5-3 kg de furaje pe zi. Cel mai bine ar fi ca să li se ofere furajele de fân de pe câmpii sau de prin păduri.

Rația zilnică ar trebui totuși să fie de 2-2,5 kg per caprină. Jumătate din această cantitate se poate de înlocuit pe timp de vară cu ramuri. Din punct de vedere nutrițional, 2 kg de crenguțe pot înlocui cu succes 1 kg de fânețe.

Rămurelele se pregătesc vara, în luna iunie-iulie. În acest scop, sunt binevenite crenguțele de plopi, arțari, de salcie, mesteacăn, frasin, tei, salcâm, de alun, carpen, ulm, frasin de munte și chiar de unii arbuști.

Ramurile trebuiesc tăiate de 50-60 cm în lungime, iar grosimea acestora nu ar trebui să fie mai mare de 1 centimetru. Ele trebuiesc legate cam câte 10-12 într-o legătură.

Măturele obținute trebuiesc atârnate undeva la loc uscat, prin pod și alte locații bine ventilate, protejate de ploaie și soare timp de 10 -15 zile. Ulterior, acestea trebuiesc stocate într-un loc uscat.

Astfel, pe timp de iarnă se poate de oferit până la 5 mături pe zi per o caprină. Totodată, e de menționat că pe lângă aceste crenguțe, se pot culege și frunze de pe copaci.

Doar că trebuie să cunoașteți, că ar fi de dorit să vă limitați la un anumit număr de ramuri ce le veți rupe de pe un arbore. Caprelor li se mai recomandă să se hrănească și cu lăstari de molid. Acestea conțin o mulțime de vitamine.

Furajele combinate conțin de 2-3 ori mai mulți nutrienți decât fânul. Astfel de cereale ca ovăzul, orzul, boabele de porumb sau tărâțe se poate de administrat câte un 1 kilogram pe zi per caprină adultă și câte 500 de grame pentru ieduți. Și nu uitați că paletele de furaje trebuiesc pregătite din timp.

Acestea trebuiesc zdrobite și oferite caprinelor într-o formă fin divizată. Tărâța trebuie ușor umezită cu apă, astfel ca acestea să nu provoace tuse la animale.

Furajele suculente pentru capre

Furajerele suculente (legumele rădăcinoase, cartofii, silozul) pot înlocui fânețele pe timp de iarnă. Ele sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamine și sunt destul de importante pentru sănătatea și dezvoltarea normală a organismului.

Alimentele suculente sunt un bun stimulent al lactației. În plus, ele sunt și bune pentru digestie.


Sfecla furajeră, morcovul sau napii pot fi administrați sub formă brută, dar după o măcinare preliminară câte 2-4 kilograme pe zi per capră adultă și până la 1 kilogram pentru un ieduț de 6-10 luni. Cartofii pot fi oferiți până la 1-2 kilograme per o caprină, doar fierți sau copți.

Silozul de porumb, precum și oricare altul, este la fel de binevenit, pentru că este destul de suculent. Se poate de administrat caprelor mulgătoare până la 3 kilograme per caprină, și până la 2 kg pe zi ieduților.

Caprele mai mănâncă și frunze de sfeclă, morcov și varză. Rata admisibilă e de 3-4 kg pe zi per o caprină. Cojile de cartofi și alte resturi alimentare trebuiesc oferite caprinelor împreună cu alte cereale.

Pe tot parcursul anului, animalelor trebuie să le mai dați și sare, câte 6-8 grame per caprină și câte 10 grame pe zi la o capră gestantă. Femelelor trebuie să le mai dați și cretă sau făină de oase pentru dezvoltarea și consolidarea scheletului, până la 20 de grame, iar ieduților nou-născuți până la 7-10 grame pe zi.

Pentru a hrăni animalele sunt necesare doar alimente proaspete. Cele stricate sunt dăunătoare sănătății lor, pot reduce randamentul de lapte și chiar influențează calitatea acestuia.

Caprele trebuiesc hrănite de 3-4 ori pe zi. Cel mai bun interval de timp e considerat cel de șase ore: la 6-7 dimineața, la 12-1 ziua și 6-7 seara. Pauzele dintre acestea trebuie să fie mai mult sau mai puțin identice. Încălcarea acestui regim alimentar poate duce la reducerea producției de lapte.

Animalele trebuiesc mulse după fiecare hrănire. În cazul în care mâncarea este oferită într-o singură veselă, atunci trebuie de așteptat ca ele să termine tot, apoi să le oferiți o altă doză de alimente.

Mai întâi se dau furajele combinate, apoi cele suculente și doar în cele din urmă celelalte. Seara se recomandă să se hrănească cu alimente ușor digerabile. Resturile alimentare și silozul este mai bine să se dea dimineața sau după-amiază, când animalele sunt în mișcare.

Un program ideal al hrănirii caprinelor ar trebui să arate cam astfel:

  • dimineața se începe cu oferirea paletelor de furaje concentrate și rădăcinoase, apoi  trebuie să aibă loc mulgerea caprelor și desigur aprovizionarea cu apă potabilă și fânețe;
  • la prânz se oferă rădăcini, siloz sau resturi culinare, apoi are loc din nou procesul de mulgere, se oferă un pic de fân și 1-2 mături de crenguțe;
  • seara se dau concentratele, se mulg caprinele, se aprovizionează cu apă;
  • peste noapte se lasă fân sau paie de grâu și o mătură de rămurele.

Capra bea doar apă curată, călduță, cam de o temperatură de 6-10 grade Celsius. Aprovizionarea cu apă rece a caprinelor poate provoca răceli, așa că fiți atenți. Ele trebuie să bea de două ori pe zi apă, cam 2.5-4 litri de apă per caprină de fiecare dată.

Nu uitați, caprinele sunt animale destul de pretențioase, așa că nu ezitați să curățați de fiecare dată vasele în care le oferiți apa și hrana. Mai multe detalii despre sfaturi utile pentru creșterea caprelor și obținerea profitului aflați aici.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de oi Dorper – descriere, întreținere, avantaje

Rasa de oi Dorper, originară din Africa de Sud,...
‹ adv ›

Rasa de oi Lacaune – avantaje, producție, întreținere

Rasa de oi Lacaune este una dintre cele mai cunoscute și apreciate din lume, în special pentru producția înaltă...

Rasa de capre Toggenburg – descriere, avantaje, întreținere

Rasa de capre Toggenburg este originară din Alpii Elvețieni. Ea are o istorie îndelungată și o reputație solidă, fiind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole