3.5 C
București
marți, 19 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProgram de finanţare de peste un miliard de euro în sectorul zootehnic

Program de finanţare de peste un miliard de euro în sectorul zootehnic

Autorităţile lucrează la un program de finanţare de peste un miliard de euro pentru susţinerea producătorilor români, în special partea de procesare hrană, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„În prezent, lucrăm la un program de finanţare de peste un miliard euro vizând susţinerea producătorilor români, în special partea de procesare hrană – de la procesarea cărnii de porc, la cea de pui, dar şi lactate, astfel încât producătorii români să poată beneficia de costuri de producţie cât mai reduse”, a spus Adrian Câciu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Finanţelor.

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei Contextul economic şi legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România, organizată de Carmistin şi Asociaţia Fermierilor din România.

Ministrul Finanţelor a subliniat faptul că statul român va continua finanţarea sectorului suinelor prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene.

De asemenea, acesta a anunţat că actualele măsuri guvernamentale vor fi completate de noi iniţiative de finanţare, adaptate mai bine nevoilor pieţei interne şi a transmis participanţilor să nu rateze momentul pe care România îl are în prezent din perspectiva posibilităţilor de finanţare, care trebuie concretizate în piaţă şi în evoluţia acesteia.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, conferinţa Contextul economic şi legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România a propus o dezbatere privind necesitatea identificării de soluţii legislative şi financiare pentru a relansa industria producătoare de carne de porc în România, astfel încât producţia naţională să poată satisface necesarul de pe piaţa internă, iar ţara noastră, având o îndelungată tradiţie în această ramură zootehnică, să nu mai fie nevoită să importe în prezent carne de porc în valoare de sute de milioane euro anual.

Prezent la eveniment, Justin Paraschiv, preşedintele Grupului Carmistin, poziţionat în prezent printre primii trei producători de carne din România, a precizat că:

În ultimele două decenii, compania a investit continuu în zootehnie, inclusiv în industria producătoare de carne de porc şi tocmai de aceea cred că România are un potenţial imens de a recupera şi chiar de a deveni lider european în sectorul agribusiness.

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, Daniel Botănoiu, a accentuat nevoia unei bune funcţionări a trinomului piaţă-asociere-finanţare, precizând că industria mizează în continuare pe sprijinul Guvernului, astfel încât România, producătorul numărul 1 de porumb boabe din UE, să direcţioneze această recoltă în sectorul zootehnic naţional, iar producţia naţională de carne de porc să poată satisface necesarul de pe piaţa internă.

Preşedintele AFR a vorbit despre nevoia unor soluţii rapide şi concrete la problema incapacităţii producătorilor autohtoni de a se conforma cerinţelor impuse de marii retaileri, ceea ce duce la importul masiv de carne de porc, arătând că supermarketurile nu dispun de unităţi de procesare la standardele şi certificările internaţionale de calitate şi construcţii.

Botănoiu a amintit că, în urmă cu 1 deceniu, România producea peste 6 milioane de porci, în vreme ce astăzi fermele stau închise pentru că nu au soluţii viabile de vânzare, iar abatoarele mici nu pot face faţă. El a concluzionat că soluţia o reprezintă dezvoltarea, pe plan naţional, a unor unităţi de abatorizare de mari capacităţi.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a rezumat felul în care instituţia pe care o conduce a gestionat pesta porcină africană în ultimii ani, arătând nivelul descendent al focarelor de la un an la altul, de la 9.000 în 2019, la 370 în prezent.

Preşedintele ANSVSA a dat asigurări privind menţinerea activităţii în sector, cu obiectivul de a urmări diminuarea totală a efectelor unei astfel de epidemii pentru economie.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, George Scarlat, a vorbit despre reglementările legislative în domeniu, respectiv despre Legea Porcului, aprobată deja în Camera Superioară, şi despre importanţa legiferării în România a unui astfel de proiect, care va însemna predictibilitate şi reguli stricte.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, din Camera Deputaţilor, Florin Ionuţ Barbu, a întărit intervenţia privind necesitatea Legii Porcului şi a dat asigurări despre continuarea demersului legislativ în Camera Deputaţilor.

„Avem datoria să protejăm sectorul suin şi agricultura românească şi prin fiecare proiect legislativ suntem mai aproape de acest obiectiv. Interesul naţional trebuie să primeze”, a spus el.

Antal Szabolcs Barabasi, secretar de stat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a subliniat potenţialul de dezvoltare al pieţei de carne de porc, chiar dacă în prezent industria trece printr-o perioadă dificilă, dar şi nevoia urgentă a României de a investi în abatoare profesionale, de capacitate mare.

El a trecut în revistă programele oferite de MADR pentru redresarea şi susţinerea fermierilor români, dând asigurări despre continuarea finanţării sectoarelor vegetal şi zootehnic atât din fonduri europene, cât şi din bugetul naţional. A precizat, totodată, că programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie va avea o alocare de peste 359 milioane euro în acest an.

Invitaţii la conferinţă au fost: reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, fermierilor – mediul asociativ şi de afaceri -, cât şi reprezentanţii principalelor bănci din România interesate de finanţarea sectorului (BCR, CEC Bank, OTP Bank, EximBank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank, Garanti Bank, BERD şi Alpha Bank) au arătat faptul că, pentru relansarea industriei producătoare de carne de porc, sunt necesare eforturi comune şi o responsabilizare generală, inclusiv în ceea ce priveşte planul de investiţii necesar ţării noastre, care va însemna atât sprijin financiar european, guvernamental, cât şi sprijin bancar, pe lângă investiţiile asigurate de companii. 

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Cam tirziu , porci au cam murit sau au fost eutanasiati ,ciinii vagabonzi tot vii și protejati ciorile la fel ,șobolani la fel , asociațiile de protecție a animalelor pe bani calare . La tv.minciuni ,vrajeli nimeni nu face nimic real ,doar gargara la tv. SPUNETI pe FATA nu putem gestiona PPA nu știm ,( nu vrem) sa rezolvam problema . Trebuie întrerupt lanțul de transmitere a bolii din pădure respectiv cimp în fermă , vectorii de transmitere: ciinii comunitari ,ciori ,gaițe ,coțofene ,porumbeii do podul blocului oile pășunate in culturi și colectate seara în sat ….. Of -road prin toate văile și bălțile apoi aduse în sate …toți transporta virusul PPA in localitate . Daca controlați acești vectori de transmisie controlați boala altfel VAX bani cheltuiți degeaba ,cine dracu își mai aruncă bani să crească porci sa îi piardă mari îngrășați.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de ceaţă densă în localităţi din judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, marţi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, atenţionări...
‹ adv ›

EFE: Emiratele Arabe Unite vor furniza Germaniei un milion de tone de GNL pe an timp de 15 ani

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor vinde Germaniei un milion de tone metrice de gaz natural lichefiat (GNL) timp de...

ANM: Vremea se răceşte în toată ţara, în următoarele zile; finalul lunii martie aduce temperaturi de peste 14 grade

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat estimările evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru următoarele două săptămâni, potrivit cărora...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole