2.8 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageȘtiriPerdele de protecţie în afara fondului forestier şi extinderea sistemului de irigaţii...

Perdele de protecţie în afara fondului forestier şi extinderea sistemului de irigaţii pentru stimularea producţiei agricole

Reabilitarea şi extinderea sistemului de irigaţii şi realizarea unor perdele de protecţie în afara fondului forestier sunt printre obiectivele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea reducerii efectelor negative ale schimbărilor climatice şi stimulării producţiei agricole, conform Programului de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, depus marţi la Parlament.

România prezintă un risc major faţă de schimbările climatice, efectele acestora fiind reflectate de modificările în regimul de temperatură şi precipitaţii în peste 60% din suprafaţa ţării.

În acest context, în domeniul irigaţiilor se au în vedere finalizarea Programului Naţional de Reabilitarea a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România (PNI), asigurarea gratuită a apei până la staţiile de punere sub presiune preluate de către organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi/sau la echipamentele de udare mobile/motopompe, finalizarea obiectivelor de investiţii aflate în diferite stadii de execuţie şi proiectare, finanţarea studiilor de fezabilitate şi studiilor de impact pentru realizarea de noi amenajări de irigaţii şi măsuri destinate achiziţionării de echipamente de irigaţii.

În ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor se doreşte operaţionalizarea centrelor Muntenia, Moldova şi Transilvania şi punerea în funcţiune a punctelor de lansare şi dezvoltarea programului Apă în Câmpia Română prin dotarea cu aeronave şi înfiinţarea grupurilor de generatoare terestre.

Pentru programul de realizare a perdelelor de protecţie în afara fondului forestier, prevăzut în document, se are în vedere păstrarea eligibilităţii la plată pentru suprafeţele ocupate de perdele de protecţie şi folosirea acelor specii forestiere ce pot fi adaptabile la fiecare microzonă.

O altă măsură pentru reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice vizează reabilitarea şi modernizarea sistemului de desecare şi de combatere a eroziunii solului.

Nu în ultimul rând, programul de guvernare al coaliţiei propune crearea unui sistem de management al riscurilor în agricultură prin stimularea implicării fermierilor în scheme de prevenire şi gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului acordat pentru susţinerea primelor de asigurarea şi prin identificarea unor soluţii eficiente de implementare a sistemelor de management al riscurilor în agricultură.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției