3.7 C
București
miercuri, 11 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePerdele de protecţie în afara fondului forestier şi extinderea sistemului de irigaţii...

Perdele de protecţie în afara fondului forestier şi extinderea sistemului de irigaţii pentru stimularea producţiei agricole

Reabilitarea şi extinderea sistemului de irigaţii şi realizarea unor perdele de protecţie în afara fondului forestier sunt printre obiectivele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea reducerii efectelor negative ale schimbărilor climatice şi stimulării producţiei agricole, conform Programului de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, depus marţi la Parlament.

România prezintă un risc major faţă de schimbările climatice, efectele acestora fiind reflectate de modificările în regimul de temperatură şi precipitaţii în peste 60% din suprafaţa ţării.

În acest context, în domeniul irigaţiilor se au în vedere finalizarea Programului Naţional de Reabilitarea a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România (PNI), asigurarea gratuită a apei până la staţiile de punere sub presiune preluate de către organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi/sau la echipamentele de udare mobile/motopompe, finalizarea obiectivelor de investiţii aflate în diferite stadii de execuţie şi proiectare, finanţarea studiilor de fezabilitate şi studiilor de impact pentru realizarea de noi amenajări de irigaţii şi măsuri destinate achiziţionării de echipamente de irigaţii.

‹ adv ›

În ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor se doreşte operaţionalizarea centrelor Muntenia, Moldova şi Transilvania şi punerea în funcţiune a punctelor de lansare şi dezvoltarea programului Apă în Câmpia Română prin dotarea cu aeronave şi înfiinţarea grupurilor de generatoare terestre.

Pentru programul de realizare a perdelelor de protecţie în afara fondului forestier, prevăzut în document, se are în vedere păstrarea eligibilităţii la plată pentru suprafeţele ocupate de perdele de protecţie şi folosirea acelor specii forestiere ce pot fi adaptabile la fiecare microzonă.

O altă măsură pentru reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice vizează reabilitarea şi modernizarea sistemului de desecare şi de combatere a eroziunii solului.

Nu în ultimul rând, programul de guvernare al coaliţiei propune crearea unui sistem de management al riscurilor în agricultură prin stimularea implicării fermierilor în scheme de prevenire şi gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului acordat pentru susţinerea primelor de asigurarea şi prin identificarea unor soluţii eficiente de implementare a sistemelor de management al riscurilor în agricultură.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole