2.8 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageȘtiriOros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de...

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă în perioada 24 – 25 octombrie la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, ce are loc în Cracovia, Polonia.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, publicat duminică, evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia, iar din delegaţia României mai fac parte secretarul de stat Marius Mihai Micu şi directorul general al AM PNDR, Daniela Rebega.

“Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – constituie principalul subiect de pe agenda Summit-ul miniştrilor agriculturii de la Cracovia. În ultimii ani, Uniunea Europeană a întreprins mai multe iniţiative pentru a căuta alternative la importurile de făină de soia. Necesitatea de a reconstrui piaţa plantelor proteice a fost anunţată de Comisia Europeană în mai multe documente oficiale. În acest context, este importantă şi discuţia despre cooperarea ştiinţifică şi universitară, precum şi schimbul de experienţă între ţările celor Trei Mări. Un alt subiect al întâlnirii de la Cracovia îl reprezintă discuţia cu privire la impactul Politicii Agricole Comune asupra transformării agriculturii şi a zonelor rurale din regiunea celor Trei Mări către o economie verde şi digitală. Agenda reuniunii mai conţine şi aspecte ce vizează provocările legate de cercetarea şi inovarea sistemelor alimentare”, se arată în comunicat.

La Summit-ul miniştrilor agriculturii de la Cracovia şi-au anunţat participarea Janusz Wojciechowski – Comisarul european pentru agricultură, şi preşedintele Polonia, Andrzej Duda, în prezenţa căruia se va adopta Declaraţia comună a miniştrilor Agriculturii din ţările din regiunea celor trei mări – Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – cu privire la posibilitatea asigurării producţiei de proteine furajere în regiunea celor trei mări.

Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră.

Până în prezent, au avut loc cinci Summit-uri ale Iniţiativei celor Trei Mări: la Dubrovnik – în 2016, la Varşovia – în 2017, la Bucureşti – în 2018, la Ljubljana – în 2019 şi la Tallinn (format online) – în 2020.

În acest an, Bulgaria este ţară-gazdă a Iniţiativei celor Trei Mări şi va organiza evenimentele de profil, la nivel înalt.

Summit-ul celor Trei Mări, organizat de România în perioada 17 – 18 septembrie 2018, a avut drept obiectiv obţinerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei şi digitalizării. Unul din principalele rezultate ale întâlnirii a fost întocmirea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției