marți, 24 mai, 2022
20.2 C
București

-

HomepageȘtiriOros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de...

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă în perioada 24 – 25 octombrie la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, ce are loc în Cracovia, Polonia.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, publicat duminică, evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia, iar din delegaţia României mai fac parte secretarul de stat Marius Mihai Micu şi directorul general al AM PNDR, Daniela Rebega.

„Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – constituie principalul subiect de pe agenda Summit-ul miniştrilor agriculturii de la Cracovia. În ultimii ani, Uniunea Europeană a întreprins mai multe iniţiative pentru a căuta alternative la importurile de făină de soia. Necesitatea de a reconstrui piaţa plantelor proteice a fost anunţată de Comisia Europeană în mai multe documente oficiale. În acest context, este importantă şi discuţia despre cooperarea ştiinţifică şi universitară, precum şi schimbul de experienţă între ţările celor Trei Mări. Un alt subiect al întâlnirii de la Cracovia îl reprezintă discuţia cu privire la impactul Politicii Agricole Comune asupra transformării agriculturii şi a zonelor rurale din regiunea celor Trei Mări către o economie verde şi digitală. Agenda reuniunii mai conţine şi aspecte ce vizează provocările legate de cercetarea şi inovarea sistemelor alimentare”, se arată în comunicat.

La Summit-ul miniştrilor agriculturii de la Cracovia şi-au anunţat participarea Janusz Wojciechowski – Comisarul european pentru agricultură, şi preşedintele Polonia, Andrzej Duda, în prezenţa căruia se va adopta Declaraţia comună a miniştrilor Agriculturii din ţările din regiunea celor trei mări – Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – cu privire la posibilitatea asigurării producţiei de proteine furajere în regiunea celor trei mări.

Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră.

Până în prezent, au avut loc cinci Summit-uri ale Iniţiativei celor Trei Mări: la Dubrovnik – în 2016, la Varşovia – în 2017, la Bucureşti – în 2018, la Ljubljana – în 2019 şi la Tallinn (format online) – în 2020.

În acest an, Bulgaria este ţară-gazdă a Iniţiativei celor Trei Mări şi va organiza evenimentele de profil, la nivel înalt.

Summit-ul celor Trei Mări, organizat de România în perioada 17 – 18 septembrie 2018, a avut drept obiectiv obţinerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei şi digitalizării. Unul din principalele rezultate ale întâlnirii a fost întocmirea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Sprijin pentru fermierii din UE de până la 100.000 euro

Comisia Europeană a propus vineri o măsură excepțională finanțată de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate