14 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageȘtiriO nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd

O nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a finanţat o platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd în comuna Ciceu, judeţul Harghita, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

Astfel, investiţia din comuna Ciceu vine în sprijinul crescătorilor de animale, care nu vor mai fi obligaţi să îşi construiască platforme individuale de capacitate mare pentru depozitarea şi compostarea bălegarului, deoarece vor beneficia de o platformă comunală, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN).

„Noua platformă are o capacitate de 3.000 metri cubi/an. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 2.099.798 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat circa 94,5%, restul de aproximativ 5,5% fiind plătit din bugetul local.
Pentru o cât mai bună funcţionare a platformei, investiţia a inclus şi achiziţionarea utilajelor necesare în managementul eficient al gunoiului de grajd pentru colectarea, manevrarea, compostarea şi împrăştierea gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.”, se menţionează în comunicat.

Potrivit Ministerului Mediului se poate asigura, astfel, gestionarea corectă a gunoiului de grajd din această zonă, responsabilitate care implică atât fermierii cât şi autoritatea locală, obiectivul final fiind reducerea poluării cu nitraţi.

„Implicarea autorităţilor locale în asigurarea unui mediu curat pentru locuitorii comunei, în special prin evitarea poluării cu nitraţi din surse agricole a apelor subterane şi de suprafaţă, este foarte importantă. Genul acesta de poluare apare, în principal, din cauza activităţilor crescătorilor de animale din zona respectivă, care nu gestionează corect gunoiul de grajd, ceea ce face ca autoritatea locală să fie prima în măsură să intervină pentru a o evita. Acesta este şi motivul pentru care MMAP acordă sprijin financiar UAT-urilor, în aşa fel încât acestea să aibă toată infrastructura necesară să intervină eficient”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Vasile Panaite.

Potrivit sursei citate, modul în care urmează a fi acoperite costurile de exploatare a sistemului de colectare urmează a fi stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local. Practic, se urmăreşte implementarea unui serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

„În final, compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.”, se mai spune în comunicat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008, s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management al gunoiului de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale. 

Sursa foto: organicfarmermag.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției