5.4 C
București
marți, 26 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriO firmă din Qatar vrea să-şi facă o fermă de vaci în...

O firmă din Qatar vrea să-şi facă o fermă de vaci în Ucraina

spot_img

O firmă din Qatar, care în urmă cu câţiva ani transporta vaci de lapte cu avionul din SUA până în Golful Persic, vrea acum să îşi utilizeze expertiza dobândită pentru a produce lapte în Ucraina, transmite Bloomberg.

Baladna, cea mai mare firmă agricolă din Qatar, şi-a propus să pună la punct o fermă cu 10.000 de vaci de lapte în Ucraina, a declarat joi directorul său general, Piet Hilarides. Proiectul din Ucraina urmează unui acord similar convenit cu o firmă de stat din Malaysia, unde Baladna intenţionează de asemenea să pună la punct o fermă cu 10.000 de vaci de lapte şi să producă 100 de milioane de litri de lapte pe an.

Toate aceste planuri scot în evidenţă cum politicile din domeniul securităţii alimentare pot deschide calea pentru o expansiune globală. În 2017, când statele vecine Qatarului au întrerupt brusc legăturile comerciale, rezidenţii din Qatar au luat cu asalt magazinele de teamă că ar putea apărea o criză de alimente.

După ce criza s-a prelungit în 2018, când Arabia Saudită a închis singura graniţă terestră a Qatarului împiedicând astfel importurile de alimente, firma Baladna a început să importe vaci de lapte cu avionul din SUA pentru a-şi pune la punct propriile sale ferme.

Acum ambiţiile firmei Baladna se întind dincolo de Qatar, unde are peste 20.000 de vite şi controlează 86% din piaţa locală de lapte proaspăt. Expansiunea viitoare a firmei Baladna, care are o capitalizare de piaţă de 838 milioane de dolari, este limitată de populaţia redusă de doar 2,6 milioane de persoane a Qatarului.

“Chiar dacă considerăm că mai există zone care ar putea fi acoperite în Qatar, ne uităm de asemenea la lucruri care au legătură cu perspectivele de creştere viitoare”, a subliniat Piet Hilarides. Potrivit acestuia, fermele din Ucraina şi Malaysia sunt destinate în principal acoperirii pieţelor locale.

Chiar dacă Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui, sectorul creşterii animalelor este mai puţin dezvoltat. Majoritatea fermierilor care produc lactate în Ucraina sunt mici operatori ale căror vaci au o producţie de 13-15 litri de lapte pe zi, estimează Baladna care susţine că propriile sale vaci au o producţie mai mult decât dublă de lapte, 38 de litri pe zi.

“Sectorul lactatelor din Ucraina este în pragul unei transformări”, stimulată de apariţia unor mari ferme de tip industrial, susţine preşedintele asociaţiei producătorilor de lapte din Ucraina, Lyubomyr Dyukin, potrivit căruia venirea firmei Baladna va ajuta Ucraina să îşi crească exporturile de lactate.

Planurile firmei din Qatar se potrivesc perfect cu obiectivul Guvernului de la Kiev de a reforma întregul sector agricol. O nouă lege care a intrat în vigoare în luna iulie permite vânzarea şi cumpărarea de terenuri arabile, pentru prima dată în ultimele două decenii. 

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări, principalul subiect al Summit-ului miniştrilor Agriculturii de la Cracovia

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, participă la Summit-ul miniştrilor Agriculturii de la Cracovia, care are ca principal subiect...
- adv -spot_img

Focul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian (Erwinia amylovora) este una dintre bolile cele mai periculoase, în special pentru măr, păr și gutui. Aceasta se răspândește...

Vreme mai rece decât normalul perioadei

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu valori termice la nivel naţional sub mediile multianuale, însă vremea...

Noi pe Facebook

De citit

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției