marți, 27 septembrie, 2022
19 C
București

-

HomepageȘtiriMADR: Fermele mici trebuie să devină ferme integrate

MADR: Fermele mici trebuie să devină ferme integrate

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

„Propunerile pe care le-am făcut celor prezenţi, în primul rând, schema de calitate „lapte de fân”, care vizează dezvoltarea acestor ferme de familie, ferme care trebuie să devină ferme integrate, procesare, comercializare, nu doar producţie de materie primă”, a spus George Căţean.

El a arătat că în prezent sunt două feluri de fermieri: cel care face agricultură pentru subvenţie „şi care pe termen scurt nu o să mai existe” şi fermierul care face agricultură şi trăieşte din veniturile pe care le obţine” care este fermierul „veritabil”.

De asemenea, secretarul de stat s-a referit la necesitatea unor modificări legislative la ordonanţa ce vizează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi i-a invitat pe cei prezenţi să facă propuneri în acest sens.

„Există nevoie de modificări legislative, la ceea ce şi lucrăm, OUG 34 din 2013 este ordonanţa care aduce în buna gestionare păşunile, pajiştile comunale şi în dialogul pe care l-am avut le-am propus celor prezenţi să facă şi ei propuneri pentru modificările pe care le vom aduce la acest cadru legislativ, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte modificări pentru a vorbi despre bunul comunităţii, de care se folosesc cei din comunitate”, a mai spus secretarul de stat.

Acesta a vorbit şi despre perspectivele pe termen lung în domeniu, respectiv strategiile Comisiei Europene.

„Vorbim despre ambiţiile pe care Comisia Europeană le are pentru 2030, Green Deal, cu cele două strategii, în principal ‘Farm to Fork’, lanţul scurt alimentar – şi aici avem nevoie de consolidare şi acces la piaţă pentru ceea ce noi producem”, a subliniat Căţean.

Dezbaterea de la Borsec a avut loc în cadrul „Cea1 Borsec Festival”, la eveniment participând şi prefectul judeţului Harghita, Szabo Zsolt. Fermierii au accentuat necesitatea unor politici constante şi coerente în domeniu, dar au prezentat şi problemele specifice cu care ei se confruntă. 

Sursa foto: walmartsustainabilityhub.com

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Prețul cerealelor în scădere – noi temeri pe piața mondială

Ping-pong-ul prețurilor pe piața mondială a cerealelor continuă și...

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a crescut luni la 683.527 hectare, în 38 de judeţe

Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns, luni, la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, arată datele comunicate...

În Franța agricultura ecologică va primi un nou impuls din partea planului PAC

Agricultura ecologică a fost plasată în centrul planului strategic al Politicii Agricole Comune (PAC) din Franța, dar unii critici...

Cum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate