12.6 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei

ANSVSA nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei din România, ci intenţionează doar să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie, susţine instituţia, într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei din România. În urma consultărilor cu crescătorii, asociaţiile de fermieri şi asociaţiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA şi MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate. În propria gospodărie, fiecare crescător poate creşte câte porcine doreşte şi să facă sau nu reproducţie. ANSVSA intenţionează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie, nicidecum să interzică creşterea sau reproducţia în gospodăriile populaţiei”, se spune în comunicat.

Astfel, cei care doresc să facă reproducţie şi să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, faţă de ceilalţi crescători, pe întreaga durată a evoluţiei pestei porcine africane în România.

„Responsabilizarea deţinătorilor de porcine din gospodăriile populaţiei şi verificarea respectării obligaţiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate şi mişcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluţiei pestei porcine africane. Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor are rolul de prevenţie şi combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent”, afirmă ANSVSA.

Ca dovadă în acest sens, se menţionează în comunicat, că panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 judeţe.

„ANSVSA rămâne alături atât de crescătorii din fermele comerciale, cât şi de cei din gospodăriile populaţiei în prevenirea şi combaterea virusului PPA. Este esenţial ca acesta să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură, astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată şi sunt şanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unităţi, ceea ce ar duce la o creştere exponenţială a pagubelor pe întreg lanţul de producţie. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite proprietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro”, se mai arată în document.

Autoritatea subliniază că responsabilitatea prevenirii şi combaterii PPA revine tuturor instituţiilor din România, cu responsabilităţi în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, autorităţile publice locale şi, nu în ultimul rând, crescătorii de porcine), întrucât boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi la unităţi din industria alimentară în zonele turistice

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din...
‹ adv ›

Controale ANSVSA: 101 sancţiuni şi peste 14 tone de produse oprite de la comercializare

Inspectorii sanitari veterinari au efectuat 996 de controale, în intervalul 16 - 29 martie a.c., pentru depistarea unor practici...

ANSVSA: Control și amenzi pentru verificarea trasabilităţii peştelui la 57 de operatori din 22 de judeţe

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole