17.2 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMADR: O nouă subvenție pentru cultura de porumb pentru siloz: 246 euro/ha

MADR: O nouă subvenție pentru cultura de porumb pentru siloz: 246 euro/ha

Condiţionalităţi şi cerinţe minime pentru activitatea agricolă, fermierul activ şi hectarul eligibil au fost printre subiectele abordate miercuri de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unor consultări cu mediul asociativ privind modificarea Planului Strategic PAC- Pilonul I – FEGA.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), consultările au vizat aspecte legate de condiţionalităţi, definiţii şi cerinţe minime pentru activitatea agricolă, fermierul activ, hectarul eligibil, intervenţii în sectoarele vegetal şi zootehnic.

În cadrul întâlnirii, şeful MADR a exprimat necesitatea clarificării tuturor aspectelor semnalate de fermieri, iar la final, acestea să fie consemnate într-un proces verbal asumat atât de MADR, cât şi de mediul asociativ.

„Cele mai importante aspecte abordate au vizat modificarea GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului în scopul reducerii perioadei sensibile de la 30 septembrie la 31 august şi introducerii unei clarificări legate de lucrările superficiale ale solului care pot fi realizate în perioada menţionată. Totodată, în cadrul ecoschemelor din sectorul vegetal a fost redusă corespunzător perioada sensibilă la 15 septembrie ca urmare a modificării GAEC 6. În ceea ce îi priveşte pe fermierii care deţin suprafeţe de pajişti permanente, a fost introdus un nou GAEC – GAEC 10 „Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente”.

De asemenea, au fost prezentate o serie de modificări ale cerinţelor privind ecoschemele din sectorul vegetal şi zootehnic în scopul creşterii atractivităţii acestor intervenţii, inclusiv prin propunerea unor cuantumuri mărite ale plăţilor acordate pentru ecoschemele care vizează bunăstarea animalelor.

În plus, a fost propusă o nouă formă de sprijin cuplat pentru venit care vizează sectorul de porumb pentru siloz cu nivel al plăţii estimat de 246 euro/ha.

Ministrul Agriculturii a subliniat că orice modificare a PS trebuie să fie în beneficiul fermierilor pentru asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii în activităţile pe care le desfăşoară în domeniul agriculturii.

Toate propunerile dezbătute astăzi în cadrul consultărilor vor fi transmise Comisiei Europene, după aprobarea acestora în Comitetul de Monitorizare, a transmis Ministerul Agriculturii. 

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Florin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în zootehnie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat...
‹ adv ›

Bucharest Food Expo 2023: Punctul de întâlnire al Industriei Alimentare din România

În perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, MADR va participa cu un spațiu dedicat la cea de-a doua...

Conferința anuală europeană „Pâinea Păcii”

Conferința anuală europeană „PeaceBread” (Pâinea Păcii) a fost găzduită anul acesta de Slovacia, în perioada 20- 22 septembrie 2023, la Modra. Tema conferinței din acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole