19 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: O nouă subvenție pentru cultura de porumb pentru siloz: 246 euro/ha

MADR: O nouă subvenție pentru cultura de porumb pentru siloz: 246 euro/ha

Condiţionalităţi şi cerinţe minime pentru activitatea agricolă, fermierul activ şi hectarul eligibil au fost printre subiectele abordate miercuri de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unor consultări cu mediul asociativ privind modificarea Planului Strategic PAC- Pilonul I – FEGA.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), consultările au vizat aspecte legate de condiţionalităţi, definiţii şi cerinţe minime pentru activitatea agricolă, fermierul activ, hectarul eligibil, intervenţii în sectoarele vegetal şi zootehnic.

În cadrul întâlnirii, şeful MADR a exprimat necesitatea clarificării tuturor aspectelor semnalate de fermieri, iar la final, acestea să fie consemnate într-un proces verbal asumat atât de MADR, cât şi de mediul asociativ.

„Cele mai importante aspecte abordate au vizat modificarea GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului în scopul reducerii perioadei sensibile de la 30 septembrie la 31 august şi introducerii unei clarificări legate de lucrările superficiale ale solului care pot fi realizate în perioada menţionată. Totodată, în cadrul ecoschemelor din sectorul vegetal a fost redusă corespunzător perioada sensibilă la 15 septembrie ca urmare a modificării GAEC 6. În ceea ce îi priveşte pe fermierii care deţin suprafeţe de pajişti permanente, a fost introdus un nou GAEC – GAEC 10 „Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente”.

De asemenea, au fost prezentate o serie de modificări ale cerinţelor privind ecoschemele din sectorul vegetal şi zootehnic în scopul creşterii atractivităţii acestor intervenţii, inclusiv prin propunerea unor cuantumuri mărite ale plăţilor acordate pentru ecoschemele care vizează bunăstarea animalelor.

În plus, a fost propusă o nouă formă de sprijin cuplat pentru venit care vizează sectorul de porumb pentru siloz cu nivel al plăţii estimat de 246 euro/ha.

Ministrul Agriculturii a subliniat că orice modificare a PS trebuie să fie în beneficiul fermierilor pentru asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii în activităţile pe care le desfăşoară în domeniul agriculturii.

Toate propunerile dezbătute astăzi în cadrul consultărilor vor fi transmise Comisiei Europene, după aprobarea acestora în Comitetul de Monitorizare, a transmis Ministerul Agriculturii. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole