16.1 C
București
miercuri, 4 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriLegea ambroziei a fost modificată. Proprietarii de terenuri - obligați să realizeze...

Legea ambroziei a fost modificată. Proprietarii de terenuri – obligați să realizeze lucrări de combatere

Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul de modificare a legii privind combaterea buruienii ambrozia, stabilind, între altele, ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri să efectueze, până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment, lucrări de smulgere sau erbicidare a acestei plante, precum şi posibilitatea ca autorităţile locale să poată realiza aceste lucrări pe cheltuiala celor care aveau această obligaţie, notează news.ro.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 1 din Legea nr. 62/2018.

Astfel, prin proiect este urmărită ajustarea termenelor în care proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, au obligaţia efectuării lucrărilor de întreţinere a terenurilor, raportat la perioadele de răsărire si înflorire a buruienii ambrozia.

De asemenea, este preconizată instituirea, pe de-o parte, a posibilităţii de realizare a respectivelor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea şi pe cheltuiala persoanelor în sarcina cărora este stabilită această obligaţie, iar pe de altă parte, a posibilităţii realizării acestor lucrări de către respectivele autorităţi, în cazul în care subiecţii obligaţiei legale nu o îndeplinesc de bună voie.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, arată propunerea legislativă adoptată de către deputaţi, miercuri.

Iniţiativa legislativă instituie „posibilitatea de realizare a respectivelor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea şi pe cheltuiala persoanelor în sarcina cărora este stabilită această obligaţie”.

„Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale”, conform proiectului.

Totodată, în situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa.

În plus, „în toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor”.

„Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole”, conform propunerii de lege.

Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege şi astfel legea merge la promulgare. 

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la varză – simptome de atac, combatere

Dăunătorii la varză pot produce pagube importante, reflectate atât...
‹ adv ›

MADR a publicat mecanismul de import a produselor agricole din Ucraina şi Republica Moldova

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se...

Producţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,123 milioane de tone iar valoarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole