‹ adv ›
joi, 30 martie, 2023
7.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriÎntr-o fermă din Timiş s-a reuşit izolarea virusului PPA; 22.000 de porci...

Într-o fermă din Timiş s-a reuşit izolarea virusului PPA; 22.000 de porci au fost valorificaţi

Un număr de 22.000 de porci au fost sacrificaţi şi valorificaţi economic după ce în cadrul unei exploataţii comerciale din judeţul Timiş s-a reuşit izolarea virusului pestei porcine africane în cadrul focarului şi uciderea unui număr mic de suine raportat la totalul capetelor existente, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a obţinut un succes important în lupta cu pesta porcină africană (PPA): 22.000 de porci au fost sacrificaţi şi valorificaţi economic după ce în cadrul unei exploataţii comerciale s-a reuşit izolarea virusului în cadrul focarului şi uciderea unui număr mic de suine raportat la totalul capetelor existente. Planul a fost implementat într-o fermă din localitatea Pădureni din judeţul Timiş, care în momentul apariţiei virusului avea peste 42.000 de capete. Dintre acestea, mai puţin de 5.000 de suine au fost ucise. După 30 de zile de la confirmarea virusului PPA, au fost ridicate toate restricţiile din fermă”.

Planul de măsuri a fost elaborat de o echipă de specialişti ai ANSVSA, condusă de vicepreşedintele desemnat, Ioan Oleleu. Punerea sa în aplicare s-a realizat împreună cu medicii veterinari din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş şi a constat în monitorizarea strictă a stării de sănătate a tuturor porcilor care nu au fost afectaţi în prima fază şi regândirea unor fluxuri în ceea ce priveşte biosecuritatea fermei.

Astfel, s-a compartimentat exploataţia respectivă în trei unităţi epidemiologice cu grade diferite de supraveghere şi monitorizare a animalelor, pornind de la furaje, personal implicat, măsuri de profilaxie generală nespecifică, deratizări, dezinfecţii şi bineînţeles, limitarea circulaţiei persoanelor în incinta exploataţiei.

Potrivit ANSVSA, esenţială în aplicarea acestui plan a fost diagnosticarea precoce a bolii şi evaluarea responsabilă a tuturor aspectelor de natură structurală şi operaţională din cadrul fermei afectate.

Încă din momentul suspiciunii, reprezentanţii exploataţiei au furnizat echipei coordonatoare de medici veterinari oficiali informaţii epidemiologice esenţiale, iar măsurile suplimentare instituite au făcut posibilă salvarea a peste 37.000 de porci.

„În acest caz, operatorul economic este de apreciat pentru eficienţa şi rigurozitatea cu care a aplicat şi respectat măsurile dispuse. Atitudinea sa este un exemplu de colaborare între fermieri şi autorităţi, singura cale prin care această epidemie poate fi ţinută sub control”, subliniază sursa citată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Buzău: Focar de pestă porcină africană în localitatea Căldărăşti

Un focar de pestă porcină africană a fost identificat,...
‹ adv ›

ANSVSA: 10 focare de pestă porcină africană sunt active în România

Zece focare de pestă porcină africană (PPA) erau active în România în data de 22 martie 2023, un focar...

ANSVSA: 24 de focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România erau, în data de 10 februarie, de 24, arată...

ANSVSA: 61 de focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România erau, în data de 23 noiembrie, de 61, arată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole