miercuri, 28 septembrie, 2022
23.1 C
București

-

HomepageȘtiriFermierii au nevoie de sprijin pentru a-și continua activitatea

Fermierii au nevoie de sprijin pentru a-și continua activitatea

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană şi europarlamentarilor români o adresă în care şi-a manifestat aprecierea pentru progresul făcut în cadrul negocierilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC) şi îndemnul de a se insista, în cadrul discuţiilor din Trialog, pe soluţii eficiente, livrate în timp util pentru fermierii europeni şi cooperativele acestora, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

„PAC trebuie să continue să ofere sprijin de venit fermierilor pentru ca aceştia să-şi poată continua activitatea şi să furnizeze hrană la preţuri rezonabile către consumatori, după cum stipulează Art. 39 al Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). În plus, trebuie să ofere suportul necesar pentru a ajuta fermierii să facă faţă schimbărilor climatice şi să producă sustenabil (din punct de vedere ecologic, economic şi social), prin promovarea progresului tehnic. În perioada de tranziţie pe care o traversăm, decidenţii politici ar trebui să se asigure că fermierii şi cooperativele acestora vor rămâne sustenabile din perspectivă economică”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare şi-a manifestat îngrijorarea privind impactul major al schimbărilor climatice şi nevoia implementării unor măsuri urgente de gestionare a riscurilor, în contextul în care în România nu există un instrument integrat pentru managementul riscului în sectorul agricol, lucru resimţit foarte dur, în special prin prisma secetei pedologice severe din anul agricol 2019-2020.

„Dezideratul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare este ca eurodeputaţii români să susţină amendamentele aduse definiţiei instrumentelor de gestionare a riscurilor, care ar trebui să fie suficient de flexibilă, astfel încât statele membre, pe baza evaluării necesităţilor şi a analizei SWOT, să poată acorda sprijin fermierilor, permiţând configurarea şi contribuţia financiară (inclusiv costul administrativ al înfiinţării) pentru orice sistem public, privat sau public-privat, în concordanţă cu legislaţia naţională. Aceasta se referă la orice tip de instrumente de gestionare a riscurilor, inclusiv scheme de (re)asigurare şi fonduri mutuale, care ar trebui să fie permise şi suficient de flexibile pentru a se potrivi realităţii din fiecare ţară. Această solicitare vine în întâmpinarea nevoii producătorilor agricoli din România, pentru a putea beneficia cât mai rapid cu putinţă de o soluţie integrată de management al riscului, specific condiţiilor ţării noastre. Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare se implică activ la definirea şi implementarea unui astfel de proiect de interes strategic naţional pentru sectorul agroalimentar şi România”, subliniază comunicatul.

Alianţa pentru Agricultură şi cooperare reuneşte patru organizaţii, respectiv Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Rasa de câini Kangal Turcesc – imagini, descriere, îngrijire

Câinele Kangal Turcesc este o rasă de pază, originară din orașul Kangal, provincia Sivas, Turcia. Câinele este apreciat pentru...

Anghinare – beneficii, plantare și îngrijire

Anghinarea (Cynara scolymus L.) este o plantă perenă, ce se cultivă atât ca legumă, cât şi ca plantă medicinală....

Cum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate