3.1 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageȘtiriEchilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare, printre obiective în domeniul Agriculturii

Echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare, printre obiective în domeniul Agriculturii

Echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producţiei şi a consumului de produse româneşti sunt printre obiectivele din domeniul Agriculturii incluse în Programul de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, pentru perioada 2021 – 2024, depus marţi la Parlament.

“În prezent, România importă o mare parte din produsele agroalimentare de consum, în timp ce exportă materii prime şi produse agroalimentare cu valoare adăugată mică. Industria alimentară din România încă are decalaje semnificative în ceea ce priveşte valoarea adăugată a produselor agricole în raport cu capacitatea de producţie. Este necesară sprijinirea acelor produse agroalimentare pentru care oferta internă este relativ redusă comparativ cu cererea actuală a pieţei şi potenţialul existent, prin măsuri concrete ce vizează procesarea şi stocarea”, se arată în document.

Astfel, vor fi susţinute investiţiile în colectarea, depozitarea, stocarea, procesarea şi comercializarea produselor agroalimentare şi îmbunătăţirea mecanismelor de aplicare a certificatelor de depozit şi asigurarea consumului intern de produse agroalimentare şi prin majorarea nivelului rezervei de stat.

De asemenea, se doreşte reorganizarea, operaţionalizarea şi asigurarea funcţionalităţii Casei Române de Comerţ Agroalimentar – UNIREA şi măsuri active în vederea asigurării independenţei proteice.

Un alt obiectiv inclus în programul de guvernare vizează dezvoltarea pieţelor locale, susţinerea cooperării între producători şi unităţile administrativ-teritoriale (consilii locale, şcoli, agenţi economici) în vederea dezvoltării pieţelor locale şi valorificării directe a producţiei, astfel încât să se faciliteze crearea lanţurilor de desfacere şi stimularea obţinerii unor produse pentru procesele tehnologice care contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Pentru promovarea produselor locale româneşti se are în vedere îmbunătăţirea legislaţiei privind certificarea şi promovarea produselor agroalimentare, operaţionalizarea Agenţiei de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare şi elaborarea unor strategii de stimulare a consumatorilor cu privire la produsele agroalimentare româneşti.

Potrivit documentului, vor fi încurajate programele de investiţii din zona montană, care vizează înfiinţarea centrelor de colectare lapte, de sacrificare a animalelor, de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, pentru înfiinţare a stânelor montane şi a centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure şi a plantelor medicinale.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției