13 C
București
sâmbătă, 23 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriComisia Europeană vrea eliminarea cuştilor pentru animalele de fermă

Comisia Europeană vrea eliminarea cuştilor pentru animalele de fermă

spot_img

Comisia Europeană a decis miercuri să răspundă pozitiv iniţiativei cetăţeneşti europene (ICE) “Să punem capăt erei cuştii” (“End the Cage Age”), a şasea iniţiativă încununată de succes, susţinută de peste un milion de cetăţeni din întreaga UE, informează un comunicat al Executivului comunitar.

În răspunsul său, Comisia prezintă planuri pentru o propunere legislativă până în 2023, prin care se urmăreşte interzicerea cuştilor pentru o serie de animale de fermă. Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislaţiei privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei “De la fermă la consumator”, proces care se află în desfăşurare.

Această iniţiativă cetăţenească reflectă cererea de tranziţie către sisteme agricole mai etice şi mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente în materie de bunăstare a animalelor.

Răspunsul la această cerere din partea societăţii reprezintă o prioritate majoră pentru Comisie, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Strategiei “De la fermă la consumator” şi al Pactului verde european.

Deşi toate animalele de fermă beneficiază de legislaţia actuală privind protecţia animalelor, numai găinile ouătoare, puii de carne, scroafele şi viţeii fac obiectul normelor privind plasarea în cuşti.

În răspunsul său la iniţiativa cetăţenească europeană, Comisia se angajează să prezinte, până la sfârşitul anului 2023, o propunere legislativă de eliminare treptată şi, în cele din urmă, de interzicere a utilizării sistemelor de cuşti pentru toate animalele menţionate în iniţiativă.

Propunerea Comisiei va viza, în mod deosebit: animalele care fac deja obiectul legislaţiei: găinile ouătoare, scroafele şi viţeii; alte animale menţionate în ICE: iepuri, puicuţe, găini ouătoare pentru reproducere, pui de reproducţie pentru puii de carne, prepeliţe, raţe şi gâşte. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară) să completeze dovezile ştiinţifice existente în vederea stabilirii condiţiilor necesare pentru interzicerea cuştilor.

În cadrul strategiei sale “De la fermă la consumator”, Comisia s-a angajat deja să propună o revizuire a legislaţiei privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce priveşte transportul şi creşterea, legislaţie care face în prezent obiectul unei verificări a adecvării care urmează să se încheie în vara anului 2022.

Concomitent cu revizuirea legislaţiei şi în scopul înlesnirii unei tranziţii către o agricultură fără cuşti, care să fie echilibrată şi viabilă din punct de vedere economic, Comisia va încerca să identifice măsuri de sprijin specifice în domenii de politică conexe considerate esenţiale, cum ar fi comerţul şi cercetarea şi inovarea.

În special, noua politică agricolă comună va oferi sprijin financiar şi stimulente – cum ar fi noul instrument de programe ecologice – pentru a-i ajuta pe fermieri să-şi modernizeze unităţile, astfel încât acestea să ţină mai mult seama de bunăstarea animalelor şi să corespundă noilor standarde.

În plus, statele membre pot recurge la Fondul pentru o tranziţie justă şi la Mecanismul de redresare şi rezilienţă pentru a oferi sprijin fermierilor în procesul de adaptare la sistemele fără cuşti.

Întrucât încetarea utilizării cuştilor va necesita modificări ale sistemelor agricole actuale, Comisia va analiza implicaţiile socioeconomice şi de mediu ale măsurilor ce urmează a fi adoptate, precum şi beneficiile aduse în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor în cadrul unei evaluări a impactului prevăzută a fi încheiată înainte de sfârşitul anului 2022.

În acest context, cel târziu până la începutul anului 2022 va fi organizată o consultare publică. Comisia va evalua în ce măsură eforturile menite să ducă la intrarea în vigoare a legislaţiei propuse începând cu 2027 au sorţi de izbândă.

“După cum reiese din rezultatul pozitiv al acestei iniţiative, contribuţia cetăţenilor poate să aibă o foarte mare însemnătate, ducând la propuneri legislative concrete din partea Comisiei. Am auzit preocupările exprimate de milioane de cetăţeni cu privire la condiţiile de viaţă ale animalelor de fermă şi vom veni cu un răspuns în acest sens. Mesajul meu către cetăţenii UE este simplu: Iniţiativa cetăţenească europeană vă stă la dispoziţie, folosiţi-o fără şovăire!”, a afirmat vicepreşedintele pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

“Un sistem alimentar durabil este indisolubil legat de respectarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor. Mulţumită cetăţenilor noştri, Comisia îşi va spori şi mai mult ambiţiile în această privinţă şi va elimina treptat utilizarea sistemelor de cuşti pentru fermele de animale. În procesul de tranziţie către sisteme alimentare durabile, un rol important le va reveni Pactului verde şi strategiei “De la fermă la consumator”. Această iniţiativă cetăţenească nu face decât să confirme că această tranziţie reprezintă şi răspunsul la o cerere din partea societăţii pentru o agricultură mai etică şi mai durabilă”, a declarat comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

Sursa foto: exquis.ro

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Guvernul a suplimentat bugetele programelor producţiei de legume în spaţii protejate şi de plante aromatice

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri o Hotărâre privind suplimentarea bugetelor pentru programul de susţinere a producţiei de...
- adv -spot_img

Focar de gripă aviară într-o fermă de curcani din Italia

Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, a...

Importul de produse lactate şi miere, în creștere cu 14% față de anul trecut

România a importat lapte, produse lactate, ouă şi miere în valoare de 348,3 milioane de euro, în primele şase...

Noi pe Facebook

De citit

România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană

România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției