32 C
București
luni, 17 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA a efectuat plăţi de peste 2,92 de miliarde de euro

APIA a efectuat plăţi de peste 2,92 de miliarde de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit 2,92 de miliarde de euro, în perioada 16 octombrie 2020 – 30 iunie 2021, până în prezent fiind efectuate peste 99% din plăţi către fermieri, a declarat, miercuri, Adrian Pintea, director general al APIA, la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri.

„Până în data de 30 iunie, APIA a efectuat plăţi de peste 2,92 de miliarde de euro, din care 1,87 de miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă. Lucru bun este că peste 1,8 miliarde de euro sunt deja rambursaţi de către Comisia Europeană. Asta trebuie să ştie şi categoric ştiu toţi fermierii noştri că toţi banii sunt asiguraţi de către Guvernul României prin Ministerul Agriculturii şi pe urmă se fac declaraţiile de cheltuieli şi se rambursează de către Comisia Europeană. Pentru măsurile care sunt delegate de către colegii noştri de la AFIR prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) s-au acordat peste 794 de milioane de euro, iar de la bugetul de stat 253 de milioane de euro. Cu asta APIA a cam încheiat plăţile aferente anului 2020”, a precizat şeful APIA.

El a anunţat că miercuri este ultima zi în care Agenţia efectuează plăţi pentru anul 2020, în condiţiile în care, conform regulamentului european, plăţile încep în 16 octombrie 2020 şi trebuie finalizate până în data de 30 iunie 2021.

„Să nu se înţeleagă că începând de mâine (joi, n.r.) nu mai facem nicio plată. Condiţia este ca până la data de 30 iunie statul membru să acorde 95% din sumă, să fie alocată, dar în continuare toate sumele pe care APIA le efectuează din bugetul naţional vor fi rambursate în proporţie de 100%, neaplicându-se o penalitate statului membru. Până în momentul de faţă, peste 99% din plăţile către fermierii anului trecut sunt efectuate”, a mai spus Adrian Pintea.

Divizia de consultanţă pentru fonduri europene a Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF) a organizat miercuri Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri.

Sursa foto: onnexionfrance.com

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA primește Cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează...
‹ adv ›

APIA informează încheierea Campaniei de primire a Cererilor de plată aferente anului 2024

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 12 iunie...

APIA: Plăți de peste 26 mln de lei pentru Campania 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat astăzi, 11.06.2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole