luni, 8 august, 2022
27 C
București

-

HomepageȘtiriCNIPMMR: Solicităm Guvernului României introducerea domeniului irigaţii în PNRR

CNIPMMR: Solicităm Guvernului României introducerea domeniului irigaţii în PNRR

Marea provocare a României rămâne partea de investiţii în agricultură, mai ales în irigaţii, domeniu care ar putea să ducă ţara noastră în zona competitivă, a afirmat marţi Vali Priceputu, vicepreşedinte pentru agricultură în cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Irigaţiile reprezintă un domeniu care, dacă va fi dezvoltat aşa cum trebuie, probabil, va reuşi să ducă România mai departe în zona competitivă şi, aici, am identificat două variante de finanţare, două necesităţi de finanţare. Prin PNS (Program Naţional de Sprijin, n.r.) unde deja sunt 500 milioane de euro. Solicităm, de asemenea, Guvernului României introducerea domeniului irigaţii în PNRR”, a menţionat Vali Priceputu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre propunerile reprezentanţilor CNIPMMR privind fiscalitatea IMM-urilor se numără stabilirea unui nivel al salariului minim în 2023 de 3.000 lei, cu menţinerea impozitării din sectorul agricol şi construcţii.

Totodată, reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor propun majorarea plafonului de neplătitor de TVA de la 300.000 lei la 750.000- 1.000.000 lei, deoarece ar simplifica foarte mult activitatea economică a micilor întreprinzători, ar reduce birocraţia şi timpul efectiv de activitate al angajaţilor ANAF.

Conform sursei citate, nu reprezintă un risc fiscal ridicat această „pătură”  de IMM- uri, deoarece gradul de conformare fiscală de plată a crescut, iar impozitul pe microîntreprinderi s-a majorat în ultimii ani comparativ cu plata impozitului pe profit.

Pe de altă parte, CNIPMMR propune păstrarea actualului sistem de impozit pe veniturile microîntreprinderilor la acelaşi plafon de 1.000.000 euro cifra de afaceri anuală, deoarece pentru contribuabili este „un sistem simplu, clar şi neinterpretabil şi fără stres fiscal modul de determinare a valorii acestui impozit în condiţiile de criză în care costurile cresc zi de zi; acest impozit rămâne constant la nivelul cifrei de afaceri”.

Reprezentanţii IMM-urilor mai propun extinderea activităţilor supuse normelor de venit pentru a facilita crearea de afaceri mici locale ce sunt necesare în perioadele de criză (reparaţii şi prestaţii de servicii către populaţie), comerţ minimal etc.

Conform sursei citate, este necesară susţinerea din partea Ministerul Finanţelor Publice a unor proceduri simplificate de finanţare a acestor activităţi şi domenii nonprofit de către mediul de afaceri.

De asemenea, se propune implementarea unor facilităţi fiscale simplificate (uşor de aplicat) pentru orice fel de investiţii făcute la nivelul firmelor şi pentru susţinerea de către mediul privat a activităţilor sociale, culturale, educaţionale, sportive şi de cercetare, chiar dacă nu sunt direct „legate” de aceste firme.

Totodată, CNIPMMR propune ca procedurile de inventariere a patrimoniului pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsă până la 500.000 euro să fie opţionale la decizia administratorului firmei, nu obligatorii prin lege.

Pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000- 1.000.000 euro să fie simplificate, reduse la nivelul inventarierii valorilor materiale ca obligativitate.

Reprezentanţii IMM-urilor mai solicită, printre altele, stabilirea unui cadru legal fiscal clar pentru PFA-uri, astfel încât să nu existe riscul reinterpretării şi retratării activităţii acestora ca activităţi dependente (salariale).

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii...

Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot fi neglijate, începând de la alegerea semințelor și finalizând cu...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Fermierii cer soluţii la Bruxelles pentru rezolvarea crizei cerealelor din porturile româneşti

Fermierii români solicită europarlamentarilor din Comisia de Agriculturi soluţii pentru rezolvarea crizei cerealelor din porturile româneşti, printre care subvenţii...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate