15.3 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Am luat decizia de a înfiinţa o societate de asigurări în...

Chesnoiu: Am luat decizia de a înfiinţa o societate de asigurări în subordinea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii va înfiinţa o companie de asigurări pentru a răspunde nevoilor fermierilor, care ar putea ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro în fiecare an, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Adrian Chesnoiu, precizând că societatea va fi construită împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, imediat după aprobarea Planului Naţional Strategic (PNS).

„Au fost discuţii aprinse în cadrul dezbaterilor pe PNS vizavi de ce direcţie şi ce decizie vom lua cu privire la managementul riscurilor în agricultură. Am luat decizia (…) de a înfiinţa o societate de asigurări a Ministerului Agriculturii care să aibă în vedere asigurarea culturilor fermierilor, pentru că, pe lângă schimbările climatice, trebuie să avem şi răspunsuri şi soluţii care să fie pe măsură. Lucrul acesta îl vom construi împreună cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că nu va fi un drum uşor, nu este simplu să porneşti la un astfel de demers, dar cred că este momentul în care cu toţii trebuie să spunem: altfel nu se poate”, a precizat Chesnoiu.

El a explicat că a activat o linie directoare din PNS referitoare la mecanismul de gestionare a riscurilor în agricultură prin înfiinţarea unei companii de asigurări în subordinea MADR, care „să răspundă nevoii fermierilor şi pentru a adăuga încă un factor de răspuns la schimbările climatice viitoare”. „În momentul în care avem PNS aprobat vom parcurge etapele necesare înfiinţării acestei companii. Din punctul meu de vedere este singura soluţie pentru a adăuga încă un factor de răspuns la schimbările climatice viitoare. A scăzut foarte mult apetenţa companiilor de asigurări de a mai asigura culturile fermierilor şi atunci noi nu putem privi impasibili la ceea ce ce se va întâmpla până în 2027. Luăm măsuri, ştiu că drumul este greu, dar mi-l asum şi cu siguranţă îl voi duce până la capăt”, a transmis el.

Totodată, şeful MADR a menţionat că Regulamentul european permite ca 3% din sumele care se cuvin fermierilor să fie puse într-o companie de asigurări, în timp ce statul poate aloca de la buget un surplus pentru a întregi un plafon, alături şi de o componentă din Pilonul II al PNS.

„Ştiţi bine că în PNDR 2020 am activat măsura 17.1 pentru compensarea a 70% din poliţa facultativă de asigurare, încă de atunci am previzionat ceea ce trebuie să se întâmple. Valoarea fondurilor din această societate, la cum prevede acum regulamentul va porni de la 60 de milioane de euro pe an contribuţia fermierilor plus încă 20% pe care îi ducem din PNS din Pilonul II plus componenta din buget naţional. Estimăm că vom ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro în fiecare an pentru emiterea unei poliţe de asigurare obligatorii pe unitatea de suprafaţă, care este extrem de importantă. Uitaţi-vă la modelul PAID, unde va trebui să ajungem până în 2027, la un Pool de asigurare, astfel încât poliţa de asigurare obligatorie pentru suprafaţa de teren arabil, plus poliţele facultative, vor deveni mult mai atractive pentru companiile de asigurări şi o să le permită fermierilor să îşi asigure culturile şi producţia în caz de ani meteorologici defavorabili”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Chesnoiu a mai spus că imediat după aprobarea PNS va demara înfiinţarea companiei de asigurări din subordinea MADR.

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România a organizat miercuri cea de-a şaptea ediţie a congresului „De fermieri pentru fermieri”, unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigenţelor Planului Naţional Strategic 2023-2027 şi a soluţiilor inteligente privind tehnologiile avansate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Studiu Marsh: oportunitățile de creștere la nivel global depășesc riscurile geopolitice și economice ridicate

Marsh, liderul global în brokerajul de asigurări și consultanță de risc a publicat Political Risk Report 2023. Studiul prezintă...

Agra Asigurări anunță lansarea unui nou produs pentru asigurarea plantațiilor pomicole

Agra Asigurări anunță lansarea unui nou produs specializat pentru asigurarea plantațiilor de afin pe rod sau nou înființate, cât...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole