21.2 C
București
luni, 17 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii: România va rămâne în continuare un exportator de cereale

Ministrul Agriculturii: România va rămâne în continuare un exportator de cereale

România exportă de 150 de ani foarte multe cereale şi va rămâne un exportator de cereale, însă va trebui ca o parte din aceste exporturi să meargă şi către procesare, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„De 150 de ani, România exportă foarte multe cereale şi vom rămâne probabil exportatori de cereale, dar o parte din nivelul de cereale pe care îl exportăm va trebui să-l înglobăm în procesare, în produse cu valoare adăugată şi acesta este motivul pentru care am schimbat abordarea în procesare la nivelul Planului Naţional Strategic viitor. (…) Cred că trebuie să ne asigurăm că păstrăm nivelul optim de producţii, că reuşim să ne dezvoltăm capacitatea de irigare a solului, că avem şi îmbrăţişăm practici prietenoase cu mediul, dar care nu pun în pericol producţiile obţinute, pentru că soluţia nu este să diminuăm cantitatea de materie primă produsă ci să o menţinem egală pe cât posibil şi să o integrăm în lanţul de procesare şi în realizarea de produse cu valoare adăugată”, a spus Chesnoiu.

El a susţinut că zona de echilibru şi de specificitate al fiecărui stat membru trebuie să primeze şi de aceea „trebuie să ne ridicăm vocea în relaţia cu partenerii europeni, să le aducem în atenţie specificitate noastră naţională”.

În primele nouă luni din 2021, România a încasat 1,19 miliarde de euro din exportul de grâu şi meslin în spaţiul intra şi extra comunitar, aproape 920 de milioane de euro din exportul de porumb şi 443 de milioane de euro din seminţele de floarea-soarelui.

Se aşteaptă ca din România să se exporte până la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grâu, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi exportate în state din afara Uniunii Europene, în special în statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste două milioane de tone de floarea soarelui şi 1,5 milioane de tone de orz, arată datele transmise de Asociaţia Fermierilor din România.

Potrivit statisticilor Uniunii Europene, producţia de cereale a României pentru 2021 este estimată la 28 de milioane de tone, din care aproape jumătate reprezintă producţia de porumb boabe.

Ministrul Agriculturii a participat miercuri la forumul organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România „De fermieri pentru fermieri”, unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigenţelor Planului Naţional Strategic 2023-2027 şi a soluţiilor inteligente privind tehnologiile avansate. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole