33.7 C
București
sâmbătă, 23 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAzomureș şi-a reluat parţial activitatea de producţie

Azomureș şi-a reluat parţial activitatea de producţie

Combinatul Azomureș din Târgu Mureș a reluat, parțial, producția de îngrășăminte.

„Am reluat parțial producția de îngrășăminte. Aproximativ 10% din producția normală. Am folosit amoniac din import, dintr-o țară europeană în care prețul gazului este mai mic. Am pornit astfel o instalație de Acid Azotic (produs intermediar) și una de Azotat de Amoniu (îngrășământ). Instalațiile vor fi în funcțiune câteva zile, apoi câteva zile de pauză necesare aprovizionării cu amoniac și apoi reluăm producția, la același nivel – 10%. În funcție de condițiile economice preț gaz – preț îngrășăminte, vom lua o decizie pentru săptămânile următoare”, a spus, Ovidiu Maior, purtător de cuvânt al combinatului Azomureș din Tîrgu Mureș, scrie profit.ro.

În octombrie anul trecut, fostul CEO al Azomureș, Harri Kiiski, declara la Profit Energy.forum că, la cotațiile din acel moment ale îngrășămintelor chimice, pentru ca producția lor să fie rentabilă, principala materie primă, gazele naturale, ar fi trebuit să coste sub 90 euro/MWh, prețul lor fiind atunci de 200 euro MWh pe principala bursă europeană, cea olandeză.

Azomureș, cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, a suspendat temporar producția de amoniac la finele anului trecut din cauza prețului ridicat la gazele naturale. A fost pentru a doua oară când unitatea industrială din Tg. Mureș a luat o astfel de decizie, prima fiind luată la sfârșitul lui 2021.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România.

Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

În 28 septembrie se va demola un turn de răcire de la Azomureș

Au început pregătirile pentru a scoate definitiv din funcțiune...
‹ adv ›

Ministrul Energiei: Sunt ușor dezamăgit de ceea ce se întâmplă la Azomureș

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că este „uşor dezamăgit” de faptul că producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş a oprit...

Azomureș cel mai mare producător de îngrășăminte din România anunță noi măsuri de reducere a activității

Azomureş, singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunţat joi că va adopta noi măsuri de reducere...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole