luni, 26 septembrie, 2022
20.8 C
București

-

HomepageȘtiriAzomureș cel mai mare producător de îngrășăminte din România anunță noi măsuri...

Azomureș cel mai mare producător de îngrășăminte din România anunță noi măsuri de reducere a activității

Azomureş, singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunţat joi că va adopta noi măsuri de reducere a activităţilor în următoarele luni, în contextual crizei energetice, peste 200 de angajaţi direcţi ai companiei urmând să fie delegaţi către alte companii sau trimişi în şomaj tehnic, scrie zf.ro.

De asemenea, firmele care asigură diverse servicii de mentenanţă pe platforma Azomureş au fost anunţate că li se reduce activitatea cu cel puţin 30% în următoarele luni, cu un potențial impact direct asupra angajaţilor acestor companii.

Compania, cel mai mare consumator de gaze din ţară şi principalul producător de îngrăşăminte, a anunţat în iunie că îşi închide temporar producţia de amoniac din cauza preţurilor la gaz.

În România, preţurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât costurile de producţie. În prezent, aproape 70% din producţia europeană de îngrăşăminte este oprită.

“Se împlineşte un an de când am atras atenţia asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creşterea preţurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piaţa energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziţie o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care foloseşte gazul natural ca materie primă în activitatea de producţie. Populaţia este sprijinită prin plafonarea preţului la gaz şi electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici este cel mai mare pericol şi din păcate suntem în situaţia de a lua noi măsuri, unele dintre ele cu impact asupra angajaţilor noştri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureş.

Noile măsuri prevăd ca pentru schimburile de noapte şi la sfârşit de săptămână să se păstreze doar personalul esenţial.

Azomureş subliniază că, din punct de vedere operaţional, instalaţiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.

”Autorităţile din România vor avea la dispoziţie, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanţilor. Aplicarea acestora reprezintă menţinerea a mii de locuri de muncă active şi încasarea unor venituri substanţiale la bugetul de stat, direct şi indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria fertilizanţilor în categoria celor „cheie”, care trebuie menţinute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar.”, se precizează în comunicatul Azomureş.

Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) la Azomureş este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti. Compania este parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

În Franța agricultura ecologică va primi un nou impuls din partea planului PAC

Agricultura ecologică a fost plasată în centrul planului strategic...

Cum hrănim mieii pentru o creștere rapidă și sănătoasă

O oaie sau un berbec sănătos poate fi obținut doar dintr-un miel hrănit adecvat. Pe parcursul creșterii și dezvoltării...

Olt: Culturi agricole afectate de secetă pe o suprafaţă de peste 1.600 de hectare

Seceta a afectat culturile agricole din 40 de localităţi din judeţul Olt, pe o suprafaţă de peste 1.600 de...

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a crescut luni la 683.527 hectare, în 38 de judeţe

Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns, luni, la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, arată datele comunicate...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate