19.6 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAlianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită măsuri urgente pentru evitarea colapsului sectorului...

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită măsuri urgente pentru evitarea colapsului sectorului agroalimentar autohton

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită derogare de la prevederile Strategiei Farm to Fork cu privire la suprafeţele necultivate pentru conservarea biodiversităţii, precum şi de la limitările privind reducerea la 50% a fertilizanţilor şi pesticidelor, în vederea evitării colapsului sectorului agroalimentar autohton.

„În ultimii ani, sectorul agricol românesc a fost şi continuă să fie sub un real asediu. Alinierea la noile condiţii ale Politicii Agricole Comune şi strategiile europene de implementare a Green Deal-ului a pus o presiune enormă pe fermierul român, dar şi pe cel european. În calitate de reprezentant al României la Copa-Cogeca, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) este în permanent contact cu realităţile agriculturii europene, dar şi cu impactul pe care îl au pachetele legislative emise de Comisie din dorinţa de a trece la o agricultură verde până în 2030. Lupta pe care o ducem cu organismele europene continuă, mai ales când în joc este siguranţa alimentară europeană şi naţională”, susţin reprezentanţii alianței.

Potrivit sursei citate, invazia Ucrainei riscă să perturbe pieţele globale pentru produsele agricole şi mărfurile necesare producţiei agricole, cum ar fi energia, îngrăşămintele şi cerealele-oleaginoasele, iar agricultorii români sunt tot mai afectaţi de această criză.

„O nouă criză se întrevede prin prisma conflictului ruso-ucrainean. Invazia Ucrainei riscă să perturbe pieţele globale pentru produsele agricole şi mărfurile necesare producţiei agricole, cum ar fi energia, îngrăşămintele şi cerealele-oleaginoasele. Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18% din importurile UE provin din Rusia); exporturile ruseşti de îngrăşăminte către UE reprezintă 3 miliarde de euro sau aproximativ 30% din importurile de îngrăşăminte la nivelul Uniunii, iar în cazul României ajung şi până la 40%, aceste lucruri nu pot rămâne fără ecou la nivelul agricultorului român”, menţionează AAC.

În faţa acestor noi provocări, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare transmite că nu va rămane fără o reacţie fermă.

Astfel, având în vedere contextul actual dificil, cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, membre AAC, au solicitat, prin prezenţa şi activităţile desfăşurate prin intermediul Copa-Cogeca, o serie de acţiuni şi măsuri pentru adoptarea în regim de urgenţă a paşilor următori scopul evitării colapsului sectorului agro-alimentar autohton:

  • derogarea de la prevederile Strategiei Farm to Fork cu privire la suprafeţele necultivate pentru conservarea biodiversităţii (fără suprafeţe pârloagă, orice suprafaţă agricolă este esenţială acum!);
  • derogare de la limitările privind reducerea la 50% a fertilizanţilor şi pesticidelor.

Organizaţia recunoaşte în continuare nevoia de o dezvoltare durabilă, adaptarea politicii agricole pentru prezent şi viitor, însă trebuie ţinut cont de faptul că Politica Agricolă Comună (PAC) nu include numai protecţia mediului şi a climei, ci în primul rând un sector agricol eficient din punct de vedere economic şi al securităţii agroalimentare.

„Obiectivele PAC sunt foarte importante pentru fermierii şi cooperativele agricole din România şi se vor aproba doar prin implicarea directă şi concertată a Copa-Cogeca şi a autorităţilor din statele membre. Acum este nevoie de unitate şi reprezentarea activă a sectorului agroalimentar românesc în toate forumurile existente la nivel european, de către toate organizaţiile fondate şi conduse de producători agroalimentari. În actualul context de criză este mult mai importantă construcţia, unitatea, prezenţa activă la nivelul tuturor forurilor, decât acţiuni divergente care tind să dezbine şi să afecteze profund interesele fermierilor şi cooperativelor”, se menţionează în comunicat.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare îşi manifestă în continuare deschiderea pentru colaborare în cadrul grupurilor de dialog civil naţionale cu toate organizaţiile producătorilor, pentru o prezenţă proactivă a sectorului agroalimentar la nivelul autorităţilor naţionale şi europene.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.

Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.

  • Citește despre ->
  • AAC
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC negociază la Bruxelles al doilea pachet de sprijin pentru fermierii români

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), o organizație formată...
‹ adv ›

Alianţa pentru Agricultură se opune modificării obiectivelor politicii agricole în tratatele UE

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) se opune modificării obiectivelor politicii agricole comune în tratatele UE şi solicită susţinere...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole