11.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleVasile Priceputu, fermierul care a reușit să exporte lucernă în țările arabe

Vasile Priceputu, fermierul care a reușit să exporte lucernă în țările arabe

Un fermier din județul Brăila a reușit să exporte lucernă în țările arabe, unde este cerere mare. După ce a investit într-o fabrică de procesare a lucernei în localitatea Dropia, acum, agricultorul Vasile Priceputu vrea să construiască și o fabrică de nutrețuri combinate, care să asigure hrana pentru o fermă proprie de animale.

A primit și o veste bună de la ministrul Agriculturii Florin Barbu, care a efectuat, joi, o vizită de lucru la trei obiective de investiții din județul Brăila: stația de repompare SRPA Spiru Haret, ferma de procesare lucernă de la Dropia și o fermă de vaci de lapte.

Prezent la Dropia, ministrul Agriculturii a afirmat că prin Planul Național Strategic se dorește finanțarea achiziției de animale, fapt care va contribui la dezvoltarea și modernizarea zootehniei în România.

O veste bună mai mult decât bună pentru toți cei care doresc să investească în zootehnie, un sector aflat în declin de ceva vreme.

Fabrică de deshidratare a fânului de lucernă la Dropia

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a vizitat, joi, ferma de colectare, procesare, depozitare și comercializare lucernă din zona Însurăței-Dropia, județul Brăila.

Cel care a realizat această investiție este fermierul Vasile Priceputu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor, cea mai mare confederaţie patronală din sud-estul Europei.

„În urmă cu doi ani, fermierul a pus bazele unei fabrici de deshidratare a fânului de lucernă, cu o capacitate de producție de 25.000-45.000 tone/an, valoarea totală a investiției ridicându-se la 3,6 milioane de euro, din care 1,8 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă, investiția fiind realizată pe terenul deținut de societate.

Obiectivul de investiții a fost finalizat cu ajutorul fondurilor europene, accesate prin sM 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală”, informează Ministerul Agriculturii.

Proiectul prevede achiziția a 85% din lucernă de la fermierii din zonele învecinate care o cultivă, aceștia primind sămânța și inputurile de la Vasile Priceputu, administratorul firmei Pricons Agriculture.

Având în vedere că o mare parte din cantitatea de lucernă produsă și procesată este livrată către export, fermierul urmărește construirea unei fabrici de nutrețuri combinate care să deservească 50% capacității proprii de creștere a animalelor, cât și fermieri care activează în sectorul zootehnic.

În acest context, ministrul a afirmat că prin PNS se dorește finanțarea achiziției de animale, fapt ce va contribui la dezvoltarea și modernizarea zootehniei în România.

Primele exporturi ale producției realizate la fabrica de la Dropia au fost realizate în Qatar, în 2023.

Tot în județul Brăila se află și cel mai mare producător și exportator român de lucernă, Agricost, companie controlată de Al Dahra Agricost. Arabii administrează în Insula Mare a Brăilei o mega exploataţie agricolă de 56.000 hectare din IMB.

‹ adv ›

6 COMENTARII

  1. Numai TRĂDĂTORI,să dai cel mai bun PĂMÎNT la străini să-l lucreze și produsele să le ducă în țara lor,asta da afacere!

  2. Ce țară de Prosti….cu ce am ajuns sa ne mândrim? Rușine. In loc sa folosim furajele la creșterea animalelor de la noi, să obținem lapte, carne oua …, sa le procesam și să le vindem peste tot in lume , noi ne lăudăm că vindem furaje, minereu de cupru, gaze naturale, păduri, fructe de pădure, fier vechi, și exportăm forța de muncă. Am vândut în Israel pământ fertil pentru agricultură. Creier de oameni Prosti Prost Prosti

    • Nu suntem o tara de prosti!Asta unu!Suntem condusi de o banda de prosti!Asta doi!Si pentru ca sunt atat de prosti,nu au notiuni despre patriotism si deci,absolut nici un respect pentru poporul pe care-l „guverneaza”.Asta trei!Iuda l-a vandut pe Isus pentru 30 de arginti.Astia au vandut Romania pentru 30 de bani de arama.

  3. Misto! Ne exportam apa pentru imbogatirea catorva. Americanii au facut greseala asta acum mai putin de 20 de ani si si-au secat straturile acvifere de adancime care nu se mai refac. Inteleg ca prin ministere nu exista niciun om care sa inteleaga enormitatea unei astfel de afaceri.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Suprafeţele eligibile pentru schemele de plată gestionate de APIA

În vederea accesării sprijinului în conformitate cu reglementările în...
‹ adv ›

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la...

Eurostat: Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole