2.3 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriAlianţa pentru Agricultură: Realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli,...

Alianţa pentru Agricultură: Realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli, printre priorităţi

Realizarea obiectivelor Politicii Agricole Comune (PAC) fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE se află printre priorităţile cooperativelor din România.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a reiterat priorităţile curente ale cooperativelor româneşti în cadrul COGECA, cu ocazia întâlnirii Comitetul de Coordonare Cooperativă din data de 1 iunie 2022.

Astfel, membrii Comitetului de coordonare şi-au împărtăşit în cadrul discuţiilor problemele cu care se confruntă cooperativele din statele membre, cât şi soluţii sau posibile rezolvări ale acestor probleme.

Conform sursei citate, printre priorităţile cooperativelor din România, delegaţia română a retransmis: realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE.

Totodată, delegaţia română a menţionat întărirea poziţiei cooperativelor agricole în PAC sprijinindu-le să realizeze investiţii comune pentru creşterea valorii adăugate a producţiei primare a membrilor;

De asemenea, a fost menţionată aprobarea unei forme a viitorului Regulament al Utilizării Sustenabile a pesticidelor la nivelul Uniunii, Europene (SUR) care nu impune o reducere a consumului de pesticide în ţările în care consumul este sub media europeană.

„Acest lucru este valabil şi pentru îngrăşăminte”, au notat reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură.

Pe lista de priorităţi se mai află: actualizarea legislaţiei europene privind tehnicile moderne de ameliorare până în primăvara anului 2023, precum şi măsuri şi instrumente pentru asigurarea necesarului de proteine vegetale în UE.

„România trebuie să acceseze 1,5 miliarde de euro în programul Invest Eu pentru a furniza toată proteina vegetală necesară UE”, se menţionează în comunicat.

Printre priorităţi se mai află îmbunătăţirea habitatelor naturale din Europa pentru determinarea numărului optim de animale sălbatice şi asigurarea densităţii de suprafaţă corespunzătoare pentru animalele mari carnivore/omnivore (Ursul, Lupul, Mistreţul etc.), precum şi educaţia, instruirea şi perfecţionarea continuă a managerilor de cooperative, membrilor din Consiliul de Administraţie şi salariaţilor.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.

Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării...

Bibilica – hrana, creșterea puilor, inițierea afacerii

Creșterea bibilicilor nu diferă de creșterea găinilor. Detalii despre îngrijire, adaptare, alimentație, rația zilnică, reproducere, creșterea puilor, etc. Bibilica este o...

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de carne. Acestea se deosebesc esențial de alte rase de rațe....

Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează rozete de frunze și rădăcina tuberizată, iar în al doilea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate