9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a încheiat contracte de finanţare cu 788 de procesatori pentru proiecte...

AFIR a încheiat contracte de finanţare cu 788 de procesatori pentru proiecte în valoare totală de 521 de milioane euro

Sectorul agroalimentar din România a beneficiat de finanţarea a 788 de unităţi de procesare prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în programarea financiară actuală.

„Investiţiile în procesarea şi marketingul produselor agricole şi pomicole şi cele pentru procesarea materiei prime în vederea obţinerii de produse neagricole au fost finanţate de AFIR în cadrul submăsurilor 4.2, 4.2a şi schemelor GBER şi de minimis aferente prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2015 – 2022”, se menţionează în comunicatul AFIR.

Astfel, Agenţia a primit 1.506 solicitări de finanţare a investiţiilor în unităţi de procesare, care depăşesc ca valoare un miliard de euro.

În urma procesului de selecţie a proiectelor de investiţii, AFIR a încheiat contracte de finanţare cu 788 de procesatori pentru proiecte în valoare totală de 521 de milioane de euro. Pentru decontarea cheltuielilor efectuate până în acest moment în cadrul proiectelor, AFIR a efectuat plăţi către beneficiarii acestui sector de 323,5 milioane de euro.

„România produce foarte multe materii prime din activitatea agricolă şi nevoia pentru dezvoltarea investiţiilor în centrele de colectare, în unităţi de procesare, în investiţii care pot asigura un lanţ alimentar integrat, este tot mai mare. În România sunt foarte mulţi producători agricoli cărora le-am oferit posibilitatea de a-şi procesa produsele, astfel încât să crească valoarea muncii lor. Procesarea la nivel industrial este o mare provocare pe care am încercat să o gestionăm finanţând investiţii relevante, investiţii care să aducă produse competitive pe piaţa internă şi externă. Avem încă nevoie de mai multe unităţi de procesare, iar în cadrul programării financiare viitoare, prin PNS 2023 – 2027, acest sector este prioritizat”, a menţionat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

Finanţarea acordată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a contribuit atât la dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi de comercializare a produselor agricole şi pomicole, cât şi la crearea unor noi unităţi de procesare, precizează AFIR.

Astfel, cu finanţarea asigurată din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2015 – 2022, s-au realizat în România 585 de unităţi de procesare a produselor agricole şi pomicole, 228 investiţii pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne şi ouă, 58 de unităţi pentru procesarea laptelui şi 47 de investiţii pentru procesarea produselor pomicole.

Totodată, prin AFIR s-au finanţat 26 de fabrici pentru procesarea legumelor şi fructelor. Alte 16 proiecte prevăd procesarea seminţelor şi produselor oleaginoase şi 8 proiecte procesarea plantelor proteaginoase. Au mai obţinut finanţare cu fonduri europene 9 proiecte pentru vinificaţie şi 5 pentru procesarea mierii.

În zona montană, AFIR a sprijinit cu fonduri nerambursabile realizarea a 13 fabrici de procesare a laptelui, 11 unităţi de procesare a cărnii, 8 investiţii în depozitarea cerealelor, precum şi 5 proiecte pentru procesarea produselor pomicole şi alte 3 pentru procesarea fructelor şi a legumelor.

O investiţie care se poate constitui ca exemplu de bună practică pentru sectorul procesării, finanţată cu fonduri europene în valoare nerambursabilă de 614.755 de euro, este realizată de către SC Necri San SRL. Societatea a beneficiat de un proiect cu finanţare prin programul SAPARD, în 2008, prin care a modernizat jumătate din ferma de găini ouătoare.

Ulterior, printr-un nou proiect finanţat prin PNDR 2007-2013, Necri San a modernizat şi extins întreaga fermă prin construirea unei noi hale pentru creşterea tineretului de înlocuire, un centru de sortare, marcare, ambalare şi depozitare ouă, rezultând o capacitate totală a fermei de 210.000 de păsări.

Prin prezentul proiect finanţat prin submăsura 4.2 din PNDR 2014-2020, beneficiarul a urmărit modernizarea centrului de ambalare ouă din Râşnov, judeţul Braşov, construit pe o suprafaţă de 1.345 mp, prin dotarea acestuia cu utilaje şi echipamente noi, performante pentru sortarea ouălor, marcarea acestora, verificarea calităţii şi grosimii cojii oului, ambalarea, precum şi etichetarea ouălor, în vederea înlocuirii unor echipamente existente învechite şi cu capacităţi reduse, procurării unor echipamente noi.

În acest sens, s-au achiziţionat utilaje şi echipamente pentru eficientizarea fluxului tehnologic în cadrul centrului de ambalare ouă, creşterea productivităţii şi a capacităţii de producţie, echipamente şi mijloace de transport pentru transportul produsului finit către clienţi, dar şi un echipament pentru etichetarea produsului finit (investiţii privind marketingul produselor).

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru...
‹ adv ›

AFIR a lansat a doua versiune a Ghidului pentru Investiții în exploatații agricole

AFIR a lansat în consultare a doua versiune a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta...

APIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 18 mln de euro în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole