14 C
București
marți, 6 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleViermele merelor (Cydia pomonella): Metode de combatere în sistem ecologic

Viermele merelor (Cydia pomonella): Metode de combatere în sistem ecologic

Viermele merelor (Cydia pomonella) este principalul dăunător în producerea ecologică a fructelor. Acesta dăunează speciilor de măr, păr, gutui și nuc (Imaginile A-D).

Imaginile A D Larva începe să pătrundă în epiderma fructului A săpând galerii în pulpă B până ajunge în zona centrală unde se găsesc semințele Ca rezultat al activității trofice a larvelor fructele se umplu cu excremente se formează roșeața C La sfârșitul dezvoltării larva iese din fruct prin săparea unui canal de ieșire și se transformă în pupă pe materiale lemnoase D Sursă Claudio Casera

Numărul de generații pe ani variază în funcție de condițiile climaterice și pedologice. În funcție de rata de infestare, în agricultura ecologică se pot aplica mai multe metode de combatere, deși utilizarea produselor de protecție a plantelor și dezorientarea în masă sunt cele mai frecvente.

Alegerea metodelor potrivite poate reduce timpul necesar de intervenție în câmp, cât și daunele produse fructelor.

În Uniunea Europeană, agricultorii aplică următoarele metode pentru controlul viermelui merelor în plantațiile ecologice de pomi fructiferi:

 • Măsuri de prevenire: Îndepărtarea grămezilor de lemn și a fructelor afectate în timpul răririi din plantație, evitarea sistemelor de susținere cu stâlpi de lemn în plantație.
 • Dezorientarea în masă (perturbarea împerecherii) cu ajutorul dozatoarelor feromonale (dispensere pasive și pulverizatori cu aerosoli): Eficientă dacă se aplică pe suprafețe mari și dacă presiunea de infestare este limitată. Se recomandă combinarea cu alte măsuri, dar și monitorizarea prezenței dăunătorului cu ajutorul capcanelor instalate în plantație (Imaginea F).

Detalii despre Combaterea viermelui mărului (Cydia pomonella) prin metoda dezorientării în masă.

 • Virusul granulozei (CpGV): În general, eficient atunci când atacul este moderat și nu este suficient pentru a limita răspândirea în cazul unor atacuri mai puternice. Tratamentele se efectuează cel mai bine în timpul orelor de amurg.
 • Spinosad: Cel mai eficient produs fitosanitar disponibil. Poate fi aplicat de maximum trei ori pe an.
 • Plase anti-insecte de tip Alt’Carpo: Implică acoperirea pomilor cu o plasă mai densă decât plasele antigrindină obișnuite. Se poate folosi un sistem de acoperire a unei parcele întregi sau pe fiecare rând. Această abordare este cea mai eficientă metodă pentru a împiedica moliile adulte să pătrundă în interiorul plantației (Imaginea E).
 • Nematozii entomopatogeni din specia Steinernema feltiae pot parazita larvele de viermele merelor în timpul fazei de iernare, cu o eficiență de până la 50%. Acești agenți sunt selectivi pentru combaterea moliilor și prin urmare nu provoacă daune faunei utile sau oamenilor.

Produsele pe bază de nematozi se aplică cu o cantitate mare de apă în condiții de umiditate sporită și temperatură de cel puțin 10°C în timpul tratării și în următoarele 3 ore. În ziua tratamentului, temperatura minimă nu trebuie să coboare sub 0°C.

Se aplică toamna atunci când larvele caută adăpost ca să ierneze în crăpăturile din trunchiul pomilor. La tratare se pulverizează doar cu duzele din partea inferioară a stropitoarei pentru a ținti trunchiul până la înălțimea de 1,5 m de la sol.

În tabelul de mai jos sunt descrise perioadele de aplicare și indicele de utilizare a metodelor de bază aplicate pentru controlul viermelui merelor în sistem ecologic.

*Indicele de utilizare reprezintă evaluarea medie raportată la timp, cost și eficacitate, exprimată într-un interval de la 0 la 5 (5 este cea mai eficientă măsură și 0 este cea mai puțin eficientă).

Lectură suplimentară:

Surse:

 1. Abstract practic: Viermele merelor (Cydia pomonella): Metode de combatere în sistem ecologic, Laimburg.
 2. Abstract practic: Sisteme de suport a deciziei pentru a îmbunătăți metodele de control direct al viermelui merelor, IO
 3. Abstract practic: Perturbarea împerecherii: Elementul cheie pentru strategia de succes de combatere a Cydia pomonella la producerea ecologică a merelor, FOKO
 4. Abstract practic: Metode inovative de reducere a daunelor viermelui merelor, IO
 5. Abstract practic: Utilizarea nematozilor toamna ca măsură preventivă de reducere a nivelului de infestare cu Cydia pomonella în anul următor, FOKO.
 6. Abstract practic: Evitarea stâlpilor de bambus: Măsuri indirecte de reducere a presiunii de infestare cu Cydia pomonella în producerea ecologică a fructelor sămânțoase, FOKO.
 7. Abstract practic: Utilizarea produselor caprovirusine împotriva Cydia pomonella în producerea ecologică a fructelor pentru prevenirea dezvoltării rezistenței dăunătorului, FOKO.
 8. Abstract practic: Viermele merelor: Cum să stimulezi prezența insectelor benefice în plantațiile de specii sămânțoase, GRAB.
 9. Abstract practic: Viermele merelor la păr, DELPHY.

Aceste recomandări au fost realizate în cadrul parteneriatui dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Biofruinet.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

Fertilizarea radiculară și foliară la cais

Caisul este una dintre speciile pomicole pentru care fertilizarea echilibrată joacă un rol determinant în obținerea recoltelor calitative. Astfel,...

Aronia – beneficii, soiuri, plantare și îngrijire

Aronia, cunoscută și drept scoruș negru, sau Aronia melanocarpa, este o specie originară din America de Nord, care s-a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole