Pe lângă măsurile agrotehnice necesare de respectat, cartoful poate avea „vecini” care îl ajută să se dezvolte, dar și vecini nereușiți, care să îi împiedice creșterea. Prin urmare, atunci când alegeți ce să plantați lângă cartof, trebuie să luați în calcul atât efectele negative, cât și cele pozitive.
Ce poate fi plantat lângă cartof și ce dăunează acestuia?
Alegerea corectă a vecinilor îmbunătățește randamentul ambelor culturi aflate în vecinătate.
Amplasarea bine gândită nu numai că va îmbunătăți calitatea cartofilor, dar va economisi spațiu, va face plantațiile mai compacte, iar parcela va fi folosită mai eficient.
Atunci când alegeți un teren pentru cartofi, trebuie să luați în calcul următorii parametri:
- iluminarea locului – dacă parcela se află în soare, este umbrită parțial sau total;
- nivelul de aciditate al solului – poate fi acid, alcalin sau normal;
- caracteristica solului – solul poate fi nisipos, cernoziom, lutos etc.;
- necesitatea plantelor vecine în irigare sau fertilizare.
Toate acestea trebuie luate în calcul. Și, bineînțeles, să cunoaștem despre compatibilitatea diferitor culturi.
Este categoric nerecomandată plantarea cartofilor cu plante din aceeași familie solanacee. Aceasta include ardeii, roșiile, vinetele, care au boli și dăunători comuni:
În special, vorbim de dăunători cum ar fi gândacul de Colorado, păduchele verde al solanaceelor, păduchele verde al piersicului, nematodul tulpinilor și tuberculilor de cartof, nematodul auriu, viermii sârmă, cărăbușul de mai – (larvele care atacă rădăcinile), limacșii și alții.
Dar mai sunt și boli, cum ar fi alternarioza, rizoctonioza, putregaiul sau făinarea. Tratarea unei singure specii atacate este mai puțin nocivă, decât a mai multor culturi din apropiere, care ar putea fi afectate prin răspândirea bolii.
Într-o parcelă mică în care nu există spațiu suplimentar pentru cultivarea separată a legumelor din această familie, se recomandă separarea plantațiilor cu plante care pot respinge, de exemplu, dăunătorii cu aromele lor.
De exemplu, cultivarea a astfel de oponenți ai gândacului de Colorado precum gălbenelele sau țigăncușele (crăițele). Porumbul înalt și boboasele pot deveni, de asemenea, un fel de scut în calea insectelor dăunătoare.
Al doilea vecin nedorit este căpșunul. Plantarea cartofului lângă căpșun va duce la faptul că, în timpul sezonului ploios, căpșunul poate deveni un focar de putregai cenușiu (această cultură este extrem de sensibilă la această boală), care se poate răspândi în plantele de cartof. Mai au un inamic – un nematod, de care este afectat atât cartoful, cât și căpșunul.
Nu se recomandă plantarea cartofului lângă floarea-soarelui, deoarece ultima cultură consumă o mulțime de nutrienți. Prin urmare, este posibil să creșteți culturi în vecinătatea florii-soarelui numai atunci când sunt aplicate în sol suficiente îngrășăminte organice.
Cartoful nu poate fi cultivat intercalat cu floarea-soarelui, dacă există o astfel de nevoie de a combina aceste culturi, atunci semințele oleaginoase pot fi plantate numai în direcția de la nord la sud – astfel plantele înalte cel puțin nu vor umbri cultura de cartof.
Ce altceva crește prost alături de cartof? Amplasarea parcelelor de cartofi lângă coacăz, zmeur, cătină, la fel e nereușită. La fel nu sunt potriviți țelina, precum și pătrunjelul.
Determinând ce poate fi plantat lângă cartofi, mulți aleg castravetele ca vecin pentru cartof. Nu e bună vecinătatea în primul rând, pentru că această legumă trebuie plantată pe un loc luminos.
În al doilea rând, (o astfel de vecinătate nu are interdicții directe. Plantele într-adevăr nu își dăunează reciproc), cu toate acestea, cartoful, castravetele, dovleacul au o boală comună – fitoftoroza.
Mai mult decât atât, castravetele este cel mai grav afectat, dacă se molipsește de această boală de la cartofi. Literatura de specialitate conține adesea interdicții privind plasarea dovlecelului, castravetelui lângă cartof. Dar ce să faceți dacă nu există alt loc?
Nu este recomandat să plantați castravetele, care de felul său este predispus la boli, în teren deschis, este mai bine să construiți un solar mic din arce din lemn sau metal și folie.
În zilele în care nu plouă, spațiul se poate deschide pentru expunerea plantelor la lumină, aer, iar noaptea acestea trebuie protejate de ploaie și rouă, acoperind solarul cu o peliculă.
În imediata apropiere, este, de asemenea, necesar să faceți tratamente cu atenție la cartof contra dăunătorilor, astfel încât pesticidele să nu ajungă pe plantele de castravete.
Fitoftoroza nu va afecta fructele dacă, în momentul înfloririi dovleacului, puneți sub fiecare fruct câte mulci care exclude contactul cu pământul umed.
Citiți și despre Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate.
Ce plante pot fi plantate lângă cartof
Puteți planta în siguranță toate tipurile de crucifere. Acestea din urmă includ varza, ridichea.
Varza, care este, în general, neutră pentru cartof, poate fi afectată de insuficiența de lumină, iar în cazul plantărilor prea dense pot fi afectate de piciorușul negru.
Nu este de dorit să plantați morcov între rândurile de cartof, care, în general, sunt vecini destul de buni pentru cartof. Același lucru se poate spune despre alte culturi rădăcinoase, în special despre sfecla roșie.
Toate culturile aromate și ierburile sunt excelente pentru plantarea lângă cartof. Mărarul, busuiocul, coriandrul resping unii dăunători cu mirosul lor pronunțat.
În același timp, nu este necesar să le plantați pe o parcelă separată – verdețurile și plantele condimentare cresc bine între rânduri. Din același motiv, puteți alterna rândurile de cartof cu ceapa și usturoiul, precum și să le plantați în jurul perimetrului plantației.
Separat, merită menționată relația cartofilor cu plantele siderate. Muștarul este mai bun decât alte siderate în acest rol, care, datorită secrețiilor din sistemul său radicular, contribuie la dezinfectarea solului nu numai sub el, ci și în jur.
Acesta poate fi semănat între cartof, dar trebuie tăiat imediat ce planta crește până la înălțimea plantei de cartof. Rădăcinile care rămân în pământ, descompunându-se, vor deveni un bun îngrășământ. Un alt vecin bun pot fi boboasele.
Această familie include mazărea, bobul, fasolea, care îmbunătățesc solul prin contribuția lor cu azot. Apropo, rădăcinile lor au un miros special pe care gândacul de Colorado nu îl tolerează, larva gândacului pocnitor la fel.
Dar dacă fasolea poate fi plantată, fără îndoială și între rânduri, și lângă cartof, atunci bobul se plantează de-a lungul marginii rândului, deoarece poate reduce semnificativ caracteristicile gustative ale cartofilor, în lupta pentru nutrienți având capacități de extragere mai puternice.
Mazărea se va coace în timpul perioadei de tratare a culturii contra gândacului de Colorado, iar substanțele chimice nu trebuie să nimerească pe mazărea care se coace.
Prin urmare, dacă cartofii sunt protejați fără chimie, adică fără pesticide, apoi se poate semăna mazărea. În acest caz, rândurile de mazăre ar trebui amplasate astfel încât să nu umbrească cartoful, adică de la nord spre sud.
Este important să cunoaștem și să observăm caracteristicile fiecărei culturi și să le plasăm în așa fel, încât culturilor din vecinătatea lor să nu dăuneze, ci să aducă beneficii.
Buna ziua.
Spuneti ca nu e recomandat sa plantam cartofi sau dovlecei in apropietea rosiilor .
Cati metri inseamna aceasta apropiere ?
Eu am cam 2 m intre cele 3 si am plantele companion( flori, legume) pt fiecare in parte pe aceaste suprafate.
Credeti ca tot ar fi pericol de transmitere a bolilor?
Multumesc 🍀