9.1 C
București
miercuri, 13 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleUleiul horticol - când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul tratamentelor pomilor pentru reducerea insectelor dăunătoare. Uleiurile horticole pot fi aplicate fără fungicide sau insecticide, cât și concomitent cu insecticidele de contact și sistemice.

Uleiurile horticole combinate cu insecticide, aplicate în perioada de repaus vegetativ au drept scop menținerea sub control a o serie de dăunători prin reducerea formelor hibernante, de exemplu de acarieni, Păduchele din San-Jose sau afide.

Citește și despre Păduchele din San Jose în livezi. Metode de combatere.

Uleiurile horticole nu se amestecă cu produse pe bază de cupru sau sulf. În primul rând, unele uleiuri nu sunt compatibile cu sulfatul de cupru, spre exemplu în cazul în care dorim să aplicăm zeama bordoleză. Respectiv, nu se amestecă zeama bordoleză cu uleiul horticol.

În plus, unele uleiuri ce au rol de a sufoca dăunătorii au o putere foarte mare de reținere a particulelor de cupru, astfel încât cuprul nu are contact cu scoarța și organele pomului, pierzându-și eficiența contra ciupercilor și bacteriilor.

Este recomandată mai întâi aplicarea produsului pe bază de cupru sau sulf, iar peste 4-5 zile uleiul horticol. În acest mod, asigurăm o aderență și eficiență mai bune a tratamentelor realizate, datorită peliculei de ulei formate.

Uleiul horticol fără insecticide se aplică în agricultura organică sau acolo unde presiunea dăunătorilor este foarte scăzută (lipsesc păduchii lânoși, păduchii țestoși, acarieni, ouă sau forme hibernale.

Uleiul horticol + insecticide de contact se utilizează pe toată perioada de repaus cât nu avem aparat foliar vegetativ, în agricultura convențională în cazul unei presiuni puternice a dăunătorilor.

Uleiul horticol + insecticide sistemice. În cazul insecticidelor sistemice avem nevoie de partea vegetativă care să preia substanțele din insecticidele sistemice și să asigure o eficiență mai bună. Astfel, uleiul horticol combinat cu insecticidul sistemic se aplică în faze cum ar fi urechiușe de șoarece.

Când se aplică uleiul horticol și se fac tratamentele la pomi

De cele mai multe ori, specialiștii recomandă aplicarea uleiului horticol la finalul perioadei de repaus și începutul dezmuguritului. Pentru a atinge eficiența dorită, este recomandată aplicarea uleiului horticol atunci când temperatura aerului depășește 5 grade Celsius.

Ținând cont de faptul că fiecare tratament își are rolul său, uleiul horticol combinat cu insecticide este recomandat în anumite cazuri. În continuare, vă prezentăm 3 programe de tratament pentru pregătirea pomilor de noul sezon, în funcție de scopul pe care îl urmăriți (reducerea inocului, maturizarea ramurilor, reducerea rezervei de dăunători):

Tabel recomandări realizat de specialiștii Bayer România

Vezi și articolul despre Zeama bordeleză- cum se prepară corect. Tratamente.

‹ adv ›

6 COMENTARII

  1. Foarte utile sfaturile!
    Mulțumim !
    Așteptăm mai multă informație pentru tratamente BIO la plante și pomi fructiferi!
    Gânduri bune!

    • Nu. Sfaturile nu sunt bune in totalitate !
      Uleiurile horticole (fara amestecuri de insecticide sau pestricide) – SUNT COMPATIBILE cu stropirile pe baza de cupru – ca ADJUVANT DE CONTACT SI LIPIRE, avand in acelasi timp si un rol excelent prin caracterul ovocid al uleiului horticol simplu.
      NICI UN TEST DE COMPATIBILITATE nu indica reactii chimice intre uleiurile horticole simple si substantele pe baza de cupru, cu exceptia aparitiei fenomenului mai rapid se reducere a micibilitatii uleiului in apa daca solutia nu este aplicata imediat dupa preparare (amestec).
      ATAT ! Nimic mai mult.

  2. Stimati domni, cand afirmati ca UNELE ULEIURI HORTICOLE NU SUNT COMPATIBILE cu cuprul – de ce nu faceti si precizarea de unde ati luat aceasta informatie si care uleiuri anume, pentru ca SPUNETI O PROSTIE !!!
    Dealtfel si prof.univ.Ghibu precizeaza ca este tottal aiurea ce spuneti dumneavoastra, pentru ca ULEIUL HORTICOL (si aici ATENTIE se refera ca si mine la STROPIREA ULEIOASA – care INCLUDE UN AMESTEC DE INSECTICID in uleiul horticol si nu ulei horticol simplu care este un simplu adjuvant in multe stropiri inclusiv vara) deci uleiul horticol ca STROPIRE ULEIOASA chiar ESTE COMPATIBIL cu ZEAMA BORDELEZA – contrar la ceea ce GRESIT scrieti in acest articol !!!!

    DA. ESTE INCOMPATIBI AMESTECUL format intre uleiul horticol si UNELE pesticide pentru a forma amestecul denumit specific STROPIRE ULEIOASA – si nu ulei horticol….- multe pesticide reactionand ATENTIE DOMNILOR – NU cu zeama bordeleza care ESTE NEUTRA din punct de vedere PH ci cu solutia de stropire din repaosul vegetativ care poarta denumirea specifica de STROPIRE ALBASTRA – unde Ph-ul solutiei ESTE PROFUND ACID nefiind neutralizata solutia de 3% sulfat de cupru cu carbonat de calciu ca la zeama bordeleza – concentratia de sulfat de cupru siind de 5 ori mai mare si cu un Ph puternic acid, se produc reactii chimice intre pesticid si cupru – NICIDECUM INTRE ULEI si cupru.
    In acest sens va invit sa faceti testele de compatibilitate ca sa constatati ca spuneti lucruri nereale.
    Este adevarat ca nu toate insecticidele sunt incompatibile cu zeama bordeleza – spre ex MOSPILAN POATE FI AMESTECAT cu zeama bordeleza DAR ATENTIE – NU si cu substanta generic intitulata zeama albastra (solutie ACIDA de sulfat de cupru cupru 3%).
    Dealtfel trebuie sa se faca foarte mare distinctie intre stropirea generic denumita zeama albastra (sulfat de cupru 3%) si stropirile cu alte substante de cupru (Alcupral, Champ 77, Funguran…) care indiferent de concentratia marita nu au acelasi efect cu stropirea cu zeama albastra in timpul repaosului vegetativ, stropiri din pacate recomandate dar cu efect practic diminuat.
    Si asta va spun din constatarile facute in ani de experienta si experimentare in livezi in afara tarii.

    CA FINAL, ULEIUL HORTICOL SIMPLU ESTE COMPATIBIL cu substantele pe baza de cupri, amestecul cu acesta avand doar calitatea de ADJUVANT DE CONTACT, DE LIPIRE combinat cu efectul ovocid al uleiului, fiind chiar INDICAT nu contraindicat cum GRESIT aratati in articol .

    • V-am citit comentariile şi susţin afirmaţiile dvs. Câteva mici observaţii referitoare la prepararea zemei bordeleze. Substanţa activă este hidroxidul cupric. Zeama bordeleză obţinută din sulfat de cupru şi apă de var (ca pe vremuri), conţine şi sulfat de calciu, cu solubilitate foarte mică, iar pentru a obţine o soluţie neutră trebuie să folosim un pH-metru sau o hârtie indicator de pH. În funcţie de diluţia soluţiei, hidroxidul de cupru poate conţine şi sulfat de calciu. Dacă tratăm sulfatul de cupru cu un hidroxid alcalin, hidroxidul cupric obţinut, după spălare şi uscare, este aproape pur şi conţine max 66% Cu. Lucrul cu hidroxid de sodiu, însă, nu este la îndemâna oricui. Din reacţia sulfatului de cupru cu carbonatul de calciu, rezultă o suspensie de carbonat cupric şi sulfat de calciu care nu conţine mai mult decât 25% Cu. Un exces de carbonat de calciu poate duce la creşterea pH-lui soluţiei chiar şi până la 9. Excesul de carbonat de calciu nu poate fi îndepărtat prin spălare pe filtru şi nici prin mărirea diluţiei. De asemenea, un exces de carbonat de calciu micronizat poate fi absorbit prin frunze şi, în cazul unei carenţe de fier, poate provoca cloroza ferică. Amestecarea sulfatului de cupru cu o soluţie de carbonat de sodiu, chiar dacă este în exces faţă de cantitatea stoechiometrică, conduce la obţinerea unui carbonat bazic de cupru, cu max 57% Cu. Excesul de carbonat de sodiu se spală la filtrare, iar precipitatul obţinut se usucă şi poate fi folosit. Cât despre răspunderea autorilor unor astfel de articole sau ale comercianţilor unor astfel de produse, toţi spun că este şi obligaţia noastră să ne documentăm sau să ne informăm la un specialist.

    • Bună ziua, vă mulțumesc pentru comentariu. Sunt recomandări generale ale specialiștilor, rezultate din experiența care arată că nu toți țin cont de particularitățile indicate de către Dvs și ar putea realiza diferite amestecuri incorect, astfel ar putea apărea consecințe. În acest sens, sunt indicate sfaturi generale. Comentariul Dvs la sigur va prinde bine fermierilor.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante

Plantarea pomilor poate fi realizată atât toamna, cât și...
‹ adv ›

Temperaturi critice la pomi în funcție de specie și fenofază

Afectarea organelor de rod de îngheț poate lua mai multe forme. Formarea crustei de gheață pe flori sau fructe...

Dăunători ce iernează în pomi – când se fac tratamente iarna

Înainte de sezonul rece, o serie de dăunători importanți își găsesc loc de iernare inclusiv pe pomii pe care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole