sâmbătă, 1 octombrie, 2022
28.5 C
București

-

HomepageArticoleUleiul horticol - când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul tratamentelor pomilor pentru reducerea insectelor dăunătoare. Uleiurile horticole pot fi aplicate fără fungicide sau insecticide, cât și concomitent cu insecticidele de contact și sistemice.

Uleiurile horticole combinate cu insecticide, aplicate în perioada de repaus vegetativ au drept scop menținerea sub control a o serie de dăunători prin reducerea formelor hibernante, de exemplu de acarieni, Păduchele din San-Jose sau afide.

Citește și despre Păduchele din San Jose în livezi. Metode de combatere.

Uleiurile horticole nu se amestecă cu produse pe bază de cupru sau sulf. În primul rând, unele uleiuri nu sunt compatibile cu sulfatul de cupru, spre exemplu în cazul în care dorim să aplicăm zeama bordoleză. Respectiv, nu se amestecă zeama bordoleză cu uleiul horticol.

În plus, unele uleiuri ce au rol de a sufoca dăunătorii au o putere foarte mare de reținere a particulelor de cupru, astfel încât cuprul nu are contact cu scoarța și organele pomului, pierzându-și eficiența contra ciupercilor și bacteriilor.

Este recomandată mai întâi aplicarea produsului pe bază de cupru sau sulf, iar peste 4-5 zile uleiul horticol. În acest mod, asigurăm o aderență și eficiență mai bune a tratamentelor realizate, datorită peliculei de ulei formate.

Uleiul horticol fără insecticide se aplică în agricultura organică sau acolo unde presiunea dăunătorilor este foarte scăzută (lipsesc păduchii lânoși, păduchii țestoși, acarieni, ouă sau forme hibernale.

Uleiul horticol + insecticide de contact se utilizează pe toată perioada de repaus cât nu avem aparat foliar vegetativ, în agricultura convențională în cazul unei presiuni puternice a dăunătorilor.

Uleiul horticol + insecticide sistemice. În cazul insecticidelor sistemice avem nevoie de partea vegetativă care să preia substanțele din insecticidele de contact și să asigure o eficiență mai bună. Astfel, uleiul horticol combinat cu insecticidul sistemic se aplică în faze cum ar fi urechiușe de șoarece.

Când se aplică uleiul horticol și se fac tratamentele la pomi

De cele mai multe ori, specialiștii recomandă aplicarea uleiului horticol la finalul perioadei de repaus și începutul dezmuguritului. Pentru a atinge eficiența dorită, este recomandată aplicarea uleiului horticol atunci când temperatura aerului depășește 5 grade Celsius.

Ținând cont de faptul că fiecare tratament își are rolul său, uleiul horticol combinat cu insecticide este recomandat în anumite cazuri. În continuare, vă prezentăm 3 programe de tratament pentru pregătirea pomilor de noul sezon, în funcție de scopul pe care îl urmăriți (reducerea inocului, maturizarea ramurilor, reducerea rezervei de dăunători):

Tabel recomandări realizat de specialiștii Bayer România

Vezi și articolul despre Zeama bordeleză- cum se prepară corect. Tratamente.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Agricover anunță că platforma de agricultură digitală Crop 360 este utilizată de 1000 de fermieri

Agricover - liderul pieței de agribusiness din România, anunță...

MAT: Peste 3.400 de contracte de finanţare au fost semnate în cadrul programului IMM-Agri Food

Peste 3.400 de contracte de finanţare în sumă totală de aproximativ 249,5 milioane de euro au fost semnate în...

Tăierile în uscat la vița de vie. Când și cum se efectuează

Tăierea viței de vie este importantă pentru calitatea și cantitatea producției de struguri. Există câteva reguli de aur și...

Creșterea rațelor în regim gospodăresc

O rață adultă care a scos pui vă poate asigura, în toamnă, 100-120 kg de carne. În plus, unele...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate