4.8 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDezinfectarea (tratarea) solului cu abur supraîncălzit

Dezinfectarea (tratarea) solului cu abur supraîncălzit

Sterilizarea cu abur supraîncălzit este o metodă nepoluantă de combatere a dăunătorilor, fiind utilizată cu precădere în sistemele de agricultură biologică şi biodinamică. Ea este foarte eficace, însă prezintă dezavantajul unui preţ de cost ridicat.

Tratamentul termic cu aburi se poate face atât staţionar, prin trecerea substratelor (materialului vrac) prin instalaţia de sterilizare cu aburi (in situ), cât şi la faţa locului.

Pentru sterilizarea locală se foloseşte echipamentul fix din dotarea serei, cum ar fi reţeaua de ţevi pentru irigarea subterană, sau se lucrează cu instalaţiile mobile, cum sunt dispozitivele de injectare a aburului în sol, şi echipamentul de tratament termic la suprafaţă, fie cel cu panouri, fie cel cu prelate.

Instalaţii mobile de sterilizare locală a solului

  • Echipamentul de sterilizare cu panouri mobile are în componenţă cazanul de aburi, furtunurile de transport a aburului şi panourile de acoperire a suprafeţei tratate.

Înainte de a efectua tratamentul, este necesară afânarea stratului de sol pe adâncimea de sterilizare prin arătură şi prin lucrări cu grapa, pentru a permite accesul aburului.

În timpul tratamentului, porţiunea de sol se acoperă cu panourile mobile. Pentru deplasare, acestea sunt cuplate la tiranţii instalaţiei hidraulice sau la alt tip de ridicător hidraulic. Panourile se racordează la sursa de abur (cazan), abia apoi se trece la sterilizare.

Aburul, provenit de la cazan, având o temperatură de 105-130oC şi o presiune de 0,5-3,0 bari, este presat în sol. Temperatura ridicată a aburului distruge o serie de dăunători, cum ar fi germenii ciupercilor patogene, nematozii etc.

Pentru creşterea randamentului de lucru se folosesc concomitent mai multe panouri racordate în paralel la sursa de abur. La terminarea sterilizării, panourile se ridică şi se transportă pe porţiunea de teren care urmează a fi tratată.

  • Echipamentul de sterilizare cu prelate (confecţionate din masă plastică) le va folosi pe acestea pentru a acoperi porţiunea de suprafaţă ce urmează a fi tratată. Marginile prelatei se ancorează prin îngreunare cu saci de nisip. Aburul provenit de la un cazan mobil sau de la centrala termică a serei este transportat prin conducte, care la rândul lor se racordează la furtunuri din material textil aşezate sub prelată.

Aburul, având o temperatură de 100-110oC, trece prin ţesătura furtunului şi umple spaţiul dintre sol şi prelată. Presiunea pernei de abur de sub prelată permite infiltrarea aburului în sol, până la o adâncime de 40 cm.

  • Dispozitivul de injectare reprezintă un alt tip de echipament mobil de sterilizare cu abur a solului. Dispozitivul se constituie din ţevi prevăzute cu ţăruşii injectori, la capătul cărora se află orificiile prin care aburul supraîncălzit este presat în sol.

Durata tratamentului, în cazul procedeelor de sterilizare la faţa locului, este cuprinsă între 5 şi 20 de minute, în cazul dispozitivelor cu ţevi îngropate sau cu ţăruşi injectori, şi de circa 8 ore, în cazul procedeului de acoperire cu prelată. În acest timp, temperatura solului creşte la valori cuprinse între 80 şi 95oC, suficientă pentru distrugerea insectelor, a nematozilor, a seminţelor de buruieni, a bacteriilor şi a viruşilor.

Nu este indicată injectarea de abur la presiune înaltă, întrucât în acest caz se pot distruge bacteriile nitrificatoare.

Tratament: Local sau staţionar a solului

Ambele instalaţii de sterilizare cu aburi, fie că tratamentul se aplică la faţa locului sau staţionar, se compun, în principal, dintr-o sursă de abur, din conductele de transport a aburilor şi din echipamentul de sterilizate. Modul de folosire a acestora diferă, însă.

  • Tratarea substratului nutritiv (amestecurile de pământ pentru ghivece nutritive) în vrac constă în transportarea materialului în strat subţire pe o bandă transportoare. Deasupra benzii sunt plasate duze de aburi, care dirijează jetul de aburi supraîncălziţi (105-110oC) spre materialul transportat pe bandă.

Alimentarea cu abur se poate face de la un cazan mobil sau prin racordare la centrala termică a serei.

  • Sterilizarea locală (la faţa locului) se efectuează succesiv, pe suprafeţe mici. Echipamentul se aşază pe porţiunea supusă sterilizării termice şi, după terminarea tratamentului, se deplasează pe porţiunea de teren care urmează a fi tratată, folosind echipamentul fix din dotarea serei sau instalaţiile mobile.

Pentru a afla mai multe despre cum să crești fertilitatea solului în agricultura ecologică citește aici.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole