14.7 C
București
miercuri, 4 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTratamente și lucrări la vița de vie recomandate în această perioadă

Tratamente și lucrări la vița de vie recomandate în această perioadă

În urma unor vizite realizate în mai multe plantații de viță de vie din țară, am constatat prezența unor dăunători și dezvoltarea unor boli care, în cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri de control, ar putea afecta calitatea recoltei de struguri.

În primul rând, vorbim de prezența condițiilor favorabile, dar și, în unele plantații, a simptomelor de făinare la vița de vie. Pericolul infectării plantațiilor este sporit, astfel nu trebuie neglijată realizarea tratamentelor.

Detalii despre Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente.

Pentru realizarea tratamentelor recomand utilizarea produselor calitative pe bază de proquinazid (de ex. Talendo) sau metrafenon (Vivando) în complex cu produse ce conțin sulf.

Totodată, recomand realizarea tratamentelor cu insecticide pentru controlul generației a doua de molii la vița de vie. O altă problemă la capitolul dăunători ar putea fi generată de tripși, prezența acestora la fel a fost semnalată în unele plantații de viță de vie.

Detalii despre Pagube provocate de specia Lobesia botrana la vița de vie.

Pentru combatere recomand produse ce conțin ciantraniliprol (de ex. Exirel), spinetoram (de ex. Delegate) în combinație cu produse ce conțin acetamiprid (de ex. Mospilan).

La realizarea tratamentelor trebuie oferită atenție sporită aplicării uniforme a soluției de lucru pe vârfurile lăstarilor, preferate de tripși.

O lucrare importantă este defolierea – realizată în scopul asigurării aerisirii strugurelui și pătrunderii mai facile a preparatului către acesta. În același timp, frunzele înlăturate în această perioadă sunt din punct de vedere fiziologic o „povară” pentru plantă – consumând apă și neformând deja substanțe nutritive.

Frunzele se înlătură din partea de la răsărit, pentru a evita arsurile ulterioare pe struguri.

O altă lucrare recomandată este cizelarea strugurilor – ce constă în ajustarea încărcăturii și înlăturarea strugurilor cu bobiţe rău legate, mai târziu formate sau vătămate mecanic și aranjarea definitivă a strugurilor în spațiu.

În plantațiile neirigate, plantele de viță de vie suferă de stres hidric, astfel creșterile sunt reduse sau stopate. Motiv din care, în aceste plantații, în mare parte, nu este necesară realizarea cârnitului.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Acumularea de zaharuri în struguri – de ce este influențată?

Tot mai des am găsit în ultima perioadă un...
‹ adv ›

ECA prezintă mai multe lacune în noua Politică vitivinicolă a UE

Curtea de Conturi Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la efectul acţiunilor prevăzute de UE pentru viticultori într-un...

Veștejirea strugurilor la vița de vie – ce măsuri întreprindem

Fenomenul de veștejire a strugurilor de viță de vie înainte de recoltare este frecvent întâlnit în plantații. Pe lângă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole