duminică, 25 septembrie, 2022
23.5 C
București

-

HomepageArticoleTratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit

Tratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit

Înainte de înflorit la vița de vie sunt efectuate tratamente pentru evitarea răspândirii infecției manei și făinării, dar și unor dăunători care deja și-au marcat apariția în plantațiile de viță de vie.

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, explică care sunt cele mai importante tratamente în această perioadă.

„Viticultorii care nu au realizat tratamente atunci când lăstarii aveau lungimea de 3-4 cm, pot să le realizeze acum, dacă permit condițiile vremii”.

În aceasta fază (de 15-20 cm a lăstarilor) sunt importante tratamentele cu sulf pentru a reduce infecția primară cu făinare, dar și tratamentele contra manei. Astfel, se aplică produse ce conțin sulf, cupru și strobilurile.

Fenofazele în care se realizează tratamentele la vița de vie (acestea se aplică în dependență de situația din câmp).

Important! Produsele ce conţin sulf se aplică în limita temperaturilor de +16…+26 0C.

În cazul în care în plantație persistă atacul acarienilor, pot fi aplicate și acaricide specifice utilizate la vița de vie (simptome: frunza prezintă bășici, pe partea inferioară se formează un strat alb).

Citește și despre Cele mai importante lucrări în verde la vița de vie.

Pentru combaterea manei (Mildiul), agentul patogen ciuperca Plasmopara viticola Berl.& de Toni, sunt eficiente produse cum ar fi cele ce conțin substanța activă metalaxil.

Pentru combaterea făinării la vița de vie  (Oidiumul) – agentul patogen este ciuperca ascomicetă Uncinula necator Burril, trebuie realizat un tratament cu produse sistemice (cum ar fi produsele ce au substanța activă proquinazid).

Totodată, în perioada până la înflorit, în dependență de condițiile din câmp, pot fi realizate tratamente pentru combaterea primei generații de molii (Moliile strugurilor). În acest sens, pot fi utilizate insecticidele peritroide.

Cu 10-12 zile înainte de înflorit este recomandată fertilizarea cu bor (acesta nu se aplică în amestec cu produse de uz fitosanitar).

Împreună cu borul poate fi aplicat un îngrășământ complex NPK 20-20-20. Borul se aplică la normele minimale de consum la hectar indicate pe eticheta produsului. În caz contrar, acesta poate avea efect fititoxic.

Vezi aici Cum pot fi deosebite bolile la vița de vie.

În timpul înfloritului, viticultorii vor trebui să verifice plantațiile, iar dacă va fi umiditate sporită, se efectuează tratamente pentru combaterea manei, făinării (produse ce au substanță activă cimoxanil, penconazol, proquinazid).

Citiți și despre alte lucrări realizate la vița de vie înainte de înflorit.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm

Roșiile sunt o culturăd destul de capricioase. Uneori pot...

De ce cad, se usucă florile la roșii. Vezi 6 motive

După producerea răsadurilor și plantarea acestora, urmează o perioadă nu mai puțin importantă pentru viitoarea recoltă – asigurarea condițiilor...

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor și dăunătorilor trebuie planificate corect și echilibrat, iar înainte de...

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență de mai mulți factori. Unul dintre indicatorii importanți după care...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate