sâmbătă, 14 mai, 2022
21 C
București

-

HomepageArticoleTratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit

Tratamente la vița de vie realizate înainte de înflorit

Înainte de înflorit la vița de vie sunt efectuate tratamente pentru evitarea răspândirii infecției manei și făinării, dar și unor dăunători care deja și-au marcat apariția în plantațiile de viță de vie.

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, explică care sunt cele mai importante tratamente în această perioadă.

„Viticultorii care nu au realizat tratamente atunci când lăstarii aveau lungimea de 3-4 cm, pot să le realizeze acum, dacă permit condițiile vremii”.

În aceasta fază (de 15-20 cm a lăstarilor) sunt importante tratamentele cu sulf pentru a reduce infecția primară cu făinare, dar și tratamentele contra manei. Astfel, se aplică produse ce conțin sulf, cupru și strobilurile.

Fenofazele în care se realizează tratamentele la vița de vie (acestea se aplică în dependență de situația din câmp).

Important! Produsele ce conţin sulf se aplică în limita temperaturilor de +16…+26 0C.

În cazul în care în plantație persistă atacul acarienilor, pot fi aplicate și acaricide specifice utilizate la vița de vie (simptome: frunza prezintă bășici, pe partea inferioară se formează un strat alb).

Citește și despre Cele mai importante lucrări în verde la vița de vie.

Pentru combaterea manei (Mildiul), agentul patogen ciuperca Plasmopara viticola Berl.& de Toni, sunt eficiente produse cum ar fi cele ce conțin substanța activă metalaxil.

Pentru combaterea făinării la vița de vie  (Oidiumul) – agentul patogen este ciuperca ascomicetă Uncinula necator Burril, trebuie realizat un tratament cu produse sistemice (cum ar fi produsele ce au substanța activă proquinazid).

Totodată, în perioada până la înflorit, în dependență de condițiile din câmp, pot fi realizate tratamente pentru combaterea primei generații de molii (Moliile strugurilor). În acest sens, pot fi utilizate insecticidele peritroide.

Cu 10-12 zile înainte de înflorit este recomandată fertilizarea cu bor (acesta nu se aplică în amestec cu produse de uz fitosanitar).

Împreună cu borul poate fi aplicat un îngrășământ complex NPK 20-20-20. Borul se aplică la normele minimale de consum la hectar indicate pe eticheta produsului. În caz contrar, acesta poate avea efect fititoxic.

Vezi aici Cum pot fi deosebite bolile la vița de vie.

În timpul înfloritului, viticultorii vor trebui să verifice plantațiile, iar dacă va fi umiditate sporită, se efectuează tratamente pentru combaterea manei, făinării (produse ce au substanță activă cimoxanil, penconazol, proquinazid).

Citiți și despre alte lucrări realizate la vița de vie înainte de înflorit.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Exporturile de cereale din Ucraina scad semnificativ, din cauza războiului

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut în luna...

Fertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă

Fertilizarea roșiilor crescute pe suprafețe mici poate fi realizată cu succes utilizând îngrășăminte naturale, produse în condiții de casă....

Peste 10.000 de angajaţi din industria alimentară sunt discriminaţi şi nu vor primi majorări salariale

Peste 10.000 de angajaţi din industria alimentară nu vor beneficia de majorări salariale, întrucât codul lor CAEN nu a...

Argentina, prima ţară din lume care autorizează cultivarea grâului modificat genetic

Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima ţară din lume care autorizează cultivarea grâului...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate