5.2 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleRomânia are cele mai multe exploataţii viticole din UE

România are cele mai multe exploataţii viticole din UE

În 2020, în UE existau 2,2 milioane de exploatații viticole care cultivau 3,2 milioane de hectare de viță de vie. Între 2015 și 2020, suprafața de viță de vie din UE în ansamblu a rămas relativ stabilă (-1,1%).

Cu toate acestea, s-a înregistrat o reducere bruscă a numărului de exploatații viticole (o scădere cu 257 000, echivalentul a 10,3%). Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în rândul exploatațiilor viticole mici.

Potrivit Eurostat, per total, au fost înregistrate scăderi de 226 000 de întreprinderi comparativ cu anul 2015, pentru exploatațiile de dimensiuni mai mici de un hectar.

Marea majoritate (82,4%) a podgoriilor din UE în 2020 au fost dedicate producției de struguri pentru vin de calitate. Vinul de calitate se referă atât la produse cu denumire de origine protejată (2,1 milioane ha, echivalentul a 65,3% din podgoriile UE) cât și cu indicație geografică protejată (0,5 milioane ha, echivalent cu 17,1%).

Spania are cea mai mare suprafață viticolă soiuri de vin din UE

Spania, Franța și Italia au reprezentat împreună trei sferturi (74,9%) din suprafața viticolă din UE și aproximativ două cincimi (38,7%) din numărul exploatațiilor viticole în 2020. Cu toate acestea, România a avut cel mai mare număr de exploatații viticole din UE (0,8 milioane de exploatații, echivalentul a 37,9% din totalul UE în 2020).

Între 2015 și 2020, s-au înregistrat reduceri drastice ale numărului de exploatații viticole în mai multe state membre, dar în special în Portugalia (o pierdere de 98 000 de exploatații, deși aceasta se datorează, de asemenea, parțial, modificării sursei datelor și acoperirii), în Italia (o pierdere de 78 000 de exploatații) și în Spania (o pierdere de 34 000 de exploatații).

Note metodologice:

  • Doar statele membre ale UE care au o suprafață plantată minimă de 500 de hectare (ha) de viță de vie sunt incluse în colectarea datelor. Aceasta înseamnă că un total de 16 state membre ale UE (din 27) sunt incluse în această colectare de date.
  • Denumirea de origine protejată (DOP) desemnează denumirea unui produs care trebuie să fie produs într-o zonă geografică determinată folosind know-how recunoscut și înregistrat. Toate produsele cu statut DOP trebuie produse exclusiv cu struguri din zona indicată.
  • Indicația geografică protejată (IGP) desemnează un produs de calitate, având caracteristici specifice care pot fi atribuite unei anumite zone geografice. Toate produsele cu statut IGP trebuie să fie produse cu cel puțin 85% din struguri proveniți din zona respectivă.
Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Nu plantați livezi fără a realiza analiza solului

Analiza solului realizată înainte de plantarea livezilor este una...

Patria Credit a semnat un nou acord cu FEI, care va asigura finanţări ale micilor afaceri

Patria Credit IFN a semnat un nou acord de garantare cu Fondul European de Investiţii (FEI), într-un plafon de...

Cotaţia barilului de ţiţei Brent creşte după plafonarea preţului la petrolul rusesc

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat luni, după ce grupul OPEC+ a decis să menţină ţintele de producţie,...

Prețul lemnului la nivel mondial – în scădere. Noi prognoze ale analiștilor

Tranzacțiile pe piața lemnului nu sunt pentru cei slabi când te uiți la evoluția prețurilor din ultimele luni. La...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate